Home > νέα > Καμπάνια για την ολοκλήρωση της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο ιδρυτής του Πελίτι Π. Σαϊνατούδης

Καμπάνια για την ολοκλήρωση της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο ιδρυτής του Πελίτι Π. Σαϊνατούδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο ιδρυτής του Πελίτι Π. Σαϊνατούδης

Καμπάνια για την ολοκλήρωση

της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι

Σαϊνατούδης: «Μια διατροφική κρίση μετά την υγειονομική είναι πολύ πιθανή και σ’ αυτό οι τράπεζες σπόρων θα παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΝΕΑ καμπάνια έχει ξεκινήσει το Πελίτι το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του οικήματος της Τράπεζας Σπόρων.

Το Πελίτι, εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός οικήματος από πέτρα και ξύλο, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει εκεί την Τράπεζα Σπόρων που έχει ετοιμάσει. Παρ’ όλα αυτά για να ολοκληρωθεί, χρειάζεται η οικονομική βοήθεια όλων.

Όπως είναι γνωστό, το Πελίτι εδρεύει στο Μεσοχώρι Παρανεστίου και κάθε χρόνο πραγματοποιεί την μεγαλύτερη γιορτής ανταλλαγής σπόρων παγκοσμίως. Μάλιστα, το 2014 διοργάνωσε το πρώτο διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους σπόρους. Από το 2014, υποστηρίζει με σπόρους εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και στην Παλαιστίνη, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Ελλάδα και Ουγκάντα και από το 2020 στέλνει σπόρους στο Λίβανο, μετά από την καταστροφική έκρηξη στην πόλη. Το 2021 υποστήριξε με παραδοσιακούς σπόρους κέντρα προσφύγων στο Καμερούν και στη δομή φιλοξενίας στην Καβάλα και αλλού.

Από το 2016 συνεργάζεται με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και από το 2017 οργανώνει την γιορτή σπόρων εκεί, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη. Την ίδια περίοδο οργανώνεται γιορτή σπόρων στην Κύπρο με τη συνεργασία της Ένωση Κυπρίων Αγροτών.

Το 2019, στη συνάντηση κορυφής για τους σπόρους στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, ξεκίνησε η ομάδα του Πελίτι στις ΗΠΑ, ενώ επεκτείνοντας τις ομάδες εκτός από το Πελίτι Βουλγαρίας και το Πελίτι Κύπρου, ιδρύεται και το Πελίτι Αϊντάχο.

PELITI

Η τράπεζα σπόρων στη Δράμα

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι, «το 2019 η κατάσταση της συλλογής σπόρων του Πελίτι ήταν δραματική, την είχαμε σε υπόστεγα. Δύο χώροι που μας είχαν παραχωρηθεί για να την διατηρούμε ο ένας μας ζητήθηκε πίσω και ο άλλος ήταν επικίνδυνος για την παραμονή των σπόρων και των εθελοντών μας. Η πολύτιμοι σπόροι του Πελίτι καταστρέφονταν για μια ακόμη φορά, λόγω ανύπαρκτων συνθηκών συντήρησης. Στο ταξίδι στις Η. Π. Α από τα πράγματα που είδα και ένιωσα ενθαρρύνθηκα να ξεκινήσω την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι».

Όπως λέει ο ίδιος, «την κατασκευή του κτιρίου την ξεκίνησα χωρίς χρήματα – όπως όλες τις δράσεις του Πελίτι. Κατάφερα ως τον Απρίλιο του 2020 μέσα στο πρώτο lockdown να ολοκληρωθεί η τοιχοποιία του κτηρίου. Τα χρήματα ως τώρα έχουν έρθει από φίλους του Πελίτι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλη η τοιχοποιία είναι από πέτρα δουλεμένη στο χέρι».

peliti1

Ο κ. Σαϊνατούδης, σημειώνει ότι «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι είναι σημαντική. Για το λόγο αυτό ζητάμε τη βοήθεια όσων έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν. Η κατασκευή είναι από ξύλο και πέτρα και έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ έχουμε βάλει κάποιες προδιαγραφές, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε κάποιες θερμοκρασίες χαμηλές σε ένα χώρο που θα φυλάξουμε τους σπόρους. Και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης».

Όπως τονίζει επίσης σε άλλο σημείο των λεγομένων του, «το Πελίτι στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown υποστηρίζει καθημερινά δεκάδες ανθρώπους με αποστολή παραδοσιακών σπόρων. Μια διατροφική κρίση μετά την υγειονομική είναι πολύ πιθανή και σ’ αυτό οι τράπεζες σπόρων θα παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο».