Home > Πρώτο Θέμα > Μια ανθρώπινη αλυσίδα για τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Μια ανθρώπινη αλυσίδα για τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή όλων των Δραμινών

Μια ανθρώπινη αλυσίδα για

τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα

Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Είναι γνωστό, ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στην περιοχή μας είναι αρκετά υψηλά, και η ανάγκη δημιουργίας ογκολογικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, είναι επιτακτική για τους πάσχοντες αλλά και για τους συνοδούς τους.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, διοργανώνεται μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση την ερχόμενη Δευτέρα. Τα μέλη του Συλλόγου, προσκαλούν όλους του Δραμινούς, φορείς, συλλόγους και πολίτες να συμμετέχουν στη δημιουργία μιας τεράστιας ανθρώπινης αλυσίδας, η οποία θα ξεκινάει από την πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήγει στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβολική πράξη, μέσω της οποίας θέλουν να διεκδικήσουν τη δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της πόλης μας.

Η ανάγκη αυτή μάλιστα, προκύπτει και από τα αποτελέσματα καταγραφής των καρκινοπαθών ασθενών της περιοχής μας, μια έρευνα που ξεκίνησε πέρυσι και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο». Σε υψηλό ποσοστό φαίνεται ότι βρίσκεται ο καρκίνος παχέος εντέρου στην περιοχή μας, με βάση τα στοιχεία της έρευνας. Ενώ ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, αποτελεί το μεγάλο ποσοστό των ογκολογικών ασθενών της περιοχής μας οι οποίοι εξυπηρετούνται από γειτονικά Νοσοκομεία, όμως όχι τόσο τακτικά όσο θα έπρεπε.

 

Η έλλειψη ειδικών ογκολογικών υπηρεσιών στο Νομό μας, και η ανάγκη των ασθενών να διανύουν σημαντική απόσταση και να επωμίζονται σημαντικό κόστος σε αναζήτηση ειδικών διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών, καθιστούν αναγκαία την ίδρυση της μονάδας.

Η δημιουργία ογκολογικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, αποτελεί χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας καθώς και όλων των Δραμινών πολιτών, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και οι ανάγκες τους να εξυπηρετούνται άμεσα από το τοπικό τμήμα.

Η δράση που διοργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας, είναι συμβολική, και αφορά στη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας. Η συνάντηση όλων των Δραμινών, θα γίνει στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

 

Αποτελέσματα καταγραφής ασθενών από την

Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 5ου Επιστημονικού Συμποσίου τον Μάρτιο του 2017, που διεξάγει η Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», τα τελευταία χρόνια στη Δράμα, ο πρόεδρος της Εταιρείας, Παθολογοανατόμος, και Διευθυντής του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Υγεία», κ. Σάββας Παπαδόπουλος, μίλησε στον συνάδελφο δημοσιογράφο Θανάση Πολυμένη, για την καταγραφή των ασθενών της περιοχής μας που πραγματοποιεί η Εταιρεία.

Η καταγραφή αυτή, ξεκίνησε πέρυσι στις αρχές του έτους και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», και την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας, την βοήθεια των Δήμων του Νομού και φυσικά των εθελοντών, οι οποίοι καταγράφουν τους ασθενείς με την προστασία του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων.

Όπως εξήγησε στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Παπαδόπουλος τον Μάρτιο του 2017, η καταγραφή αυτή βρίσκεται ακόμα στα μισά και ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που βγαίνουν αβίαστα, είναι ότι «η πλειοψηφία των ασθενών της Δράμας, πηγαίνουν για θεραπείες στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα μεγάλο μέρος πηγαίνει στην Καβάλα και ένα πολύ μικρότερο στην Αλεξανδρούπολη». Και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους ογκολογικούς ασθενείς καθώς, «στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αντί να επισκέπτονται τον γιατρό τους κάθε 7 ή 14 ή 21 μέρες, όπως θα έπρεπε, αντίθετα πηγαίνουν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ άλλες φορές προκύπτουν διάφορα θέματα στη μετάβασή τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν».

Καρκίνος παχέος εντέρου και πνεύμονα

Από τα ίδια στοιχεία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι, «όντως έχουμε καρκίνο παχέος εντέρου σε μεγάλο ποσοστό στο Νομό Δράμας», όπως είχε επισημάνει ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Αυτό υπήρχε ως υπόνοια, αλλά αποδεικνύεται και στατιστικά. Αυτοί που έχουν καρκίνο του πνεύμονα στην περιοχή μας, φαίνεται ότι όντως έχουν εκτεθεί σε ουσίες όπως αμίαντο και άλλες βλαβερές ουσίες και δεν είναι μόνο από το κάπνισμα».

Για το ζήτημα της παχυσαρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναφέρει ότι από την στατιστική «δεν έχουμε δει κάποια αποτελέσματα που να μπορεί να είναι στατιστικά σημαντικά. Όλα τα άλλα είναι ακόμα σε επεξεργασία από τους στατιστικολόγους. Όμως χρειάζεται μια προσπάθεια ακόμα, να γίνει μια νέα δυνατή καμπάνια ενημέρωσης και σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Νομίζω ότι θα έχουμε τελικά σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία θα παρουσιάσουμε σε ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2018, που θα φτάσουμε σε ένα καλό συμπέρασμα».