Home > νέα > Έπαινος διάκρισης για την Ελευθερία Κοβογλανίδου μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας-Στον 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

Έπαινος διάκρισης για την Ελευθερία Κοβογλανίδου μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας-Στον 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

Στον 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας

Έπαινος διάκρισης για την Ελευθερία

Κοβογλανίδου μαθήτρια

του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ μαθητές σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, είναι πολύ σημαντικό από μόνο του. Το να λαμβάνουν διακρίσεις, είναι ακόμα σημαντικότερο. Και αυτό πέτυχε μια μαθήτρια από τη Δράμα, η Ελευθερία Κοβογλανίδου.

Η Ελευθερία, είναι μαθήτρια της Ε΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και έλαβε μέρος στον 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, απ’ όπου μάλιστα έλαβε και έπαινο διάκρισης για το κείμενό της. Ο διαγωνισμός έχει τίτλο «Σοφία Φίλντιση – Το Δέντρο της Σοφίας» και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού.

Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» η εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας κ. Ελένη Σμολοκτού, «ο διαγωνισμός αυτός αφιερώνεται στη μνήμη της Μεσσήνιας συγγραφέως που γεννήθηκε στη Βανάδα Τριφυλλίας. Τα πρώτα της γράμματα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο της Κυπαρισσίας. Ύστερα από πολυετή παραμονή στην Αθήνα, επέστρεψε στον τόπο της και έζησε στην Καλαμάτα από το 1981 έως το τέλος της ζωής της. Ανέπτυξε πλούσια κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δράση ως Δημοτικός Σύμβουλος, παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής και αρθρογράφος τοπικών εφημερίδων».

Στόχος του διαγωνισμού είναι τα παιδιά να μείνουν προσανατολισμένα στην καλλιέργεια μιας σχέσης ανάμεσα στο παιδί το βιβλίο και κάθε χρόνο επιλέγεται ένας Έλληνας συγγραφέας και ο διαγωνισμός πραγματοποιείται προς τιμήν του και για φέτος επιλέχθηκε η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού έχει τίτλο «Όλα τα παιδιά έχουν ψυχή» ή «Το όνομά μου είναι…».

Όπως σημειώνει η κα. Σμολοκτού, «τα παιδιά, αφού διαβάσουν το προτεινόμενο βιβλίο, καλούνται να γίνουν μικροί λογοτέχνες, γράφοντας ένα δικό τους κείμενο με πρωταγωνιστή ή αφηγητή ένα παιδί της δικής τους φαντασίας.

Η ιδέα της συμμετοχής στον διαγωνισμό συζητήθηκε στην τάξη. Μιλήσαμε για το θέμα του διαγωνισμού, παίξαμε με αυτό, φτιάξαμε ιστοριούλες.

Η Ελευθερία θέλησε να δοκιμάσει να προχωρήσει περισσότερο και δημιούργησε το δικό της διήγημα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού με τον τίτλο “Αλιόνα”».

Σύμφωνα με το διήγημα της Ελευθερίας Κοβογλανίδου, «η Αλιόνα είναι ένα κορίτσι που βίωσε τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, την αγωνία για τον πατέρα που άφησαν πίσω όταν κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα και τη χαρά της επιστροφής στον τόπο της».

Με το διήγημά της, η Ελευθερία κατάφερε να αποσπάσει έναν έπαινο διάκρισης.