Home > Πρώτο Θέμα > Λύσεις από τον πρωθυπουργό ζητάει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Ν. Δράμας – Θέτουν ζητήματα πανδημίας, υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και άλλα

Λύσεις από τον πρωθυπουργό ζητάει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Ν. Δράμας – Θέτουν ζητήματα πανδημίας, υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και άλλα

Θέτουν ζητήματα πανδημίας, υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και άλλα

Λύσεις από τον πρωθυπουργό

ζητάει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών

Εργαστηριακών Ιατρών Ν. Δράμας

Δηλώνουν διατεθειμένοι να προσφύγουν στο Συνήγορο του Πολίτη

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Ν. Δράμας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το μόνο κλάδο που δεν έχει λάβει καμία επιδότηση από το κράτος, ούτε ελήφθησαν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των ιατρείων τους εν μέσω πανδημίας Covid-19.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα σε άλλο σημείο της επιστολής, τα μέτρα που έχουν παρθεί, τους οδηγούν σε άδικες και οριζόντιες περικοπές των δεδουλευμένων αμοιβών τους κυρίως λόγω ανυπαρξίας σύγχρονων και αυτόματων  μηχανισμών ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικότερα, η επιστολή του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Ν. Δράμας προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται παρακάτω:

[Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ της χώρας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε στο πρωθυπουργικό σας γραφείο για να σας   ενημερώσουμε για την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως κλάδος εργαστηριακών ιατρών εδώ και αρκετά χρόνια. Είμαστε ίσως ο μοναδικός κλάδος στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχει λάβει καμία επιδότηση από το κράτος, ούτε ελήφθησαν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των ιατρείων μας  εν μέσω πανδημίας COVID-19.

Μάλιστα κύριε Πρωθυπουργέ αντί αυτού καλούμαστε ως εργαστηριακός κλάδος Υγείας για ακόμη μια χρονιά να επιστρέψουμε στα ταμεία του κράτους πάνω από το 50% των εισοδημάτων μας και των δεδουλευμένων  μας, λόγω παρακρατήσεων των δαπανών  μας από τον ΕΟΠΥΥ με τη μορφή clawback (αυτόματης επιστροφής φόρου) και rebate, συνυπολογίζοντας και τις αντίστοιχες φορολογικές μας υποχρεώσεις.

Ως εκ τούτου, εν μέσω υγειονομικής πανδημίας και ανάλογης οικονομικής δυσπραγίας όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, αντιλαμβάνεστε ότι η εφαρμογή  τέτοιων «ληστρικών» (επιτρέψτέ μας αυτό τον ακραίο όρο) οικονομικών μέτρων είναι καταχρηστική. Τα  μέτρα αυτά  οδηγούν σε άδικες και οριζόντιες περικοπές των δεδουλευμένων αμοιβών μας κυρίως λόγω ανυπαρξίας σύγχρονων και αυτόματων  μηχανισμών ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ. Θεωρούμε ότι αποτελούν μια πρακτική  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ εν μέσω πανδημίας .

Επίσης, μετά λύπης ενημερωθήκαμε μέσω του Πανελλήνιου  Ιατρικού μας Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) ότι δόθηκε αύξηση 13 εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες διάγνωσης για το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους προκλήθηκε ένα φορτίο περικοπής 112 εκατ. ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή την οικονομική υπέρβαση θα κληθούν οι μονάδες εργαστηριακών ιατρών να την καλύψουν μέσω του clawback, το οποίο θα φτάσει στα επίπεδα του 23% επί του ετήσιου τους τζίρου. Αυτό το ποσό κρίνεται ως δυσβάσταχτο για τη λειτουργία ειδικά των μικρότερων διαγνωστικών εργαστηρίων σε μια οικονομική περίοδο που ο ιατρικός κόσμος καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να αντεπεξέλθει στις αμέτρητες υποχρεώσεις που προκύπτουν καθημερινά (μοριακά τεστ COVID-19, test αντίγονου για COVID-19, μέτρα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους των εργαστηρίων και άλλες πρόσθετες δαπάνες).

Για όλους τους παραπάνω σοβαρούς λόγους που συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα του εργαστηριακού ιατρικού κόσμου, παίρνουμε το θάρρος να απευθύνουμε προς το Υπουργείο Υγείας ορισμένα καίρια για εμάς ερωτήματα:

  1. Την ώρα που  το Υπουργείο Υγείας, εν μέσω πανδημίας, έχει λάβει τεράστια ποσά από δωρεές ιδιωτικών φορέων αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ποιο λόγο ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να υπο-χρηματοδοτείται;
  2. Γιατί το Υπουργείο μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-syntagografιsι και e-dapy) δεν περιορίζει την υπέρβαση των δαπανών για την Υγεία; (Γνωρίζουμε ότι εσείς προσωπικά είστε θερμός υποστηρικτής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχετε κάνει ως Πρωθυπουργός από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας και με την συνδρομή του αρμόδιου Υπουργού σας του κ. Πιερρακάκη Κυριάκου.)
  3. Πότε θα καθαρογράφει και θα εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

(Αρ.1874/2017), σύμφωνα με την οποία κρίνεται καταχρηστική η μείωση των τιμών μας από τον ΕΟΠΥΥ μέσω της  εφαρμογής  των ασφαλιστικών τιμών για τις εργαστηριακές εξετάσεις;

  1. Για ποιο λόγο οι ατομικές μας συμβάσεις των εργαστηριακών ιατρών δεν έχουν ανανεωθεί από το 2012 και δεν μετατρέπονται σε συλλογικές, όπως ισχύει για άλλους Παρόχους Υγείας, π.χ. τους φαρμακοποιούς.

Κύριε Πρωθυπουργέ είμαστε διατεθειμένοι να απευθυνθούμε στον Συνήγορο του Πολίτη προασπιζόμενοι το συνταγματικό μας δικαίωμα να αμειβόμαστε για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ως ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί. Θεωρούμε ότι οι Υπουργικές αποφάσεις σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά καταργούν το νομοθετικό έργο της Βουλής, γι’ αυτό ζητούμε να ορισθεί μια διακομματική επιτροπή για την επίλυση των ευρύτερων θεμάτων του ΕΟΠΥΥ, καθώς θεωρούμε ότι η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις από το 2012 έως και σήμερα.

Σας ομολογούμε πως δεν αντέχουμε άλλο να είμαστε τα οικονομικά θύματα και να αναγκαζόμαστε κάθε χρόνο να πληρώνουμε εμείς την κακοδιαχείριση του ΕΟΠΥΥ. Δεν ανεχόμαστε πλέον άλλους εκβιασμούς και εξευτελισμούς από την ηγεσία του Υπουργείου μας. Ασφαλώς, ως Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες θεωρούμε ότι δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, που στην παρούσα χρονική συγκυρία κρίνονται ως δίκαια.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες για το χρόνο σας, εκ των προτέρων, και να σας ευχηθούμε ολόψυχα ως επιστήμονες υγείας και ως ευσυνείδητοι πολίτες της χώρας καλή επιτυχία στο δύσκολο καθημερινό σας έργο, το οποίο αποδεικνύεται έως τώρα να είναι επιτυχημένο.]