Home > Πρώτο Θέμα > Επισκέφθηκε το Παρανέστι και συμμετείχε σε σύσκεψη στη Δράμα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης

Επισκέφθηκε το Παρανέστι και συμμετείχε σε σύσκεψη στη Δράμα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης

 

 

Στο Παρανέστι και τη Δράμα χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης

Εξήγγειλε οικονομικές ενισχύσεις σε ορεινούς

και μειονεκτικούς Δήμους και άλλα ζητήματα

Επισκέφθηκε το Παρανέστι και συμμετείχε σε σύσκεψη στη Δράμα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ στην Ξάνθη, τη Δράμα και την Καβάλα πραγματοποίησε τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Μαρτίου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο οποίος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έδωσε και το παρόν σε κομματικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο χρόνια παρουσίας του στην κυβέρνηση.

Ερχόμενος από την Ξάνθη, το πρωί της Τρίτης χθες, ο κ. Σκουρλέτης επισκέφθηκε το Παρανέστι όπου συναντήθηκε με τη δήμαρχο κα. Αλίκη Σωτηριάδου και στη συνέχεια έφτασε στην πόλη της Δράμας, όπου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη καθώς και τους δημάρχους του Νομού: Δράμας κ. Μαμσάκο, Δοξάτου κ. Δαλακάκη, Κ. Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλο, Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου και Προσοτσάνης κ. Λύσσελη. Τον υπουργό Εσωτερικών συνόδευε ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Καραγιαννίδης καθώς και στελέχη του γραφείου του υπουργού.

Ο κ. Σκουρλέτης, δέχθηκε και άκουσε αντιπροσωπεία δημοτικών υπαλλήλων, την πρόεδρο του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κα. Μαχαιρίδου, τον εκπρόσωπο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκπροσώπους συμβασιούχων καθαριστριών των Δήμων και σχολικών καθαριστριών, τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων των Περιφερειών τον κ. Ηλιόπουλο καθώς και εκπροσώπους επαγγελματιών, όπως τον πρόεδρο του Συλλόγου Ζυθεστιατόρων, κ. Βαγενά, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Καμπουρίδη και άλλους.

 

Ενίσχυση ορεινών Δήμων

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρανέστι, ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 85 νησιωτικών και ορεινών Δήμων, με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Έκανε επίσης γνωστό, ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών, είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες ή για έργα. Όπως είπε μάλιστα, τα χρήματα προέρχονται από τα ταμειακά υπόλοιπα των λογαριασμών του Φόρου Ζύθου, των τελών διαφήμισης και των τελών ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι κάθε Δήμος θα λάβει ένα κατώτατο ποσό ως έκτατη οικονομική ενίσχυση, το οποίο δεν θα είναι λιγότερο από 170.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 5,5 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, βάση της τελευταίας απογραφής. Για παράδειγμα, οι δύο ορεινοί μειονεκτικοί δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, το Παρανέστι και το Κάτω Νευροκόπι, θα λάβουν ως οικονομική ενίσχυση το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ.

 

Συμβασιούχοι

Για τους συμβασιούχους, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πρόθεση είναι για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να γίνει καταγραφή και χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα να αποκατασταθούν στη θέση όπου εργάζονται. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις αφού ήδη εργάζονται και πληρώνονται, ενώ τόνισε ιδιαίτερα, όπως και αργότερα στη σύσκεψη στη Δράμα, ότι θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συναίνεση όταν το θέμα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Skoyrletis Patakaki 3

Υποστελέχωση Δήμων

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εσωτερικών και στο μείζον θέμα της υποστελέχωσης των δήμων, κυρίως στο τμήμα των τεχνικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα υποβολής ολοκληρωμένων τεχνικών προτάσεων για τα ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Ο κ. Σκουρλέτης εξήγγειλε τη συγκρότηση ενός νέου μηχανισμού, που θα στελεχώνεται από μηχανικούς και θα λειτουργεί υποστηριχτικά προς τους δήμους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα εκπόνησης τεχνικών μελετών, οι οποίες είναι απαραίτητες για έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Όπως σημείωσε, με αυτόν τον τρόπο λύνεται οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης και έτσι όλοι οι δήμοι, ακόμα και οι πιο μικροί, θα μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν στην υποβολή προτάσεων έργων για χρηματοδότηση.

101_1435

Η σύσκεψη στη Δράμα

Υποδεχόμενος τον κ. Σκουρλέτη στη Δράμα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως όσα αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναφέρθηκε κυρίως στο πρόβλημα της ανεργίας στο νομό που αγγίζει το 28%, σημείωσε όμως ότι θα μπορούσε να ανατραπεί αυτό το ποσοστό, «εάν υπάρχει και μια δικλείδα ασφαλείας με τη γειτονική Βουλγαρία, καθώς έχουν μετακινηθεί εκεί πολλές υγιείς επιχειρήσεις λόγω του ασφαλιστικού και του φορολογικού».

Ο κ. Πατακάκης τόνισε ιδιαίτερα ότι «η περιφέρεια και ιδιαίτερα οι ακριτικές περιοχές ερημώνουν, η εγκατάλειψη και η ερήμωση είναι γεγονός των τελευταίων δεκαετιών και η πολιτεία ποτέ δεν είδε με ιδιαίτερη ευαισθησία τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ο αγροτικός κόσμος συρρικνώνεται, οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα από λανθασμένες πολιτικές και τώρα που ήρθαν όλα τα δύσκολα, είμαστε όλοι προβληματισμένοι».

Σε άλλο σημείο, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας είπε ότι «το Υπουργείο πρέπει να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και να αντιληφθεί ότι με τόσο μεγάλες περικοπές στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, ούτε να κάνουμε έργα που έχουν να κάνουμε με την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Μας δίνεται αρμοδιότητες χωρίς να έχουμε χρήματα», είπε ο κ. Πατακάκης, φέρνοντας παράδειγμα το ζήτημα με τα βοσκοτόπια. Αναφέρθηκε επίσης στην εγκατάλειψη των ΤΟΕΒ, ότι έχουν μεγάλα χρέη και δεν έχει γίνει καμία σημαντική παρέμβαση για την άρδευση να γίνεται με καλύτερο τρόπο και χαμηλότερο κόστος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στις βεβαιώσεις των νεφροπαθών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά, γιατί πρέπει κάθε φορά να βρίσκονται στα γραφεία να περιμένουν με τις ώρες για να πάρουν τις βεβαιώσεις τους.

Αναφορά έκανε επίσης στις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν τον περασμένο χειμώνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Ρομά της οδού Φιλίππου, οι οποίοι πλημμύρισαν και δεν αποζημιώθηκαν.

Τέλος, αφού ο υπουργός Εσωτερικών άκουσε τους φορείς που προαναφέραμε παραπάνω, οι οποίοι του έθεσαν ζητήματα που αφορούν τους κλάδους τους, ακολούθησε κλειστή σύσκεψη με τους πέντε δημάρχους του Νομού Δράμας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *