Home > Πρώτο Θέμα > Ο φάκελος για τις ζημιές του χειμώνα στο ζωικό κεφάλαιο της Δράμας χάθηκε στο δρόμο για το Υπουργείο…

Ο φάκελος για τις ζημιές του χειμώνα στο ζωικό κεφάλαιο της Δράμας χάθηκε στο δρόμο για το Υπουργείο…

Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Γ. Κιτσουκάκης

Ο φάκελος για τις ζημιές του χειμώνα

στο ζωικό κεφάλαιο της Δράμας

χάθηκε στο δρόμο για το Υπουργείο…

 

Ποιος είχε την ευθύνη και δεν έφτασε ποτέ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο φάκελος με τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από τον βαρύ χειμώνα;

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΝΑ ΑΠΟ τα σοβαρά ζητήματα που τίθενται στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, είναι αυτό των αποζημιώσεων από τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, που υπέστησαν από τον βαρύ χειμώνα του 2016-2017. Μέσα από μια συζήτηση που είχαμε με τον κ. Γιάννη Κιτσουκάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, αναδεικνύεται ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς όπως λέει, ο φάκελος με τις ζημιές του χειμώνα στο ζωικό κεφάλαιο, δεν έχει φτάσει ποτέ μέχρι σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Η μόνη διαβεβαίωση που έχουν γι’ αυτό, είναι ότι συντάχθηκε όντως ένας φάκελος από μιας επιτροπή και δια στόματος αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, αυτός κατάφερε να φτάσει μέχρι την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Από εκεί και πέρα, ο φάκελος αγνοείται… όπως και οι αποζημιώσεις για τη βαρυχειμωνιά!

Στη συζήτηση με τον κ. Κιτσουκάκη, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τα θέματα κάπως κωδικοποιημένα, γιατί είναι πάρα πολλά και μείναμε στα σπουδαιότερα. Οι απαντήσεις που δίνει είναι χαρακτηριστικές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

 

Παράταση για πληρωμές βοσκοτόπων

Αναφορικά με τις πληρωμές των βοσκοτόπων, ο κ. Κιτσουκάκης λέει, ότι, «υπήρχε μια καταληκτική ημερομηνία στις 30 Ιουνίου για να πληρωθούν τα βοσκοτόπια του 2016. Η τροποποίηση που είχε γίνει στην απόφαση του αν. υπουργού του ΥΠΑΑΤ κ. Μπόλαρη τον Αύγουστο του 2016, είχε ως καταληκτική ημερομηνία αυτήν, ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στη διάρκεια με την κατανομή των βοσκοτόπων για να διατηρήσουν οι κτηνοτρόφοι τους βοσκοτόπους τους. Σε περίπτωση μη πληρωμής, θα έμπαιναν πρόστιμα και θα έχαναν τον βοσκότοπό τους. Με νέα τροποποίηση που έγινε, δόθηκε παράταση σ’ αυτή τη διαδικασία μέχρι τέλος του έτους. Κάπου στο φθινόπωρο, η Περιφέρεια θα βρει το μηχανισμό για να κάνει τις συμβάσεις και την προσωρινή κατανομή των βοσκοτόπων και αμέσως μετά θα ζητήσει τα χρήματα του 2016 και του 2017.»

 

Εξισωτικές του 2013 – 2014

Στο πρόβλημα με τις εξισωτικές 2013 και 2014, «θα έχουμε μια πληρωμή εντός Ιουλίου για εξισωτικές παλαιών ετών, του 2013 και 2014, αλλά θα γίνει πληρωμή μόνο όσων ήταν στο πρόγραμμα των βιολογικών. Στο πρόγραμμα των βιολογικών όσοι πήραν βοσκοτόπια από τον δεύτερο πυλώνα, αυτή τη στιγμή θα δικαιωθούν και θα πάρουν τις εξισωτικές του 2013 και 2014.

Από εκεί και πέρα, κάποια στιγμή όταν ξεκαθαρίσουν οι πληρωμές, θα τους καλέσουμε τους υπόλοιπους – γιατί έχουμε ήδη κάνει ένα εξώδικο προς το Υπουργείο γι’ αυτό το θέμα – και όσοι έμειναν απλήρωτοι θα μαζευτούν και εφόσον παρθεί απόφαση, θα γίνει μια αγωγή προς το Υπουργείο, ώστε να βρεθεί μια λύση να πληρωθούν και αυτοί. Γιατί ο τρόπος και ο λόγος που δεν πληρώθηκαν, ήταν καθαρά θέμα διαδικαστικό των υπαλλήλων και των υπουργικών αποφάσεων που υπήρξαν εκείνη τη στιγμή.

Τα ποσά των εξισωτικών ανά άτομο, ανέρχεται στα 3.500 € με 5.000 € για κάθε χρόνο. Υπάρχουν άτομα που έχουν να παίρνουν 5.000 και 10.000 € για τα δύο χρόνια που αναφέραμε.»

KITSOYKAKHS

Υποσχέσεις χωρίς λύσεις…

Ρωτήσαμε τον κ. Κιτσουκάκη για το πήγαινε έλα των υπουργών του ΥΠΑΑΤ το χείμωνα, τόσο του υπουργού κ. Αποστόλου όσο και του αναπληρωτή του κ. Τσιρώνη και τι έγινε με όλα εκείνα που συζητήθηκαν τότε εδώ.

«Όταν πρωτοήρθε ο κ. Τσιρώνης του δώσαμε το υπόμνημα με έναν αριθμό προβλημάτων, όπου είχαμε αναφέρει ιεραρχικά τα πιο σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε καν απάντηση από τον ιδιαίτερό του, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει απαντήσεις σε κάποια απ’ αυτά.

