Home > Πρώτο Θέμα > Μαθητές και μαθήτριες της Δράμας γνωρίζουν την ιστορία της πόλης τους Μαθητές του Μουσικού Σχολείου ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους της Δράμας

Μαθητές και μαθήτριες της Δράμας γνωρίζουν την ιστορία της πόλης τους Μαθητές του Μουσικού Σχολείου ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους της Δράμας

Μαθητές και μαθήτριες

της Δράμας γνωρίζουν

την ιστορία της πόλης τους

Μαθητές του Μουσικού Σχολείου ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΑ γνωρίζει κανείς την πόλη στην οποία γεννιέται, μεγαλώνει αλλά και ζει, είναι ένα ζήτημα σοβαρό, καθώς του δίνει σημαντικά εχέγγυα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του.

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι με τα ανάλογα μνημεία, είναι σημεία από τα οποία μπορούμε να διδαχθούμε ιστορία, να διδαχθούμε το παρελθόν μας και να μπορέσουμε να δούμε το παρόν και να περάσουμε στο μέλλον.

Μόλις προχθές, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, δήλωνε στον «Π.Τ.» ότι τα μνημεία μας, αποτελούν «γέφυρες» που μας συνδέουν με το παρελθόν και το μέλλον.

Και αυτοί που πάνω απ’ όλα χρειάζεται να μαθαίνουν την ιστορία της πόλης τους, είναι κυρίως τα νέα παιδιά, οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας. Μια τέτοια πρωτοβουλία έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Δράμας, οι οποίοι σχημάτισαν ομάδες και περιηγήθηκαν μαζί με τους μαθητές τους σε κάποια από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία στην πόλη της Δράμας.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικές μέρες, μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου και συγκεκριμένα της Γ΄ Γυμνασίου, με την έμπειρη Δραμινή ξεναγό κα. Αγγελική Κόμσιου γνώρισαν από κοντά τον πολιτιστικό χώρο του Σαντιρβάν, το Μαρμάρινο Σπίτι της πρώην καπναποθήκης Αναστασιάδη και πώς έχει μεταμορφωθεί σήμερα, τα Βυζαντινά Τείχη, τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου που κάποτε ήταν τζαμί, τον αρχαιότερο Βυζαντινό Ναό της Αγίας Σοφίας που ανασκάπτεται και αναδεικνύεται, τον παλαιό και το νέο Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας με το θεατράκι που υπήρξε χώρος φυλακής στην Κατοχή για τους Εβραίους της πόλης, και την παλαιά Καπναποθήκη  Σπήρερ που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ περιηγήθηκαν και στις δύο σημαντικές εκθέσεις που λειτουργούν αυτές τις μέρες, για τα νεοελληνικά κοσμήματα και την φωτογραφική έκθεση της Nelly’s.

Όπως τόνισε στον «Π.Τ.» η ξεναγός κα. Κόμσιου, οι μαθητές ήταν πραγματικά έκπληκτοι γι’ αυτά που έβλεπαν αλλά και άκουγαν, καθώς η ιστορία αυτής της πόλης κρατάει από αρχαιοτάτων χρόνων. Και πάνω απ’ όλα βέβαια, πραγματικά δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι υπάρχουν όλα αυτά και δεν γνώριζαν την ιστορία τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντική και σίγουρα θα πρέπει να τη μιμηθούν και άλλα σχολεία. Αν και γίνονται ορισμένες μικρές και μεμονωμένες επισκέψεις σε παρόμοιους αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους, μια συνολική επίσκεψη ή τουλάχιστον μια συστηματική ξενάγηση, θα μπορούσε να δώσει στους μαθητές και στις μαθήτριες της Δράμας, μια διαφορετική εικόνα για τον τόπο τους.