Home > νέα > Πώς γίνεται η αλλαγή του ονόματος στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΔ; Τι λέει για τη διαδικασία στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Καψημάλης

Πώς γίνεται η αλλαγή του ονόματος στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΔ; Τι λέει για τη διαδικασία στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Καψημάλης

Τι λέει για τη διαδικασία στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Καψημάλης

Πώς γίνεται η αλλαγή του ονόματος

στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΔ;

Η αλλαγή ονόματος στην παροχή νερού κοστίζει 16 € και 50 € η εγγύηση

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟ ΟΤΙ κάποιοι ενοικιαστές φεύγουν από τα ακίνητα που ενοικιάζουν και αφήνουν χρέος στους λογαριασμούς του νερού, δεν είναι κάτι καινούριο. Πρόκειται για ένα χρόνιο ζήτημα, και το χρέος τελικά καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, ο κύριος της παροχής του νερού.

Τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όμως σ’ αυτό το θέμα; Είτε θα πρέπει να είναι σίγουρος σε ποιον ενοικιάζει το ακίνητο και να γνωρίζει κατά πόσο είναι ο ενοικιαστής συνεπείς στις οικονομικές του υποχρεώσεις, είτε θα πρέπει να συμφωνεί με τον ενοικιαστή, να μεταφέρει στο όνομά του την παροχή του νερού, για όσο διάστημα παραμένει στο ακίνητο. Η διαδικασία μεταφοράς της παροχής του νερού στο όνομα του ενοικιαστή γίνεται με μια απλή και εύκολη διαδικασία και όταν αποχωρήσει, μπορεί να διαγράψει το όνομά του από αυτήν.

Το θέμα είναι ότι, αρκετοί πιστεύουν, πως αυτό δεν γίνεται. Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική, καθώς πλέον από το 2010, η ΔΕΥΑΔ έχει εντάξει στην τιμολογιακή πολιτική της, την αλλαγή ονόματος του χρήση του νερού στους ενοικιαστές. Οπότε, αν ο ενοικιαστής αποχωρήσει και αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς νερού, αυτό σημαίνει ότι εκείνον θα αναζητήσει η ΔΕΥΑΔ για να πληρωθεί.

Το τελευταίο διάστημα, η εφημερίδα μας δέχτηκε παράπονα από συμπολίτες μας, οι οποίοι προφανώς έχουν παρόμοια προβλήματα και ρωτούσαν αν υπάρχει αυτή η διαδικασία. Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΔ του Δήμου Δράμας κ. Γιάννη Καψημάλη, ο οποίος μας εξήγησε κατ’ αρχάς, ότι αυτό πλέον μπορεί να γίνει από το 2010 και πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία κοστίζει 16 ευρώ. Στο συν βέβαια της αλλαγής ονόματος στην παροχή του νερού, χρεώνονται και 50 ευρώ ως εγγύηση, την οποία ο κύριος του λογαριασμού μπορεί να πάρει πίσω όταν αποχωρήσει από το ακίνητο και ζητήσει τη διαγραφή του.

 

Πώς γίνεται η διαδικασία αυτή;

Έστω ότι κάποιος αγοράζει ή αποκτά με κάποιον τρόπο ένα ακίνητο. Τι πρέπει να κάνει για αλλάξει το όνομά του στην παροχή νερού; Θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΕΥΑΔ και να προσκομίσει το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για κατάστημα ή οτιδήποτε άλλο και να ζητήσει την αλλαγή του ονόματος του ιδιοκτήτη. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να γίνει είτε με την συμβολαιογραφική πράξη όπως αναφέρεται παραπάνω, είτε με χαρτιά αποδοχής κληρονομίας ή οτιδήποτε άλλο αποδεικνύει ότι το ακίνητο περιέρχεται στο όνομά του.

Η διαδικασία αυτή κοστίζει 16 ευρώ, ενώ χρεώνονται και 50 ευρώ ως εγγύηση, τα οποία θα πάρει πίσω όταν ζητήσει τη διαγραφή του από το ακίνητο.

deya dramas

Η αλλαγή ονόματος σε ενοικιαστές

Παρόμοια είναι η διαδικασία που ακολουθείται, όταν ένας ενοικιαστής επιθυμεί να μεταφέρει στο όνομά του την παροχή του νερού και να γίνει κύριός της. Αυτό θα πρέπει πάνω απ’ όλα, να γίνει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Για να μεταφερθεί η παροχή νερό στο όνομα του ενοικιαστή, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει στη ΔΕΥΑΔ το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου και έτσι να γίνει κύριος κάτοχος της παροχής. Το κόστος παραμένει στα 16 ευρώ και η εγγύηση στα 50 ευρώ. Το συμφωνητικό βέβαια θα πρέπει να είναι επικυρωμένο από την Εφορία, ότι όντως έχει κατατεθεί εκεί.

 

Ενοικιαστής και διαφορετικά ονόματα ιδιοκτητών

Στην περίπτωση που ένας ενοικιαστής πάει να κάνει την αλλαγή του ονόματος του στην παροχή του νερού και εμφανίζεται ότι στο όνομα του ιδιοκτήτη εμφανίζεται ένας άλλος που παλαιότερα ήταν κάτοχος του ακίνητου, τότε θα πρέπει να αλλάξει αρχικά το όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου και στη συνέχεια ο ενοικιαστής να γίνει κύριος της παροχής του νερού.

Τι σημαίνει αυτό. Πολλές φορές, κάποιος που αγοράζει ένα οποιοδήποτε ακίνητο, δεν μπαίνει στη διαδικασία να αλλάξει το όνομά του στην παροχή του νερού και στη ΔΕΥΑΔ εμφανίζεται το όνομα του παλαιότερου ιδιοκτήτη του ακινήτου, οπότε και στο παλαιότερο όνομα εκδίδεται ο λογαριασμός του νερού.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να μεταφέρει πρώτα στο όνομά του την παροχή του νερού προσκομίζοντας τα απαραίτητα συμβόλαια κτλ., και στη συνέχεια ο ενοικιαστής να αλλάξει την παροχή στο όνομά του.

Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Καψημάλης, «η αλήθεια είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές δεν μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία και έτσι βλέπουμε να υπάρχουν διαφορετικά ονόματα στην παροχή νερού, από αυτά των πραγματικών ιδιοκτητών των ακινήτων».

Σε περίπτωση που ένας ενοικιαστής αποχωρήσει και αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς, η ΔΕΥΑΔ θα αναζητήσει την πληρωμή τους, αναγκαστικά, από τον κύριο της παροχής. Αν είναι στο όνομα του ενοικιαστή θα ζητήσει απ’ αυτόν την εξόφλησή τους, ακόμα και αν φύγει από το ακίνητο, χωρίς υποχρέωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Σε περίπτωση που η διαμάχη μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη φτάσει στα δικαστήρια, τότε η ΔΕΥΑΔ μπορεί να αποδείξει το ποιος έκανε χρήση νερού σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και έτσι να οδηγηθούν σε κάποια πιθανή συμφωνία.