Home > Νέα > Τις θέσεις των κομμάτων για τον κτηνοτροφικό κλάδο ζητούν από τα κόμματα οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ

Τις θέσεις των κομμάτων για τον κτηνοτροφικό κλάδο ζητούν από τα κόμματα οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ

Τις θέσεις των κομμάτων

για τον  κτηνοτροφικό κλάδο

ζητούν από τα κόμματα οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ

 

 

 

Με αφορμή τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής της 7ης Ιουλίου, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ καλούν τα κόμματα που θα συμμετέχουν σε αυτές, να πάρουν ειλικρινή και εμπεριστατωμένη θέση έναντι των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ, αναφέρουν στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν ότι οι γενικές θέσεις των κομμάτων σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα είναι γνωστές, όπως επίσης και οι προγραμματικές θέσεις τους που δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές.

Όπως σημειώνουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, αυτό δεν είναι αρκετό, ενώ θέλουν οι αρμόδιοι τομεάρχες αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να πάρουν θέση με περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένα θέματα της κτηνοτροφίας.

«Έτσι θα φανεί ποιος έχει πραγματικά πολιτικό σχεδιασμό, ποιος γνωρίζει πραγματικά τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και κατά πόσο ο σχεδιασμός αυτός και η γνώση συμπίπτουν με πραγματικά ρεαλιστικές κι εποικοδομητικές θέσεις και λύσεις», ενώ σε άλλο σημείο του δελτίου τύπου αναφέρονται επιγραμματικά τα θέματα για τα οποία ζητούν να πάρουν άμεσα θέση και πριν τις εκλογές, όπως εξηγούν, ώστε οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να συγκρίνουν τα προγράμματα των κομμάτων και ταυτόχρονα όποιος κληθεί να κυβερνήσει την πατρίδα μας, να έχει δεσμευτεί για τις θέσεις αυτές.

Αναλυτικότερα, τα θέματα που απασχολούν άμεσα τον κτηνοτροφικό κλάδο, όπως αναφέρονται στο δελτίο τύπου των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της ΑΜΘ, είναι τα ακόλουθα:

«Ελληνοποιήσεις σε εισαγόμενο γάλα και κρέας

Μέτρα που θα πάρετε, πέρα αυτών που έχουν νομοθετηθεί (αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα).

Ποιος ο ελεγκτικός μηχανισμός, που θα εφαρμόσουν αυτά και με ποια τεχνικά μέσα;

Μέχρι σήμερα τα ονόματα των εμπόρων, μεταποιητών και κτηνοτρόφων που μετά από ελέγχους διαπιστώνονται παραβάσεις από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε σχέση με ελληνοποιήσεις και νοθεία σε γάλα και κρέας δεν ανακοινώνονται.

Θα συνεχίσετε κι εσείς την τακτική της ανωνυμίας των παραβατών;

Ποιά η θέση σας για το ρωσικό εμπάργκο που πλήττει άμεσα και έμμεσα την ελληνική κτηνοτροφία. Άμεσα με την απαγόρευση των εξαγωγών από τη χώρα μας στη Ρωσία και έμμεσα με την απαγόρευση των εξαγωγών των χωρών της Ε.Ε. που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να εξάγουν στην Ελλάδα τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα.

Στο θέμα των βοσκοτόπων, η άνιση και άδικη κατανομή τους, στέρησε από κτηνοτρόφους συγκεκριμένων περιφερειών (Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και κάποια νησιά), ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ (από βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, εξισωτική, βιολογικά, νέοι κτηνοτρόφοι).

Οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών εισέπραξαν χαμηλότερα ποσά ενισχύσεων σε σχέση με κτηνοτρόφους των υπόλοιπων περιοχών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο και τα ίδια ιστορικά δικαιώματα. Τη διαφορά αυτή την καρπώθηκαν κτηνοτρόφοι των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Νέα ΚΑΠ

Θα συνεχιστεί το ιστορικό μοντέλο που δημιουργεί άνιση κατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα σε κτηνοτρόφους με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο;

Θα συνεχιστεί η ενίσχυση του βοσκότοπου του κτηνοτρόφου κι όχι του ζωικού του κεφαλαίου, κάτι που δημιουργεί άνιση κατανομή των ενισχύσεων, λόγω της τεχνικής λύσης που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα;

Θα συνεχιστεί η μεταφορά πόρων της εξισωτικής από την κτηνοτροφία στη γεωργία, όπως έγινε με τη σημερινή ΚΑΠ;

Κόστος παραγωγής

Ποιές οι κινήσεις σας για τη μείωση του σε ζωοτροφές, ενέργεια, κτηνιατρικά φάρμακα, υπηρεσίες.

Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου.

Φορολογία

Προκαταβολή φόρου 100%.

Φόρος επιτηδεύματος.

Υψηλή φορολόγηση.

Αφορολόγητο και ακατάσχετο κοινοτικών ενισχύσεων.

Ασφαλιστικό

Διπλασιασμός των βασικών ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ σε σχέση με τον ΟΓΑ, ακόμη και για κτηνοτρόφους με μηδενικό εισόδημα.

Ετεροχρονισμένες ιατρικές παροχές και εξαναγκασμός στην ουσία των ασφαλισμένων κτηνοτρόφων να προσφύγουν στην ιδιωτική περίθαλψη.

Πολύ χαμηλές αγροτικές συντάξεις.

Τα 67 έτη για να πάρει ο κτηνοτρόφος σύνταξη.

Ασφάλιση μετακλητών ποιμένων για την κτηνοτροφία ως μισθωτοί, με πολύ υψηλότερο κόστος για τον κτηνοτρόφο, σε σχέση με το εργόσημο και με πολύ μεγαλύτερη γραφειοκρατία, κάτι που κάνει απαγορευτική την πρόσληψη τους.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Τράπεζα ειδικού σκοπού για τον πρωτογενή τομέα, αφού τα σημερινά επιτόκια δανεισμού από τις ιδιωτικές τράπεζες και οι διασφαλίσεις που ζητάνε είναι απαγορευτικά.

Κτηνιατρικές υπηρεσίες

Αποδεκατισμός των κτηνιατρικών υπηρεσιών από κτηνιάτρους, με αδύνατη την εφαρμογή των προγραμμάτων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από ζωονόσους.

Καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα της περιφέρειας ΑΜΘ από την ευλογιά, τον καταρροϊκό πυρετό και την οζώδη δερματίτιδα. Πουθενά δεν προβλέπεται αποζημίωση για την παραγωγή του κτηνοτρόφου παρά μόνο για το ζωικό κεφάλαιο.

Ακόμη αναμένουμε τις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό του 2014.

ΕΛΓΑ

Καμία πρόνοια για αποζημίωση της παραγωγής των κτηνοτρόφων. Η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου διέπεται από ένα μη λειτουργικό κι αναχρονιστικό κανονισμό.

Το σύστημα ασφάλισης του ζωικού κεφαλαίου είναι οριζόντιο χωρίς δυνατότητα επιλογής.

Καμία δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κάλυψης, ούτε δυνατότητα έτοιμων προγραμμάτων ασφάλισης ανά κατηγορία εκτροφής και ζωικού κεφαλαίου.

Εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες

Ποια η θέση σας για την προστασία στις συμφωνίες αυτές των ΠΟΠ προϊόντων;

Άδειες λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Το οικονομικό κόστος, η γραφειοκρατία, η έλλειψη προσωπικού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθιστούν χρονοβόρα και πολλές φορές σχεδόν αδύνατη την αδειοδότηση.

Ποιες οι θέσεις και οι προτάσεις σας για το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει στον κλάδο της κτηνοτροφίας με τη γήρανση του κτηνοτροφικού δυναμικού, τη μη ανανέωσή του με νέους ανθρώπους αλλά και με την έξοδο από το επάγγελμα πολλών συναδέλφων, αφού η κτηνοτροφία στη χώρα μας έχει καταστεί ασύμφορη.

Αναμένουμε τις θέσεις σας για όλα τα παραπάνω θέματα, πριν από την εκλογική διαδικασία».