Home > Πρώτο Θέμα > Αδυναμία στην εκτέλεση δημόσιων έργων εξαιτίας της μεγάλης ανόδου στις τιμές των δομικών υλικών

Αδυναμία στην εκτέλεση δημόσιων έργων εξαιτίας της μεγάλης ανόδου στις τιμές των δομικών υλικών

Δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δράμας στον «Π.Τ.»

Αδυναμία στην εκτέλεση δημόσιων

έργων εξαιτίας της μεγάλης ανόδου

στις τιμές των δομικών υλικών

► Βουγιουκλής: «Ζητάμε γενναία αύξηση στους συντελεστές αναθεώρησης, ειδάλλως οικοδομικό έργο δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα»

► Επιστολή του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δράμας προς τους πέντε δημάρχους της Π.Ε. Δράμας

► Την εξάμηνη παράταση σε όλα τα δημόσια έργα ζήτησε η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων από το  Υπ.  Υποδομών – Μεταφορών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΝΑ παιχνίδια για γερά νεύρα, αλλά και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, εξελίσσεται το ζήτημα της ακρίβειας που επικρατεί σε όλους τους τομείς της αγοράς.

Τα  προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από το 2021, με τις σταδιακές αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, συνεχίστηκε ακόμα πιο έντονα με την ενεργειακή κρίση και συνεχίζεται σε ακόμα πιο έντονο βαθμό, με την κρίση που φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο όσον αφορά τη διεκπεραίωση δημοσίων έργων τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς και άλλων τα οποία βρίσκονται σε διαδικασίες δημοπράτησης. Όπως λένε οι εργολήπτες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάλυσης συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί, εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των δομικών υλικών.

Για το λόγο αυτό, η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), ζητάει από το Υπ. Μεταφορών και Υποδομών, τη χορήγηση αυτοδίκαιης παράτασης τεσσάρων έως έξι μηνών στην εκτέλεση των δημόσιων έργων, καθώς και τη θεσμοθέτηση σύγχρονου και σοβαρού συστήματος αναθεώρησης των τιμών εντός του συγκριμένου χρονικού διαστήματος.

Βουγιουκλής: Δραματική η κατάσταση

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δράμας κ. Βουγιουκλής, επισημαίνει αρχικά ότι «η κατάσταση είναι δραματική» και τονίζει: «Στα έργα, οι συντελεστές αναθεώρησης που έχουν βγει από το κράτος για το 2021, κατά μέσο ήταν μόνο 3%. Για παράδειγμα σε ένα έργο 200.000 ευρώ, σου δίνει 1.000 – 2.000 ευρώ!»

Ο συντελεστής αναθεώρησης αποτελεί έναν συντελεστή ενίσχυσης – στην ουσία – στον προϋπολογισμό των έργων που έχουν δημοπρατηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο οι αυξήσεις των δομικών υλικών αυτό το διάστημα.

Όπως τονίζει ο κ. Βουγιουκλής «πρόκειται για αστεία ποσά. Τώρα, πιέζουμε ώστε, οι συντελεστές αναθεώρησης να συμπεριλάβουν και την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, το Β΄ Τρίμηνο του 2022 ώστε να είναι γενναία αύξηση. Ειδάλλως οικοδομικό έργο δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα».

Και όπως εξηγεί, «δεν μπορεί να γίνει, όταν ο σίδηρος έχει 1,10 ευρώ και πληρωνόμαστε 1,07 ευρώ με ένσημο και εργασία. Τι να πρωτοκάνεις μ’ αυτά».

Ερωτώμενος για το ζήτημα με το Εξοικονομώ Αυτονομώ αν θα έχουμε προβλήματα από εδώ και πέρα, ο κ. Βουγιουκλής σημειώνει ότι, «το παλιό Εξοικονομώ εκτελείται ήδη, προχωράει. Όσον αφορά το νέο, εκτιμώ ότι θα υπάρξει θέμα, μιας και η αύξηση που έχει δοθεί είναι πολύ μικρή και θα έχουμε ζητήματα στην αυξήσεις τιμών. Αν και αυτό θα φανεί στο τέλος του έτους στην  υλοποίηση όταν εγκριθούν οι αιτήσεις. Εκεί σίγουρα θα  υπάρξει θέμα, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει και κάποια αντιμετώπιση».

Επανερχόμενος στο θέμα των δημοσίων έργων, σημειώνει ακόμα ο κ. Βουγιουκλής: «Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε διακόψει κανένα έργο, δεν έχει γίνει καμιά επίσημη διακοπή εργασιών γι’ αυτό το λόγο αν και ο νόμος προβλέπει διακοπή έργου για έκτακτες συνθήκες. Και αυτό είναι σήμερα μια έκτακτη συνθήκη».

Ενημέρωση δημάρχων της Π.Ε. Δράμας

Όπως ακόμα επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δράμας κ. Βουγιουκλής, «εμείς στείλαμε μια επιστολή προς τους πέντε δημάρχους του Νομού Δράμας, με την οποία ζητάμε να δοθούν παρατάσεις στα έργα, αυξήσεις τιμών και να μην πιέζονται οι εργολάβοι για διακοπή εργασιών».

Η επιστολή αυτή που εστάλη, είναι μια επιστολή η οποία συντάχθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) και κοινοποιήθηκε προς τους δημάρχους, ενώ είναι η ίδια επιστολή που εστάλη και προς τον  υπουργό  Υποδομών και Μεταφορών.

Στην επιστολή αυτή, αναφέρεται αρχικά η κατάσταση  που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα «από τα τέλη του 2020 παρατηρείται σημαντική άνοδος των τιμών σε πληθώρα υλικών ευρείας χρήσης και υψηλής σημαντικότητας για την εκτέλεση δημοσίων έργων, με αποκορύφωμα την τρέχουσα χρονική περίοδο. Αυτό που ξεκίνησε ως πληθωριστικό κύμα λόγω της υγειονομικής κρίσης εξελίσσεται σήμερα σε «πολεμικό» και «κερδοσκοπικό» πληθωρισμό με φρενήρη αύξηση όλων, πλέον, των υλικών, εξαιτίας κυρίως των συνεχόμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ενδεικτικά μόνο σας αναφέρουμε ότι ο οικοδομικός σίδηρος έχει αυξηθεί κατά 100 %, και η άσφαλτος κατά 200%. Αυτό σημαίνει ότι ο σκελετός ενός κτιρίου που κόστιζε πριν τις ανατιμήσεις 1.000.000,00 ευρώ κοστίζει σήμερα 1.500.000,00 ευρώ, τα δε έργα οδοποιίας, όπως και όλα τα άλλα έργα, με τις παρούσες τιμές είναι αδύνατον να υλοποιηθούν από τους αναδόχους».

Στην επιστολή της ΠΕΣΕΔΕ, αναφέρεται επίσης, ότι, «η οικονομική ισορροπία μεταξύ των αναδοχών και του Δημοσίου συμβάσεων έχει πλέον ανατραπεί, με συνέπεια να τίθεται σε διακινδύνευση η επαγγελματική επιβίωση των Αναδόχων αλλά και η ομαλή ολοκλήρωση των έργων. Η εμμονή στην συνέχιση των συμβάσεων είναι αντίθετη στην καλή πίστη και στα συναλλακτικά ήθη διότι έχει ανατραπεί το δικαιοπρακτικό θεμέλιο, στο οποίο βασίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των αναδόχων.

Οι παρούσες συνθήκες είναι συνθήκες ανωτέρας βίας και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από πλευράς σας. Η έννομη τάξη έχει ως απώτερο σκοπό την προστασία και διατήρηση των λεπτών ισορροπιών ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα των κοινωνών του δικαίου και τον στόχο αυτόν τον επιτυγχάνει με την θέσπιση κανόνων δικαίου».

Σειρά προσωρινών μέτρων

Τέλος, η ΠΕΣΕΔΕ ζητάει μια σειρά «προσωρινών μέτρων ώστε να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των έργων:

– Παράταση κατ’ ελάχιστον δώδεκα μηνών όλων των Χρονοδιαγραμμάτων.

– Προσωρινή διακοπή εργασιών.

– Έκδοση νέων συντελεστών αναθεώρησης για όλο το εύρος των εργασιών.

– Αναπροσαρμογή του εργολαβικού ανταλλάγματος για την κάλυψη των ανατιμήσεων στις περιπτώσεις που δεν δύνανται να καλυφθούν από τους συντελεστές αναθεώρησης.

– Αναπροσαρμογή των Προϋπολογισμών Μελετών των υπό δημοπράτηση Έργων ώστε να συμβαδίζουν με την οικονομική πραγματικότητα».