Home > νέα > Επετειακή έκθεση έργων Δραμινών καλλιτεχνών στο παλιό Δημαρχείο

Επετειακή έκθεση έργων Δραμινών καλλιτεχνών στο παλιό Δημαρχείο

Επετειακή έκθεση έργων Δραμινών

καλλιτεχνών στο παλιό Δημαρχείο

30 χρόνια πολιτισμού, τέχνης, & ιστορίας

του Κέντρου Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια του Κέντρου Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» του Δήμου Δράμας, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε από τον 1ο όροφο του παλιού Δημαρχείου, όπου στεγάζεται τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Νεότητας, με μια επετειακή έκθεση έργων παλαιών και νέων καλλιτεχνών του Κέντρου Νεότητας. Στον χώρο αποδόθηκε τιμή προς τον άνθρωπο που έδωσε πνοή και ψυχή στο Κέντρο Νεότητας, τον αείμνηστο Γιώργο Παρασίδη, ονομάζοντας την αίθουσα που βρίσκεται στον 1ο όροφο του παλιού Δημαρχείου ως «Αίθουσα Τέχνης Γεώργιος Παρασίδης», έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Δράμας.

1 (8)

Τα εγκαίνια της έκθεσης και τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας έκαναν από κοινού ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Ανέστης Τερζής, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους εξήραν την προσφορά του Κέντρου Νεότητας στην παραγωγή τέχνης και πολιτισμού στον τόπο μας.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης», κ. Δέσποινα Παρασίδου, αναφέρθηκε στον αείμνηστο Γιώργο Παρασίδη και το έργο του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ως στόχο να τιμήσουμε και τον άνθρωπο που μας έδειξε τον δρόμο για την φωτιά της δημιουργίας, τον Γιώργο Παρασίδη. Ο Γιώργος Παρασίδης, ήταν ένας Δραμινός καλλιτέχνης, ζωγράφος, επαναστάτης για την εποχή του και για μια μικρή πόλη όπως είναι η Δράμα. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος απογείωσε την τέχνη, και έδωσε άλλες διαστάσεις, με έναν δικό του τρόπο. Ήταν τιμή για το Κέντρο Νεότητας, η ονοματοδοσία της αίθουσας».

Η έκθεση, αποτελείται από πλήθος έργων κλασσικής ζωγραφικής, βιτρό, μωσαϊκού, ψηφιδωτού, φωτογραφίας, fusing, πυρογραφίας, χαρακτικής στο γυαλί, και κοσμήματος, από παλιούς και νέους Δραμινούς συνεργάτες του Κέντρου Νεότητας.

«Πρόκειται για Δραμινούς καλλιτέχνες οι οποίοι προσέφεραν στο Κέντρο Νεότητας τις γνώσεις και τις δεξιοτεχνίες τους σε αυτούς που θέλησαν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα που εφάρμοζε κατά καιρούς το Κέντρο Νεότητας. Την έκθεση, κοσμούν έργα διάφορων τεχνικών και ειδικοτήτων. Παράλληλα, στον χώρο της έκθεσης γίνεται και προβολή άλλων ειδικοτήτων που έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με το Κέντρο Νεότητας, εκτός από το καλλιτεχνικό κομμάτι», πρόσθεσε η κα. Παρασίδου.

1 (2)

Το δεύτερο σκέλος της επετειακής εκδήλωσης, για τα 30 χρόνια του Κέντρου Νεότητας Δράμας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας, με σκοπό να τιμηθούν οι άνθρωποι που συνέβαλλαν στην τριαντάχρονη πορεία του Κέντρου, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κα. Παρασίδου, «Οι άνθρωποι αυτοί με το οξύ τους πνεύμα και την δημιουργικότητά τους, κατάφεραν να συνθέσουν ένα εξαιρετικό ανθρώπινο πάζλ».

Το μήνυμα της κα. Δέσποινας Παρασίδου, για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας και δημιουργικότητας του Κέντρου Νεότητας Δράμας «Γεώργιος Παρασίδης», ήταν: «Το Κέντρο Νεότητας είχε, έχει και θα εξακολουθεί να έχει, έναν και μοναδικό σκοπό. Να είναι κόμβος για δρόμους επικοινωνίας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Όταν λέω δρόμους επικοινωνίας, εννοώ επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων. Ο στόχος που έχουμε εμείς στο Κέντρο, είναι να δημιουργούμε πάντα έναν φιλικό κύκλο με γνώμονα την τέχνη, που οι άνθρωποι θα σέβονται ο ένας τον άλλο και παράλληλα θα θαυμάζουν ο ένας τον άλλο. Δεν είμαστε ένας χώρος μόνο καλλιτεχνικής δημιουργίας με την έννοια της στείρας εκπαίδευσης πάνω σε μια τεχνοτροπία. Μέσα από αυτή την εκπαίδευση αυτό που στοχεύουμε είναι να προάγουμε και την καλλιέργεια του χαρακτήρα και της ψυχής, και περισσότερο από όλα την ανάταση της ψυχής και την ηρεμία».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έκθεση έργων Δραμινών καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν με το Κέντρο Νεότητας, θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 12 Οκτωβρίου, λειτουργώντας καθημερινά στις 10:00 πμ – 13:00 μμ & 18:00 μμ – 21:00 μμ, και το Σάββατο στις 18:00 μμ – 21:00 μ.μ.

Οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με το Κέντρο Νεότητας και οι καλλιτέχνες που έργα τους κοσμούν την έκθεση, είναι οι ακόλουθοι: Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής – Ζωγράφος – Αγιογράφος – Καραγκιοζοπαίζτης, Μαρία Δάλλα – Κεραμική, Μαρία Μποσκοψίου – Κεραμική, Δημήτρης Μακρίδης – Φωτογράφος, Λάζαρος Α. Βλαχόπουλος – Ψυχολόγος, Βασίλης Σταυρόπουλος – Προγράμματα Η/Υ, Πόπη Τζελίζογλου – Πυρογραφία, Γιάννης Παπαβασιλόπουλος – Βιτρό, Δήμητρα Παρλαπούνη – Υαλουργός, Ελένη Θωμά – Ζωγράφος – Decoupage, Ευγενία Γκλαβοπούλου – Κεραμική, Ζωή Παϊσίδου – Υαλουργός – Βιτρό, Ράνια Ορφανίδου – Νηπιαγωγός, Κώστας Ζαμπίδης – Ζωγράφος, Σοφία Παρασίδου – Ζωγράφος – Kόσμημα – Decoupage – Χαρακτική στο Γυαλί, Χρήστος Μυλωνάς – Ζωγράφος, Άννα Καργαλίδου – Ψηφιδωτό, Μαρία Κορμού – Κόσμημα, Δάφνη Σωτηριάδου – Βιτρό – Μωσαϊκό, Μαρία Ατματζίδου – Αγιογραφία, Δημήτρης Κιοσογλίδης – Αγιογραφία, Ελισσάβετ Κοντονάσιου – Εκπαιδεύτρια στον Τομέα Νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ., Γιάννης Γεωργιάδης – Ξυλογλύπτης, Τατιάνα Χατζοπούλου – Υαλουργός – Fusing – Μωσαϊκό, Λένα Γιαννάκη – Παπαδημητρίου – Χοροδιδάσκαλος, Μαρία Παπαστεργίου – Θεατρολόγος – Σκηνοθέτης, Γιώτα Καλλιονίδου – Ζωγράφος, Ιωάννης Κεφαλαδέλης – Γυμναστής, Κατερίνα Τερψιάδου – Συνεργάτης, Σοφία Χατζηπαναγιώτου – Συνεργάτης.