Home > νέα > Έντονες διαμαρτυρίες από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας για την πλήρη απαγόρευση της θήρας -► Ελευθεριάδης στον «Π.Τ.» : Το κυνήγι είναι άθληση και πρέπει να εξαιρεθεί της καραντίνας

Έντονες διαμαρτυρίες από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας για την πλήρη απαγόρευση της θήρας -► Ελευθεριάδης στον «Π.Τ.» : Το κυνήγι είναι άθληση και πρέπει να εξαιρεθεί της καραντίνας

Επιστολή Δραμινών κυνηγών προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Έντονες διαμαρτυρίες από

τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας

για την πλήρη απαγόρευση της θήρας

► Ελευθεριάδης: Το κυνήγι είναι άθληση και πρέπει να εξαιρεθεί της καραντίνας

► Επιτράπηκε από χθες η θήρα του αγριόχοιρου στους νομούς

που συνορεύουν με Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ διαμαρτυρία τους για την ένταξη του κυνηγιού στα μέτρα της καραντίνας, εκφράζουν οι κυνηγοί της Δράμας, μέσω του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας. Μάλιστα, δεν έμειναν σε απλές διαμαρτυρίες και απέστειλαν επιστολή ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, «το πρόβλημα (σ.σ. με τον κορωνοϊό) εντοπίζεται στο συνωστισμό στα αστικά κέντρα», ενώ «η έξοδος στην ύπαιθρο, αντίθετα, θα εξυπηρετήσει τόσον τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όσο και τους πολίτες που στενάζουν στη νέα σκληρή πραγματικότητα που αυτός διαμορφώνει».

Αναλυτικότερα, τόσο ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας, όσο και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδος, επισημαίνουν ότι «η αναγνώριση της θήρας ως «αθλήματος», εντάσσει αυτομάτως το κυνήγι και τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών, που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών».

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να εξαιρεθεί το κυνήγι από τα μέτρα της καραντίνας για τον κορωνοϊό, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας απέστειλε σχετικές επιστολές προς τους βουλευτές του Νομού Δράμας, αλλά και προς τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας. Με την επιστολή του αυτή, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας, ζητάει να βοηθήσουν στην εξαίρεση του κυνηγιού από την καραντίνα, «πάντα υπό το αυστηρό πλαίσιο των επιμέρους μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας (καθολική χρήση μάσκας, αποστολή SMS, διατήρηση κοινωνικής απόστασης κ.α.).

ELEFTHERIADHS GIORGOS

Ελευθεριάδης: «Είναι παράλογο, πέρα από κάθε λογική…»

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε και συνομίλησε χθες με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργο Ελευθεριάδη, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι, αυτή τη στιγμή στο Νομό Δράμας «είμαστε πάνω από 3.000 κυνηγοί και 200.000 σε όλη την Ελλάδα» και μας εξηγεί ότι, «ο Δασικός Κώδικας χαρακτηρίζει το κυνήγι ως άθλημα».

Όπως λέει, «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο, είναι δέκα φορές αδειανό και μια φορά γεμάτο» και συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι, «αυτό που η κυβέρνηση μας εξαίρεσε από τις μετακινήσεις της άθλησης, έχουν αγανακτήσει όλοι οι κυνηγοί. Κι εμείς είμαστε αυτοκέφαλοι, αυτοδύναμοι οικονομικά, κάθε χρόνο πληρώνουμε τις άδειές μας και ποτέ δεν έχουμε ζητήσει τίποτα. Είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να βγάλει τα σκυλιά του μια βόλτα, να πάει μια βόλτα στο πάρκο, ή να πάει να αθληθεί, ενώ εμείς δεν μπορούμε να πάμε, τηρώντας όλα τα μέτρα και όχι κάτι διαφορετικό».

