Home > νέα > Ένταξη του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας»

Ένταξη του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας»

Στο πλαίσιο του γενικότερου έργου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δ. Δράμας

Ένταξη του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακού

Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας»

► Προϋπολογισμός έργου 395.000 ευρώ και καταγραφή όλων

των πολιτιστικών πόρων εντός της περιοχής παρέμβασης

 

 

 

ΩΣ ΘΕΤΙΚΟ νέο, χαρακτηρίζεται η ένταξη ενός ακόμα έργου στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, το έργο με τίτλο: «Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Πολιτιστικής Ταυτότητας», με προϋπολογισμό 395.000 ευρώ.

Η πράξη αφορά στην ψηφιοποίηση του συνόλου των πολιτιστικών μνημείων και στοιχείων της περιοχής ΒΑΑ του Δήμου Δράμας και θα έχει ως στόχο την ενοποίηση των πολιτιστικών πόρων (ενοποίηση περιοχών του δημοτικού κήπου της πόλης με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και πλήρης ανάπλαση της οδού 19ης Μαΐου και των οδών εντός της περιοχής αυτής).

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν ψηφιακές υποδομές, περιεχόμενο και υπηρεσίες οι οποίες θα εξυπηρετούν και θα πληροφορούν το κοινό (κατοίκους και επισκέπτες) για πολιτιστικά, ιστορικά, φυσιολατρικά και γαστρονομικά στοιχεία με ψυχαγωγικό, συμμετοχικό και διαδραστικό τρόπο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να αναρτά υλικό πολυμεσικού περιεχομένου σχετικό με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Η δημιουργία του Ψηφιακού Συστήματος θα βασιστεί σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες θα παρουσιάσουν αυθεντικά στοιχεία της τοπικής ιστορίας της περιοχής που θα πλαισιώνονται με υλικό και τεκμήρια αλλά και με πληθώρα ιστορικής πληροφορίας, στόχος της οποίας είναι η “προσωποποίηση” της ιστορίας της περιοχής μέσω της ενοποίησης των βασικών πολιτιστικών πόρων.

Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) η οποία είναι ταχέως αναπτυσσόμενο ερευνητικό πεδίο στο χώρο της εικονικής ή ιδεατής πραγματικότητας (virtual reality). Τα πληροφοριακά στοιχεία θα χωρίζονται στις παρακάτω λειτουργικές ενότητες:

  1. Ανασχεδιασμός και Ενοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος.
  2. Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας “click από το παρελθόν”.
  3. Εφαρμογή Ξενάγησης “Ask a local”.
  4. Οπτικοακουστική περιήγηση “Δράμα – τοποιόντας”.
  5. Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας “Συναντήσεις”.
  6. Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας “Μνημείων Φωνές”.
  7. Εφαρμογή Projection Mapping.
  8. Μορφές της πόλης – Εφαρμογή Ολογραφικών Μορφών.
  9. Εφαρμογή Βάσης Δεδομένων.
  10. Εκπαιδευτικά Παιχνίδια – Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Λογισμικού Βιωματικών Εξερευνήσεων.