Home > Πρώτο Θέμα >  Πλήθος επιστημόνων από Ελλάδα και εξωτερικό στο 7ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΕΤΕΑ Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας κ. Κωνσταντινίδης

 Πλήθος επιστημόνων από Ελλάδα και εξωτερικό στο 7ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΕΤΕΑ Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας κ. Κωνσταντινίδης

Υψηλού επιπέδου και άρτια οργανωμένο το Συνέδριο της ΕΤΕΑΔ

 Πλήθος επιστημόνων από Ελλάδα

και εξωτερικό στο 7ο Επιστημονικό

Συνέδριο της ΕΤΕΑ Δράμας

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας κ. Κωνσταντινίδης

► «Η πρόκληση της ετερότητας και της διαφορετικότητας στην εκπαίδευση»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα σπουδαιότερα συνέδρια που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Δράμα, είναι κι αυτό της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας. Πρόκειται για το 7ο κατά σειρά συνέδριο, που έλαβε χώρα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, με παράλληλες εισηγήσεις και εργαστήρια, στις αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου, όπως και στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Διοικητήριο, η οποία χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για διαλέξεις που ανακοινώθηκαν μέσω του διαδικτύου.

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Η πρόκληση της ετερότητας και της διαφορετικότητας στην εκπαίδευση» και πλήθος επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους το διήμερο, ενώ τις παρακολούθησε επίσης μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της Π.Ε. Δράμας.

Οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν  αργά το Σάββατο, ενώ η κεντρική εκδήλωση έγινε το απόγευμα της 8ης Δεκεμβρίου με την αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου να γεμίζει κυριολεκτικά.

Κατά την κεντρική έναρξη, χαιρετισμό απηύθυνε και παρουσίασε την εισήγησή του ο πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας και εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δράμας κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ενώ την κεντρική διάλεξη έκανε η κα. Ευθυμία Πεντέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Όψεις της διαφορετικότητας και η κοινωνικοπαιδαγωγική αποστολή του σχολείου». (Η κα. Πεντέρη ευγενώς δέχθηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.», οι δηλώσεις της οποίας φιλοξενούνται σε άλλη σελίδα της εφημερίδας σήμερα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σημαντική ήταν η παρουσίαση κατά την έναρξη της εκδήλωσης, του εθίμου της Ειρεσιώνης, από μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Τα παιδιά, κρατώντας από ένα κλαδί ελιάς στολισμένο με κομμάτια πολύχρωμου υφάσματος παρουσίασαν το έθιμο στους συνέδρους, ενώ μαθητές και μαθήτριες μέλη της Χορωδίας του 6ου Δημοτικού Σχολείου τραγούδησαν συνοδευόμενα από το μουσικό σχήμα Κατσαβούνη Πωλίνα στο σαξόφωνο και το τραγούδι και τον Καλοτραπέζη Αγγελάκη στο πιάνο.

Κωνσταντινίδης: Καθυστερημένη η ελληνική εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή

Για το 7ο Συνέδριο μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το πλήθος των εισηγητών που ανέρχονται στους 280 «με εισηγήσεις υψηλού βαθμού».

Αναφερόμενος στο θέμα του Συνεδρίου για την «πρόκληση της ετερότητας και της διαφορετικότητας στην εκπαίδευση», σημείωσε ότι «είναι ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, τόσο στον ελλαδικό, όσο και στο διεθνή χώρο. Οι εισηγήσεις που παρουσιάζονται εδώ, στόχο έχουν να φωτίσουν κάποιες πλευρές απ’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα και να μας προβληματίσουν όλους».

Αναφερόμενος στο ζητήματα της ετερότητας και της διαφορετικότητας, ο κ. Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι «το πρώτο και σημαντικό είναι η διαπολιτισμική εκπαίδευση, δηλαδή για τα παιδιά τα οποία έρχονται ως πρόσφυγες είτε εξαιτίας πολέμων στον τόπο τους, είτε παλαιότερα από την Ανατολική Ευρώπη. Όταν ξεκίνησαν αυτές οι ροές, η Ελλάδα τότε δεν είχε μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική, με συνέπεια να καθυστερούν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, να μην έχουμε αναλυτικά προγράμματα και να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα, από τα οποία ορισμένα έχουν λυθεί, ενώ κάποια παραμένουν ακόμα ανοικτά».

Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα, ο κ. Κωνσταντινίδης μιλάει για το θέμα της Ειδικής Αγωγής: «Το θέμα της Ειδικής Αγωγής, είναι κι αυτό θέμα ετερότητας και διαφορετικότητας. Δυστυχώς, παρ’ όλο που το κοινωνικό αίτημα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχολείο για όλα τα παιδιά και να μην υπάρχουν διαφορετικά σχολεία, πιανόμαστε και σ’ αυτό το πράγμα ως ελληνική εκπαίδευση πάλι καθυστερημένη. Γιατί δεν υπάρχουν ούτε οι υλικοτεχνικές υποδομές, ούτε υποστηρικτικές δομές, αλλά ούτε και τα οικονομικά μέσα για να στηρίξουν αυτό το κοινωνικό αίτημα. Άρα λοιπόν βλέπετε ότι έχουμε πολλή δουλειά και πολύ δρόμο μπροστά μας και στα δύο ζητήματα που είναι τα βασικά και δεν είναι τα μόνα: είναι οι ευάλωτες ομάδες, οι κοινωνικές ομάδες και πολλά άλλα. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ δρόμο και άρα η συνεισφορά του Συνεδρίου είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Δηλώσεις Παπαεμμανουήλ, Διαλεκτόπουλου

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας για την οργάνωση του 7ου Συνεδρίου, μνημονεύοντας «τον πρώτο πρόεδρο της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας, τον σπουδαίο συμπολίτη μας και πνευματικό άνδρα κ. Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη. Και επειδή είχα την τιμή να είμαι ιδρυτικό μέλος της ΕΤΕΑΔ, ευχαριστώ όλους τους προέδρους και της μέλη της, που αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ».

Όπως τόνισε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους διοργανώσεις στη Δράμα, γιατί προάγουν τη μόρφωση και το κομμάτι τις εκπαίδευσης, αλλά αναβαθμίζουν γενικότερα και την περιοχή μας γιατί και ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένα είδος τουρισμού που ενισχύει την τοπική μας οικονομία. Θέλω δε να πω ότι, νιώθω ευτυχής, γιατί στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη, μπόρεσα να βοηθήσω όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να διαβεβαιώσω ότι με όποιο τρόπο μπορώ, θα συνεχίσω και στο μέλλον να το κάνω».

Με τη σειρά του, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε ότι «είναι τιμή για την πόλη μας η διοργάνωση του 7ου Συνεδρίου της ΕΤΕΑΔ, διότι προάγεται το μορφωτικό αγαθό, η εκπαίδευση έχει την τιμητική της και πιστεύω ότι όλοι θα βγούμε ωφελημένοι από τις εισηγήσεις των επιστημόνων, που μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες, προσπαθούν να προσεγγίσουν την εκπαίδευση, όπως εφαρμόζεται στα σχολεία μας και έχει αποδέκτες τους μαθητές μας».