Home > Πρώτο Θέμα >  Ενώνουν δυνάμεις Δράμα και Σέρρες για την ιστορική τουριστική ανάπτυξη των Οχυρών Λίσσε και Ρούπελ

 Ενώνουν δυνάμεις Δράμα και Σέρρες για την ιστορική τουριστική ανάπτυξη των Οχυρών Λίσσε και Ρούπελ

Η πρώτη πανηγυρική συνάντηση στην Π.Ε. Σερρών

 Ενώνουν δυνάμεις Δράμα και Σέρρες

για την ιστορική τουριστική ανάπτυξη

των Οχυρών Λίσσε και Ρούπελ

 Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, η πρώτη εναρκτήρια πανηγυρική συνάντηση για τη διατοπική συνεργασία «Ανάπτυξη Ιστορικού  Τουρισμού – Η Μάχη των Οχυρών».

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό 153.000 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 (ΠΑΑ) για τη Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης μεταξύ των δύο Αναπτυξιακών των Σερρών και της Δράμας, για τα οχυρωματικά έργα της Γραμμής Μεταξά με κορωνίδες τα Οχυρά Λίσσε και Ρούπελ.

Στόχος του έργου είναι η προβολή και ανάδειξη μιας από τις σημαντικότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τα κοινά σημεία των δύο περιοχών, του Δήμου Σιντικής και του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Ο «Πρωινός Τύπος» παρακολουθεί το θέμα αυτό την αρχή των πρώτων διαβουλεύσεων ακόμα και πλέον, αυτή η πρώτη πανηγυρική εναρκτήρια συνάντηση, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο λόγος που έγινε στις Σέρρες, είναι ότι το έργο έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Σερρών, ενώ δεν αποκλείεται μια δεύτερη συνάντηση σε λίγο καιρό στο Δ. Νευροκοπίου.

Στη συνάντηση αυτή από την πλευρά της Δράμας παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος

Παπαεμμανουήλ: «Να μάθουν οι νέοι την ιστορία μας»

Μιλώντας στον «Π.Τ». ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμενουήλ, «επισημαίνει ότι «στόχος είναι μια διατοπική συνεργασία, για την ανάδειξη της Γραμμής Μεταξά, του Λίσσε και του Ρούπελ. Πάντοτε πιστεύαμε ότι μέσω των συνεργασιών και των ομαδικών πρωτοβουλιών μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας. Νομίζω ότι ο ιστορικός τουρισμός είναι ένα στοίχημα για την περιοχή μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Όπως τονίζει, «θέλουμε να αναδείξουμε τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας και να γίνουν επισκέψιμα από σχολεία της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας αλλά και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Να μάθουν οι νέοι μαθητές μας την ιστορία μας. Αυτά τα δύο Οχυρά του Λίσσε και του Ρούπελ είναι σύμβολα, που όχι μόνο έχουν μια δυναμική, αλλά στέλνουν και δυνατά μηνύματα κατά του ναζισμού και κατά του φασισμού. Μην ξεχνάμε ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο σε σπουδαίες μάχες των Ελλήνων απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις».

Ιφόγλου: Οι προκλήσεις του μέλλοντος…

Με τη σειρά του και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου, αναφέρεται στην πρώτη συνάντηση για την τουριστική ανάπτυξη των δύο Οχυρών Λίσσε και Ρούπελ και σημειώνει ότι «έγινε μια πρώτη συνάντηση ενημέρωσης για την στοχοθεσία που έχει τεθεί και τι περιμένουμε απ’ αυτή τη δράση για τα επόμενα βήματα».

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς βλέπει το σχετικό πρόγραμμα, σημειώνει: «Εμείς ούτως ή άλλως ως Δήμος Κ. Νευροκοπίου, έχουμε χαράξει την πορεία αξιοποίησης του Οχυρού Λίσσε. Οπότε ο Δήμος μας θεωρεί, ότι, οποιαδήποτε δράση έρχεται να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά προφανώς μόνο θετική είναι».

Μιλάει ακόμα ο κ. Ιφόγλου, για τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια επισημαίνοντας ότι αυτές κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθούν και εξηγεί:

«Επίσης, όταν μιλάμε για ταυτόχρονη ανάδειξη των δύο Οχυρών, υπάρχουν προκλήσεις, για τις οποίες θα πρέπει να απαντηθούν διάφορα ερωτήματα.

Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για την ταυτόχρονη αξιοποίηση των δύο Οχυρών στις δύο περιοχές Λίσσε και Ρούπελ, δεν υπάρχει φυσική οδική διασύνδεση αυτή τη στιγμή. Το να κάνουμε μια νοητή σύνδεση των δύο περιοχών, σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένας τρόπος μετάβασης του επισκέπτη για να υπάρχει συνοχή. Ακριβώς αυτές τις προκλήσεις – όχι βέβαια μέσα από το συγκεκριμένο έργο γιατί έχει περιορισμένο και χαμηλό προϋπολογισμό – θα πρέπει να απαντήσουμε.  Αν και το πρόγραμμα κινείται σε πολύ καλές συνθήκες, θα πρέπει να απαντήσουμε και σε όλες τις παράλληλες προκλήσεις που θα προκύψουν.

Να δούμε τους ανθρώπους στους οποίους στοχεύουμε, αν στοχεύουμε σε ένα δύσκολο αλλά μεγάλο και ενδιαφέρον κοινό όπως των τουριστών που ασχολούνται με την στρατιωτική ιστορία και στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Εάν έχουμε τέτοια μεγαλόπνοα σχέδια, είναι ευχής έργο να το καταφέρουμε».

Χατζόπουλος: Θετική η πορεία του προγράμματος

Αναφερόμενος στη συνάντηση  και μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος επισημαίνει ότι «ήταν μια δημιουργική συνάντηση και υπήρξε πλήρη ταύτιση απόψεων όσον αφορά τη φιλοσοφία για την ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού».

Όπως επισημαίνει, «Δήμος Σιντικής και Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχουν όμοια χαρακτηριστικά, έχουν τεράστια συνοριακή γραμμή με τη Βουλγαρία, είναι το βόρειο τμήμα των Σερρών και της Δράμας αντίστοιχα και επομένως έχουμε θέμα επαφών.

Αν το επεκτείνουμε λίγο περισσότερο και με το προηγούμενο διατοπικό που είχαμε με το Πάρκο Φιλίππων (Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη), έχουμε πολύ στενή σχέση και με την Καβάλα, αλλά με τις Σέρρες κυρίως. Γιατί η περιοχή η οποία επεκτείνεται το διατοπικό για τους Φιλίππους και την Αμφίπολη είναι συνολικά 8 Δήμοι περίπου συν τους Δήμους Σιντικής και Νευροκοπίου, είναι ιδιαίτερα στοιχεία για τον ιστορικό τουρισμό. Δύο περιοχές χωρίς θάλασσα τουλάχιστον όσον αφορά εμάς, με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο και είναι ένα πολύ καλό σημείο για να έχουμε κάποιες συνεργασίες, πέρα από τις Περιφερειακές Ενότητες. Όλα φαίνονται θετικά μέχρι στιγμής, το επόμενο διάστημα θα συγκεκριμενοποιήσουμε τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε και θα πληθύνουν και οι επαφές».

Ερωτώμενος σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το πρόγραμμα, ο κ. Χατζόπουλος διευκρινίζει: «Ήταν η πρώτη συνάντηση γνωριμίας, το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί με προϋπολογισμό 153.000 ευρώ με συγκεκριμένα έργα και πράξεις που θα γίνουν και γενικά με soft ενέργειες.

Από την άλλη πλευρά και ο Δήμος Σιντικής και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχουν και άλλα ενταγμένα έργα σε αντίστοιχο κλίμα. Για παράδειγμα στο Οχυρό Λίσσε ο Δήμος Νευροκοπίου έχει ενταγμένο έργο εικονικής πραγματικότητας. Οπότε σε συνδυασμό μ’ αυτό και άλλες εκδηλώσεις όπως το Frozen Peaks και άλλα, συγκλίνουν προς την τουριστική ανάπτυξη. Θέλουμε επίσης να εισάγουμε και στοιχεία πολιτισμού και ιστορικής μνήμης με τα δύο Οχυρά, να συνεργαστούμε και για θέματα ορεινής ποδηλασίας και νομίζω ότι θα πάει καλά».