Home > νέα > Έντονα προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών στην περιοχή της Δράμας

Έντονα προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών στην περιοχή της Δράμας

Στους Δήμους Δράμας, Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου

σημειώθηκαν τα σοβαρότερα

Έντονα προβλήματα δημιούργησε

 η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών στην περιοχή της Δράμας

 

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Προβλήματα προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές του Νομού Δράμας, έπειτα  από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Στην πόλη της Δράμας, στο Κάτω Νευροκόπι και στο Παρανέστι, σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, με την υπερχείλιση χειμάρρων και γεφυρών, την κατολίσθηση επαρχιακών δρόμων, ενώ σε δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν και ορισμένες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής μας.

Δήμος Δράμας

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στα διοικητικού όρια του Δήμου Δράμας, καθώς ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος. Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ και εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας, κ. Αναστάσιος Χατζηγιάννης, πρόκειται για 178 χιλιοστά βροχής σε πολύ σύντομο χρόνο.

Το βασικότερο πρόβλημα σημειώθηκε στη γέφυρα που βρίσκεται πίσω από τη ΝΕΟΓΑΛ. Εκεί συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού γιατί είναι πολλές οι περιοχές που διοχετεύουν νερό σε αυτή την χαράδρα που κατεβαίνει από το Τουλουμπάρ, Λιβαδερό, Ταξιάρχες και κατευθύνεται προς την Καλλίφυτο. Είναι πολύ μεγάλο το εμβαδό που καλύπτει αυτή η χαράδρα, καθώς μιλάμε για χιλιάδες τετραγωνικά όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης. Όλα αυτά τα νερά συγκεντρώνονται και πέφτουν μέσα σε αυτό τον χείμαρρο, με συνέπεια να περνάνε όλα κάτω από τη γέφυρα της ΝΕΟΓΑΛ. Μέσα στον όγκο του νερού που μεταφέρθηκε, μεταφέρθηκε παράλληλα και οποιαδήποτε άλλη φερτή ύλη είχε μέσα στον χείμαρρο, κλαδιά, φύλλα, δέντρα κλπ.

«Παρόλο που εμείς προνοήσαμε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες και ανοίξαμε τα στόμια των σωληνώσεων που υπήρχαν όταν η στάθμη του νερού ήταν ακόμα χαμηλή, στη συνέχεια όμως τα στόμια έκλεισαν γιατί μεταφέρθηκε μεγάλη ποσότητα άμμου. Συνέπεια αυτού ήταν να σηκωθεί το νερό πάνω από 1 μέτρο, πάνω από την στέψη της γέφυρας. Παρέσυρε στο πέρασμά του εκεί ότι βρήκε, ακόμη και τα προστατευτικά κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και πεζών. Με τρία μηχανήματα καθαρίζαμε συνέχεια τη γέφυρα. Παράλληλα όμως, όλη αυτή η φερτή ύλη μεταφέρθηκε από την πρώτη γέφυρα στην γέφυρα που βρίσκεται στην περιοχή του Αρκαδικού. Και εκεί δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα και ο όγκος του νερού πέρασε πάνω από την γέφυρα και έφτασε σε ύψος κοντά σε παρακείμενες οικίες.

Με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και με της Τροχαίας, κλείσαμε και τις δυο γέφυρες, και στη συνέχεια τις ανοίξαμε τις πρωινές ώρες τις Κυριακής, όπου είχε κοπάσει η μπόρα», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης.

Επιπλέον, στην περιοχή πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, αλλά και στην Χωριστή, σημειώθηκαν  περιστατικά σε οικίες που πλημμύρισαν τα υπόγεια και η αρμόδια υπηρεσία του δήμου μερίμνησε την διευθέτησή του με αντλίες.

Στη συνέχεια προβλήματα προέκυψαν και σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής μας, και συγκεκριμένα δυο περιπτώσεις στα Κουδούνια και ένα θερμοκήπιο, όπου εκεί διοχετεύθηκαν άμεσα τα νερά σε κάποιες αποστραγγιστικές τάφρους.

