Home > Πρώτο Θέμα > Στις αρχές του 2023 η ολοκλήρωση του έργου της υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου στην περιοχή του ΒΑΑ-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΔΕΔΗΕ Δράμας

Στις αρχές του 2023 η ολοκλήρωση του έργου της υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου στην περιοχή του ΒΑΑ-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΔΕΔΗΕ Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΔΕΔΗΕ Δράμας

Στις αρχές του 2023 η ολοκλήρωση

του έργου της υπογειοποίησης του

ηλεκτρικού δικτύου στην περιοχή του ΒΑΑ

► Μόσχου: «Δεν  θέλουμε να υπάρξουν προβλήματα διακοπών ρεύματος με τη μεταφορά από το εναέριο στο υπόγειο δίκτυο»

► Σταδιακά ήδη έχει ξεκινήσει η αφαίρεση ορισμένων εναέριων στύλων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ και τα οδικά έργα, τα πεζοδρόμια και μερικά ακόμα σημεία στο έργο του ΒΑΑ επί της περιοχής της 19ης Μαΐου έχουν ολοκληρωθεί ή τείνουν να ολοκληρωθούν, εντούτοις απομένουν ακόμα ορισμένα έργα να γίνουν.

Ένα απ’ αυτά και από τα σπουδαία, είναι η υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου της περιοχής. Πρόκειται για ένα μεγάλο υπόγειο δίκτυο, το μεγαλύτερο στην πόλη της Δράμας που έχει γίνει ποτέ. Υπογειοποίηση καλωδίων ή του ηλεκτρικού δικτύου μιας περιοχής, σημαίνει ότι καταργείται το γνωστό μας σύστημα με τα παλιές ξύλινες κολώνες και τα εναέρια δίκτυα καλωδίων.

Το μεγαλύτερο μέρος της υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ολοκληρωθεί και απομένουν λίγα πράγματα να γίνουν, παρ’ όλα αυτά η όλη υπόθεση θα πάρει ακόμα 3 μήνες περίπου.

Το έργο της υπογειοποίησης ξεκίνησε στα μέσα του 2019 και όλοι θυμάστε το έργο του ΔΕΔΔΗΕ που περιμετρικά του δημοτικού κήπου, της 19ης Μαΐου και μέχρι την περιοχή τη Δημόσιας Βιβλιοθήκης Δράμας και της Αγίας Βαρβάρας, έσκαψε και εγκατέστησε υπογείως όλα τα καλώδια. Το έργο της υπογειοποίησης καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, περιλαμβάνει τις οδούς: Ελ. Βενιζέλου – Ανδρέα Συγγρού – Σταυρού – Αμύντα – Καραϊσκάκη – Θεοτοκοπούλου – Σούτσου – Παπαδιαμάντη – Ορφέως – Πατριάρχου Μητροπολίτου Διονυσίου – Κώστα Βάρναλη – Παρμενίδη – Βίτσι – Κολοκοτρώνη – Κύπρου – Δραγούμη.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, έχουν ήδη τοποθετηθεί όπως αναφέραμε και παραπάνω, πέντε υποσταθμοί διανομής συνεπτυγμένου (compact) ισχύος 630 kVA , θα χρησιμοποιηθούν 2.125 m υπόγειου καλωδίου ΜΤ, 7.000 m υπόγειου καλωδίου ΧΤ και 120 κυτία διακλαδώσεων (link boxes).

Με την ολοκλήρωση του έργου θα αποξηλωθούν: εναέρια καλώδια, ξύλινοι και τσιμεντένιοι στύλοι (συνολικά 55) οι οποίοι φέρουν σε βραχίονες πολλά από τα παλιά φωτιστικά του Δήμου, εναέριοι υποσταθμοί, στοιχεία δηλαδή, που επιφέρουν μεγάλη οπτική όχληση στην περιοχή.

Πότε θα ξηλωθεί το εναέριο δίκτυο

Με τα πολλά και μετά από πολλές καθυστερήσεις, φτάσαμε σήμερα στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου του ΒΑΑ. Ένα έργο, που πραγματικά αλλάζει όχι μόνο την όψη της πόλης, φιλοδοξεί να χαμηλώσει τις υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, δημιουργεί μια «πράσινη γέφυρα» ανάμεσα στο δημοτικό κήπο και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και σίγουρα θα αλλάξει ακόμα και την οικονομία της περιοχής προς το καλύτερο στο επόμενο διάστημα.

Ένα από τα ζητήματα για το οποίο προβληματίζονται πολλοί συμπολίτες μας, είναι η αφαίρεση των παλιών ξύλινων στύλων του ΔΕΔΔΗΕ που συγκρατούν το εναέριο δίκτυο καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Φαινομενικά, το έργο δείχνει να έχει ολοκληρωθεί. Παρ’ όλα αυτά, «υπάρχουν πράγματα που δεν φαίνονται», όπως τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ στη Δράμα κ. Μόσχου.

Αυτό που σημειώνει ο ίδιος, «είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι παροχές, να ολοκληρωθεί δηλαδή η μετάπτωση των παροχών από το εναέριο δίκτυο στο υπόγειο, χωρίς να υπάρξουν διακοπές και ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, τότε θα αφαιρεθούν οι παλιές κολώνες».

Ερωτώμενος για το πότε περίπου μπορεί να γίνει αυτό, ο κ. Μόσχου τονίζει ότι «αυτός είναι ένας συνδυασμός εργασιών, τόσο με τα έργα του εργολάβου που έχει το υπόλοιπο έργο, με την περίοδο της Ονειρούπολης που συμπίπτει τώρα, αλλά και με άλλα, θα πρέπει να πούμε ότι θα μας πάρει περίπου 3 μήνες. Κυρίως στις αρχές του χρόνου».

Ο ίδιος πάντως διευκρινίζει ότι, «το έργο δεν περιορίζεται μόνο στο αυστηρό πλαίσιο του ΒΑΑ, αλλά και εκτός αυτού στη γύρω περιοχή», συμπληρώνοντας ότι «η πορεία του έργου εξελίσσεται με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματιών στην περιοχή».

Αναφερόμενος στο τεχνικό μέρος του έργου, επισημαίνει ότι «θέλουμε 2.000 περίπου παροχές, να μεταφερθούν από το εναέριο δίκτυο στο υπόγειο. Αυτές οι παροχές, αντιπροσωπεύουν όλες τις κατοικίες σε όλες τις πολυκατοικίες της περιοχής και όλα φυσικά τα καταστήματα. Το  θέμα για εμάς είναι πραγματικά να αρχίσουν όλα αυτά να δουλεύουν σωστά. Και όταν ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, χωρίς προβλήματα, τότε θα αφαιρεθούν και οι παλιές κολώνες».

Συμπλήρωσε μάλιστα τέλος, ότι, «ήδη έχουμε ξηλώσει μερικές κολώνες από το εναέριο δίκτυο και τις επόμενες ημέρες θα ξηλωθούν και άλλες. Δυστυχώς, για λίγο καιρό θα πρέπει να συνυπάρξει το εναέριο με το υπόγειο δίκτυο για να μην αντιμετωπίσουμε τεχνικά προβλήματα».