Όπως εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης, «το κυνήγι είναι ένα μεμονωμένο χόμπι. Ακόμα και με συνάδελφο κυνηγό να πας, η ελάχιστη απόσταση που θα έχεις, είναι στα 150 και 200 μέτρα, για να αποφεύγονται και ατυχήματα, αλλά και για ζητήματα ασφαλείας. Είναι παράλογο αυτό και πέρα από κάθε λογική. Όλος ο κυνηγετικός κόσμος έχει αγανακτήσει και έχουμε πολλές αντιδράσεις…»

Μέλη της Πολιτικής Προστασίας

Σε άλλο σημείο ο κ. Ελευθεριάδης επισημαίνει ότι, «οι κυνηγοί είμαστε και μέλη της Πολιτικής Προστασίας, βοηθάμε παντού, στις φωτιές το καλοκαίρι, για τις πλημμύρες, πυρασφάλεια προσφέρουμε και άλλα πολλά τα οποία δεν τα λέμε κιόλας. Όποτε μας χρειάστηκε η πολιτεία, ήμασταν παρόντες».

Όπως επίσης τονίζει ο ίδιος, «επτά φορές κάναμε συνεργεία για την αφρικανική πανώλη: στην Αδριανή, δύο φορές στο Βώλακα, στο Παρανέστι, στο Νευροκόπι, στο Πανόραμα και τώρα μας αφήνουν σ’ αυτό το σημείο».

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Στην επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Πλήθος γιατρών (παθολόγοι, ψυχίατροι) με τους οποίους επικοινωνήσαμε, δηλώνουν πως με την επαφή με την φύση, τηρώντας τα μέτρα που ισχύουν για τη σωματική άθληση, όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα διασποράς του ιού Covid-19 μέσω της άσκησης της θήρας, αλλά το αντίθετο, θα βοηθήσει στην τήρηση των έκτακτων μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού. Στο διάγγελμά σας, κάνατε λόγο για ελαστικότητα στις μετακινήσεις των πολιτών για σωματική άσκηση (μη συλλογική) στο βουνό, στα πάρκα αναψυχής κτλ. Γνωρίζουμε πως οι ειδικοί επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας θεωρούν ασφαλή την έξοδο για θήρα στο βαθμό που τηρούνται τα σχετικά μέτρα ασφαλείας. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν την άσκηση της θήρας, με κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Ολική απαγόρευση όμως δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη».

Στην ίδια επιστολή, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας, έθιγε και το ζήτημα της αφρικανικής πανώλης, επισημαίνοντας: «Πέραν των παραπάνω, είναι δεδομένο πως ενδεχόμενη απαγόρευση στις μετακινήσεις για θήρα, θα οδηγήσει τον πληθυσμό αγριόχοιρου ο οποίος ήδη βρίσκεται σε κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη, σε έκρηξη με σοβαρές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, στην οδική ασφάλεια και στην εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων».

Άρση απαγόρευσης για την αφρικανική πανώλη

Τελικά, την ώρα που γράφονταν χθες αυτές οι γραμμές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης, υπέγραψε την άρσης της απαγόρευσης θήρας του αγριόχοιρου στις περιοχές που συνορεύουν με χώρες που έχουν κρούσματα αφρικάνικης πανώλης των χοίρων.

Η άρση της απαγόρευσης, γίνεται στις περιοχές που συνορεύουν «με τα Σκόπια, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Έτσι, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι θα επιτραπεί η θήρα των αγριόχοιρων εντός των νομών αποκλειστικά σε εκείνους που συνορεύουν με τις συγκεκριμένες χώρες και ειδικά στα μέλη των εν λόγω κυνηγετικών συλλόγων».

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι κατανοεί τα πολλά ερωτήματα των κυνηγών, αναφορικά με τον περιορισμό της κίνησης. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει διάθεση για συμμόρφωση, καθώς αν υπάρξει χαλάρωση θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα με την πανδημία.

Σε συνέχεια των δηλώσεών του πάντως στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδης, τονίζει ότι η μερική απόφαση δεν ικανοποιεί το σύνολο των κυνηγών σε όλη τη χώρα και ότι αυτά είναι ημίμετρα. Αναρωτήθηκε μάλιστα, «τι θα γίνει με τους νομούς που δεν έχουν σύνορα με τις άλλες χώρες…».