Ακόμη και στον δρόμο από τη Νέα Αμισό για τα Αμπελάκια, αριστερά και δεξιά ο δρόμος και τα αποστραγγιστικά κανάλια ήταν όλα γεμάτα με νερό.

«Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Κάποιοι δρόμοι έχουν μείνει, οι οποίοι είχαν κάποιες κατολισθήσεις και αυτές τις αντιμετωπίζουμε.

Ο δρόμος που πηγαίνει από το Σιδηρόνερο προς τους Παπάδες, εκεί έχουμε κατολίσθηση, και την Τετάρτη το πρωί έχει προγραμματιστεί να πάνε μηχανήματα προκειμένου να απελευθερώσουν τον δρόμο. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα ξεκινήσουν και πάλι οι βροχοπτώσεις στην περιοχή μας, και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Ευτυχώς λειτούργησαν πολύ καλά τα φρεάτια μέσα στην πόλη και σε όλα τα επίμαχα σημεία, καθώς είχαμε προνοήσει και τα είχαμε καθαρίσει από τον Οκτώβριο».

Δήμος Κάτω Νευροκοπίου

Ο χείμαρρος που διέρχεται μέσα από την Δημοτική Κοινότητα Νευροκοπίου έφτασε στα όριά της υπερχείλισης και υπήρχε κίνδυνος για την περιοχή του Νευροκοπίου. Λόγω της έντονης χιονόπτωσης που επικράτησε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα, τα χιόνια δεν είχαν λιώσει και σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση συγκεντρώθηκε μεγάλος όγκος νερού, ο οποίος έπεφτε στον χείμαρρο. Αυτό είχε ως συνέπεια να φουσκώσει το ρέμα και να φτάσει σε οριακό σημείο.

Ενεργοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία, όπου άνοιξε σε ένα σημείο το κανάλι ώστε να εκτονώνεται το νερό σε περίπτωση που φουσκώσει αρκετά, και να έχει διέξοδο προς τα χωράφια.

«Η Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε και λειτούργησε άψογα έτσι ώστε να μην νιώσουμε ανασφάλεια. Σίγουρα υπάρχουν κάποια θέματα, τα οποία πρέπει εκ νέου να τα εξετάσουμε, ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η βροχή, αλλά και το χιόνι που δεν είχε λιώσει και ο όγκος του νερού έγινε έτσι μεγαλύτερος. Το θετικό ήταν ότι το φράγμα δεν ήταν αρκετά γεμάτο για να έχουμε και από εκεί υπερχείλιση», εξήγησε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου, κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου.

Πλήθος συμβάντων άντλησης υδάτων για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας και Νευροκοπίου

Παράλληλα, το τριήμερο που πέρασε, στις 25, 26 και 27 Ιανουαρίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, λόγω της έντονης βροχόπτωσης κλήθηκε να επέμβει συνολικά σε τριάντα ένα συμβάντα άντλησης υδάτων από υπόγεια κατοικιών.

Τα περισσότερα συμβάντα εκδηλώθηκαν στη Δράμα, την Μαυρολεύκη, τον Αρκαδικό και στη Χωριστή.

Επίσης, σε δύο συμβάντα άντλησης υδάτων κλήθηκε να επέμβει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κ. Νευροκοπίου.

Δήμος Παρανεστίου

Οι κακές καιρικές συνθήκες και η δυνατή βροχόπτωση δημιούργησαν αρκετά προβλήματα και στην περιοχή του Παρανεστίου. Προκλήθηκαν κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Δράμας – Ξάνθης στο 42ο χλμ. Στη συνέχεια, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, αποκαταστάθηκε τελικά η κυκλοφορία στην ΕΟ Δράμας – Ξάνθης. Ωστόσο είναι αδύνατη η διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων στο επαρχιακό δίκτυο Παρανεστίου Πρασινάδας, εξαιτίας μεγάλων κατολισθήσεων και καθιζήσεων σε διάφορα σημεία.