Το ίδιο επαναλήφθηκε και όταν ήρθε ο κ. Αποστόλου. Τώρα, δειλά-δειλά, με συνεχείς πιέσεις προς το Υπουργείο, προσπαθούμε να αποσπάσουμε κάποιες απαντήσεις για τα θέματα αυτά. Ένα απ’ αυτά, ήταν κι αυτό με τις εξισωτικές, το οποίο την Τρίτη ξεκαθάρισε οριστικά. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι το πράγμα πάει σαν τη χελώνα.»

 

Αποζημιώσεις του χειμώνα

Στην ερώτηση για το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από τον βαρύ χειμώνα, ο κ. Κιτσουκάκης απαντά:

«Για το θέμα των αποζημιώσεων από τις ζημιές του χειμώνα είχε συσταθεί μια επιτροπή εδώ στην Αντιπεριφέρεια, η οποία είχε δεσμευτεί ότι θα κατέγραφε το ζωικό κεφάλαιο που απωλέσθη το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εφόσον έγινε η καταγραφή, η επιτροπή θα προωθούσε τα στοιχεία αυτά προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αποστόλου, το Υπουργείο δεν έχει στοιχεία για το εν λόγω χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία να εξιχνιάσουμε την υπόθεση. Να δούμε τι κόλλησε και πού και να προσπαθούμε να πάρουμε μια απάντηση από το Υπουργείο, να δούμε αν τελικά θα δώσει κάποια αποζημίωση.

Από την Περιφέρεια, διά στόματος αντιπεριφερειάρχη είχαμε μια προφορική απάντηση στο θέμα, ότι θα ενεργοποιηθούν τα ΠΣΕΑ μέσω της Περιφέρειας και ενδεχομένως από εκεί να δοθεί κάποια αποζημίωση προς κτηνοτρόφους. Δεν ξέρουμε τι γίνεται από εκεί και πέρα.»

Ερωτώμενος για το θέμα των αποζημιώσεων μέσω του κανόνα de minimis της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κιτσουκάκης υπενθυμίζει:

«Από τον κανόνα de minimis, θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει η δύσκολη περίοδος των πυρκαγιών, για να δούμε τι θα περισσέψει και αν περισσέψει κάτι βλέπουμε. Το είχε πει αυτό και ο κ. Τσιρώνης όταν είχε έρθει Δράμα, ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι οι πυρκαγιές, για να δούμε τι θα περισσέψει για να μοιράσουμε στους πληγέντες κτηνοτρόφους.»

 

Μια επιτροπή για τον ΕΓΛΑ

Στο ζήτημα της λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο κ. Κιτσουκάκης μας λέει ότι, «έχει συσταθεί στο ΥΠΑΑΤ μια επιτροπή που εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ενός ΕΛΓΑ που είναι το αγκάθι για τους κτηνοτρόφους, ενός ΕΛΓΑ που είναι καθαρά μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα η παρουσία του προς εμάς και ποτέ ανταποδοτική. Δεν αποζημιώνει σχεδόν ποτέ, βρίσκοντας πάντα τεχνάσματα.

Λένε ότι μ’ αυτή την επιτροπή και μετά από κάποιες εισηγήσεις που έγιναν συμβουλευτικού χαρακτήρα, θα αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα γίνει περισσότερο ξεκάθαρος ο τρόπος για το τι πληρώνουμε και τι ασφαλίζουμε όταν πληρώνουμε, και αυτό που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει, είναι ο τρόπος που θα γίνονται οι αυτοψίες.

Για παράδειγμα, έρχεται ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ να κάνει μια αυτοψία για ένα φαγωμένο ζώο από λύκους και ψάχνει κεφάλια, ψάχνει στήθος, ψάχνει το μισό από τη μέση και πάνω να είναι ολόκληρο λες και θα παραγγείλουμε στον λύκο και το αγρίμι τι μέρος του ζώου θα φάει, για να δείξουμε το υπόλοιπο στον ΕΛΓΑ! Μιλάμε πλέον για γελοία πράγματα και ας ελπίσουμε ότι κάτι θα διορθωθεί και σ’ αυτό.»

KITSOYKAKHS1

Προς τα κάτω οι τιμές στο γάλα

Ένα από τα χαρακτηριστικά ζητήματα, είναι οι τιμές που πληρώνονται στο γάλα οι κτηνοτρόφοι. Το τελευταίο διάστημα αυτές πιέστηκαν και πάλι προς τα κάτω από τις γαλακτοβιομηχανίες. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Κιτσουκάκης σημειώνει:

«Οι τιμές του γάλακτος δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις την άνοιξη. Πολλές γαλακτοβιομηχανίες έχουν κατεβάσει την προσυμφωνηθείσα τιμή. Εμείς συμφωνούμε το φθινόπωρο για την επόμενη περίοδο τι θα πουλήσουμε.

Δυστυχώς πολλές εταιρείες έχουν πιέσει τις τιμές και πληρώνουν τους παραγωγούς πολύ λιγότερο απ’ ότι είχαν συμφωνήσει αρχικά. Η μέση τιμή στο πρόβειο γάλα, αυτή τη στιγμή είναι στα 0,92 λεπτά του € στην καλή περίπτωση. Υπάρχουν και γαλακτοβιομηχανίες που πληρώνουν πολύ χαμηλότερα. Υπάρχουν και κάποιες γαλακτοβιομηχανίες που έχουν κρατήσει τα επίπεδα και πουλάμε το γάλα μας στα 0,97 λεπτά του €.

Το δε κατσικίσιο δέχεται κι αυτό τις πιέσεις του, αν και είναι περιζήτητο και δυναμικό γάλα, οι βιομηχανίες πιέζουν προς τα κάτω. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πληρώνεται μέχρι και 0,45 λεπτά του € το κιλό από κάποιες εταιρείες.»