Home > Νέα > Ειδική μέριμνα για τη Δράμα και ένταξη της ηλικιακής ομάδας 40-45 στο πρόγραμμα Στεγαστικού Δανείου «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»

Ειδική μέριμνα για τη Δράμα και ένταξη της ηλικιακής ομάδας 40-45 στο πρόγραμμα Στεγαστικού Δανείου «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»

Παρέμβαση Αν. Νικολαΐδη στη Βουλή

Ειδική μέριμνα για τη Δράμα και ένταξη

της ηλικιακής ομάδας 40-45 στο πρόγραμμα

Στεγαστικού Δανείου «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»

 

 

Το πολύ σοβαρό ζήτημα της εύρεσης κατάλληλης στέγης για τους νέους πολίτες, το οποίο συμβάλλει στην επιδείνωση του δημογραφικού, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει η πολιτεία στην άμβλυνση του προβλήματος, έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το πρόγραμμα Στεγαστικού Δανείου «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», ο κ. Νικολαΐδης προχώρησε στην κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, αναδεικνύοντας αδικίες του προγράμματος και ζητώντας την επίσπευση μιας νέας επόμενης φάσης υποβολής αιτήσεων, στη οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα ανακαίνισης – επισκευής κατοικιών.

Τα χαρακτηριστικά για τη Δράμα

Αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής της Δράμας, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα της πολιτείας, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι «για το δημογραφικό ζήτημα της χώρας, αλλά και σε άλλα εθνικά θέματα είναι κρίσιμο οι άνθρωποι να επιλέγουν να παραμένουν στις περιοχές μας και να στήνουν εκεί το σπιτικό τους και την επαγγελματική τους δράση».

Μιλώντας για το ηλικιακό όριο των 39 ετών για την ένταξη στο Πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως «αδικεί τις γενιές που μπήκαν στην αγορά εργασίας το διάστημα 2008-2010, βίωσαν τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, καθυστερώντας τη δημιουργία οικογένειας και εξέλιξης της ζωής τους. Είναι αυτή η ηλικιακή ομάδα (σήμερα 40-45 ετών) που για πολλά χρόνια δούλευε με τον κατώτατο μισθό (“η γενιά των 500ευρώ”) αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς οι τράπεζες επί σειρά ετών είχαν διακόψει την παροχή δανείων». «Οι σημερινοί 40-45αρηδες, που το 2010 ήταν μόνο 27-32 ετών, βίωσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και την ελληνική εκδοχή της εντός της χώρας, και πιστεύουμε ότι αξίζουν την ευκαιρία διευκόλυνσης στην απόκτηση πρώτης κατοικίας, ειδικά αυτοί που επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα και στις περιοχές μας», πρόσθεσε ο Βουλευτής του Ν. Δράμας.

Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης πρότεινε την επίσπευση μιας νέας επόμενης φάσης υποβολής αιτήσεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε περισσότεροι πολίτες να έχουν δυνατότητα υπαγωγής σε αυτό. «Στη νέα αυτή φάση θα υπάρχει ευκαιρία και για διόρθωση ζητημάτων που εντόπισαν οι πολίτες στην προηγούμενη φάση υποβολής αιτήσεων του προγράμματος, όπως για παράδειγμα το να διερευνηθεί η δυνατότητα συμπερίληψης ενδεχόμενης ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης παλαιότερων ακινήτων ή το ζήτημα με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και τις βεβαιώσεις οφειλών», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής του Ν. Δράμας σημείωσε: «Θέλω να ξέρετε ότι υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που κρατάνε Θερμοπύλες. Μένουν στον τόπο, αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να μείνουν εκεί για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Αυτό που καταφέρνουμε αυτήν τη στιγμή είναι να απομακρύνουμε τους Έλληνες.

Αυτό που ζητάω από εσάς και από την Κυβέρνησή σας είναι σε ένα νέο πρόγραμμα να βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θα ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Ο μόνος τρόπος είναι να ξαναβγεί πρόγραμμα και να ενταχθούν οι ανακαινίσεις, γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα σπίτια που είναι προς πώληση αυτήν τη στιγμή, θέλουν και ανακαίνιση και για αυτό τα περισσότερα είναι κλειστά και δεν ασχολείται κανένας».