Home > Πρώτο Θέμα > Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή πεζοδρομίων θα τα χαλάσουν για νέες θέσεις στάθμευσης-Επί της οδού Λεωφόρου Στρατού…

Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή πεζοδρομίων θα τα χαλάσουν για νέες θέσεις στάθμευσης-Επί της οδού Λεωφόρου Στρατού…

Επί της οδού Λεωφόρου Στρατού…

Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή

πεζοδρομίων θα τα χαλάσουν

για νέες θέσεις στάθμευσης

Ζητούνταν η κοπή επτά δέντρων επί του πεζοδρομίου που μόλις το καλοκαίρι είχε ολοκληρωθεί η νέα κατασκευή τους!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σοβαρό αποδείχτηκε ένα θέμα, που είχε έρθει ως έκτακτο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, για την κοπή επτά δέντρων επί της οδού Λεωφόρου Στρατού, προκειμένου να δημιουργηθούν μερικές θέσεις στάθμευσης στην περιοχή.

Το θέμα αποδείχτηκε τελικά αρκετά σοβαρό και αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης στην περιοχή απέναντι από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας και επί της κεντρικής οδού Λεωφόρου Στρατού. Και αν μη τι άλλο, αφορά ακριβώς στο σημείο, όπου το προηγούμενο διάστημα, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των πεζοδρομιών! Η συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος κράτησε περίπου 45 λεπτά και ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις.

Το αρχικό ζήτημα είχε περάσει αρχικά ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία είχε γνωμοδοτήσει θετικά στην κοπή επτά δέντρων στα πεζοδρόμια απέναντι από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας. Πριν από την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων  κ. Καψημάλη, δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Δαμαλή, ο οποίος εξέφρασε αρνητική θέση για την κοπή των δέντρων.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι, το όλο θέμα ξεκίνησε έπειτα από έγγραφη διαμαρτυρία των κατοίκων, καθώς με την ανάπλαση των πεζοδρομίων, έκλεισαν οι όποιες θέσεις  υπήρχαν.

Αυτό που εξάχθηκε από την όλη συζήτηση, είναι αρχικά το γεγονός ότι, ενώ μόλις πρόσφατα είχε γίνει μελέτη και μέσα στο καλοκαίρι του 2022 ολοκληρώθηκαν τα έργα της ανάπλασης των πεζοδρομίων εκεί, δεν είχαν προβλεφθεί τελικά στάσεις στάθμευσης.

Η πρόταση της υπηρεσίας Τεχνικών Έργων, ήταν να δημιουργηθούν τέσσερις νέες θέσεις στάθμευσης, παράλληλες προς το δρόμο και το πεζοδρόμιο, με την προϋπόθεση ότι έπρεπε να κοπούν τα συγκεκριμένα δέντρα. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που είχε αποφασίσει θετικά και ομόφωνα, ζητούσε να γίνει πρώτα η φύτευση νέων δέντρων και στη συνέχεια να ξεκινήσει το έργο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, πρότεινε να διατηρηθούν τα δέντρα στην υφιστάμενες θέσεις τους και να μην κοπούν, και αντί στα σημεία που έχουν προβλεφθεί οι θέσεις αυτές, αυτές να μετατραπούν σε θέσεις στάθμευσης με 45 μοίρες (σχεδόν κάθετα). Με κάποιους υπολογισμούς, στα ίδια μέτρα θα μπορούν να παρκάρουν περίπου 10 οχήματα με 45 μοίρες γωνίες, αντί για 4 παράλληλα με το δρόμο.

Μετά από αρκετή συζήτηση που έγινε και συμφωνούντος του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, το σώμα οδηγήθηκε στην υιοθέτηση της πρότασης του κ. Τσιαμπούση, ψηφίζοντας αρνητικά ως προς βασικό  θέμα που ήταν η κοπή δέντρων και ζητώντας παράλληλα από την Τεχνική Υπηρεσία να ξαναδεί το ζήτημα από την αρχή και να προχωρήσει στον σχεδιασμό νέων θέσεων στάθμευσης με κάθετη στάση προς το πεζοδρόμιο ώστε να βγαίνουν 10 θέσεις  στάθμευσης. Την πρόταση αυτή καταψήφισε μόνο ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, οι κυριότερες αντιδράσεις για την κοπή των δέντρων, προήλθαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.κ. Στέργιο Ηλιόπουλο και Γιώργο Μήτρου αντίστοιχα.

Έτσι, τελικά, τα 7 δέντρα θα διατηρηθούν και στον χώρο στον οποίο θα δημιουργούνταν οι 4 θέσεις στάθμευσης και θα εξεταστεί αν μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες με κάθετη στάθμευση των οχημάτων, αντί για οριζόντια. Το θέμα αναμένεται να επανέλθει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού απασχολήσει ξανά και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Όπως και να έχει πάντως, θα χρειαστεί να γίνει εκ νέου αναδιάρθρωση του τμήματος των πεζοδρομίων, που μόλις το καλοκαίρι είχαν κατασκευαστεί.