Home > νέα > Στο προσκήνιο τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας αλλά και της Παιδείας γενικότερα-Συμβολική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο Νοσοκομείο Δράμας

Στο προσκήνιο τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας αλλά και της Παιδείας γενικότερα-Συμβολική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο Νοσοκομείο Δράμας

Συμβολική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο Νοσοκομείο Δράμας

Στο προσκήνιο τα προβλήματα

του Νοσοκομείου Δράμας

αλλά και της Παιδείας γενικότερα

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Δράμα, η 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ για τις 15 Οκτωβρίου.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων, όπως το προεδρείο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ν. Δράμας, εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας και της ΕΛΜΕ, το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και άλλοι.

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ιδιαίτερα ότι αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Δράμας οι κενές θέσεις ανέρχονται στις 241, ενώ σχεδόν το 50% αυτών έχει καλυφθεί με επικουρικό προσωπικό και όπως τόνισε «αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς μας. Μέρος των κενών καλύφθηκε προσωρινά με προσλήψεις επικουρικών».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα κύρια αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, «αφορούν την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. – Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες. – Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης υγείας και παιδείας. – Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. – Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό. – Αύξηση κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. – Εξασφάλιση επάρκειας σε δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. – Μαζικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ στους εργαζόμενους σε μονάδες υγείας -πρόνοιας, στην εστίαση, στα σχολεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. – Κατάργηση των νόμων που βάζουν εμπόδια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε και ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας της ΑΔΕΔΥ κ. Λαζαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι «ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η απεργία, είναι ότι καταστρατηγούνται πολλά δικαιώματα στο δημόσιο τομέα, αλλά και γενικά, δικαιώματα όλων των Ελλήνων. Όπως για παράδειγμα ο ασφαλιστικός νόμος του οποίου προτείνουμε την κατάργηση, παλεύουμε για μια δωρεάν υγεία, παλεύουμε για ένα συνδικαλιστικό νόμο, τον οποίο θέλει η κυβέρνηση να τροποποιήσει επειδή έχει πρόβλημα με τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα. Επίσης, απαιτούμε και διεκδικούμε προσλήψεις σε όλο το δημόσιο τομέα με πρωταρχικό στόχο την Υγεία και την Παιδεία».

Όσον αφορά την απεργιακή συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Δράμας, «επισημαίνει ότι αυτή γίνεται για στήριξη στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπου είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν προσλήψεις άμεσα, όμως ήδη καθυστερούν αρκετά. Μέχρι προχθές, όλο αυτό το νοσοκομειακό προσωπικό, νοσηλευτές, ιατρούς κτλ., τους χειροκροτούσαμε, αλλά τελευταία βλέπουμε ότι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από το κράτος. Αυτό για μας είναι ντροπή και αυτοί είναι που κρατούν το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ήδη ακούγεται ότι οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό, είναι αυτοί που προσβάλλονται περισσότερο από τον κορωνοϊό».

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Αρτεμιάδης, ο οποίος τονίζει ότι «έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων και τα προβλήματα συνεχίζονται. Η πολιτική ηγεσία ακολουθεί την ίδια αδιάλλακτη πολιτική των κλειστών αυτιών και μετακυλύει τα προβλήματα και την επίλυσή τους, στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές. Η απεργία αυτή σε κλαδικό επίπεδο έχει τέσσερα κύρια σημεία: Ένα είναι η ασφαλή λειτουργία των σχολείων και ιδίως των μαθητών στην τάξη. Ακόμα και εκεί που υπάρχει η δυνατότητα δεν το επιτρέπει το Υπουργείο, εμμένει σ’ αυτή του την άποψη.

Ζητάμε την κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων, οι οποίες είναι ένα καινούριο δεδομένο στον εργασιακό βίο των εκπαιδευτικών. Θα παίρνει εκπαιδευτικούς για τρεις μήνες και μας λένε ότι θα είναι μόνο για φέτος, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Το άλλο θέμα είναι η έλλειψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού καθαριότητας ιδιαίτερα τώρα με τις αυξημένες ανάγκες και το τέταρτο ζήτημα, αφορά στην πραγματοποίηση τεστ για τον Covid-19 σε όλους τους εκπαιδευτικούς και φυσικά η μείωση των μαθητών στην τάξη».

Αναφορικά με την συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Δράμας, ο κ. Αρτεμιάδης τονίζει ότι «πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, διότι τα ζητήματα τα οποία ανέδειξε η ΑΔΕΔΥ αυτή τη στιγμή, είναι η Υγεία και η Παιδεία και κρίναμε ότι θα έπρεπε να συγκεντρωθούμε εδώ, για να δείξουμε τα έντονα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Δράμας».