Home > Πρώτο Θέμα > Επισκέψεις ψυχολόγων στους μαθητές Γ΄ Λυκείου της Δράμας για τη διαχείριση του άγχους πριν από τις πανελλαδικές

Επισκέψεις ψυχολόγων στους μαθητές Γ΄ Λυκείου της Δράμας για τη διαχείριση του άγχους πριν από τις πανελλαδικές

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΑΜΘ και η προϊσταμένη Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Επισκέψεις ψυχολόγων στους μαθητές

Γ΄ Λυκείου της Δράμας για τη διαχείριση

του άγχους πριν από τις πανελλαδικές

► Μωυσιάδης: «Δεν σταματάνε τα όνειρα και οι στόχοι μας σε μια δοκιμασία όπως είναι οι πανελλαδικές»

► Βαμβούρη: Ξεκούραση, καλή ψυχική υγεία και σωστή διατροφή

► Το πρόγραμμα των επισκέψεων σε όλα τα Λύκεια του Νομού Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ενημερωτική διαδικασία για τους μαθητές της Γ΄ Τάξης των Λυκείων του Νομού Δράμας, ξεκινάει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.

Το θέμα αφορά στις επισκέψεις ψυχολόγων στα Λύκεια του Ν. Δράμας, ώστε οι μαθητές να ενημερωθούν για το πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν το άγχος πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα που γίνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και την προϊσταμένη κα. Βαμβούρη, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μωυσιάδη, έχει κεντρικό τίτλο: «Μέρες άγχους πριν από τις πανελλαδικές. Στρατηγικές διαχείρισής του».

Η ενημέρωση των μαθητών γίνεται ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, σε όλους τους μαθητές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της περιοχής μας, προκειμένου να βοηθήσει τους υποψήφιους μαθητές να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το άγχος της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Οι συναντήσεις αυτές ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη 5 και θα ολοκληρωθούν στις 17 τρέχοντος, με τη συνδρομή των πέντε Ψυχολόγων ΠΕ 30 που διαθέτει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.

Μωυσιάδης: «Δεν σταματάνε τα όνειρα και οι στόχοι μας…»

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας ΑΜΘ κ. Μωυσιάδης και αναφερόμενος στις ενημερωτικές επισκέψεις των Ψυχολόγων στα σχολεία, τονίζει: «Θέλοντας να υποστηρίξουμε την ηλικιακή ομάδα των εφήβων που τελειώνουν το Λύκειο, συνδιοργανώνουμε με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δράμας, ομιλίες για τη διαχείριση του άγχους των πανελλαδικών, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να έχουν μια καλύτερη συμπεριφορά την ώρα που θα πάνε να γράψουν, όσον αφορά για την καλύτερη διαχείριση του άγχους τους».

Ερωτώμενος για το ποια θα είναι η διαδικασία, διευκρινίζει ότι θα γίνει δια ζώσης στα Λύκεια του Νομού Δράμας «όπου θα πάνε οι πέντε Ψυχολόγοι που διαθέτει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δράμας».

Ερωτώμενος σχετικά με τη ενέργεια αυτή για την ενημέρωση των μαθητών, ο κ. Μωυσιάδης τονίζει ότι, «θεωρώντας ότι πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά αυτή τη δύσκολη στιγμή και ως αντιπεριφερειάρχης Υγείας αλλά και ως Ψυχολόγος, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να έχουν την καλύτερη διαχείριση άγχους στις πανελλαδικές, έτσι ώστε να μην γίνει το άγχος, η αιτία, εκείνη την στιγμή να μπλοκάρουν και να χάσουν τη δυνατότητα να μπουν στις Σχολές που επιθυμούν».

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα σημεία εκείνα στα οποία οι μαθητές θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα, ο ίδιος απαντά: «Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δώσουν στην καλή προετοιμασία όσον αφορά το διάβασμα, στην καλή σχέση με τον εαυτό τους όσο αφορά την καλή ψυχική τους κατάσταση. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, να πιστεύουν στο ότι μπορούν να τα καταφέρουν, γιατί πριν τις πανελλαδικές έχουν δώσει και άλλες εξετάσεις στα διαγωνίσματα στα σχολεία, στα φροντιστήρια και τα πήγαν καλά, άρα μπορούν να πιστέψουν στον εαυτό τους. Επίσης να υπάρχει ένα πολύ καλό υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, ένα καλό και οργανωμένο πρόγραμμα διαβάσματος και σωστή διατροφή».

Όπως επισημαίνει τέλος, «να σκεφτούν ότι δεν σταματάνε τα όνειρα και οι στόχοι μας σε μια δοκιμασία όπως είναι οι πανελλαδικές. Η ζωή συνεχίζεται και έχουμε όλες τις δυνατότητες να προσπαθήσουμε ξανά».

Βαμβούρη: Ξεκούραση, καλή ψυχική υγεία και σωστή διατροφή

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κα. Βαμβούρη, επισημαίνει ότι, όταν ήταν Σύμβουλος Φιλολόγων από το 2009 έως το 2013, «κάθε χρόνο επισκεπτόμουν μαζί με τον κ. Μωυσιάδη ως Ψυχολόγο τότε, την Γ΄ Λυκείου όλων των σχολείων και κάναμε συζήτηση με τα παιδιά για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων, ο καθένας από την πλευρά του».

Όπως τονίζει η ίδια, «το ξεκίνησε πέρυσι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας με δική μου πρωτοβουλία και φέτος το κάνουμε σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μωυσιάδη. Προς τούτο, διαθέτουμε τους πέντε Ψυχολόγους της Διεύθυνσης που εργάζονται σε όλα τα σχολεία μας και σύμφωνα με το πρόγραμμα μέσα σε 10 μέρες θα δουν όλα τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου για να τους δώσουν οδηγίες για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων».

Όπως επισημαίνει η ίδια, «τόσο ως μητέρα, αλλά και ως καθηγήτρια, διαπίστωσα ότι τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου – και όσοι έχουν παιδιά το ξέρουν – αντιμετωπίζουν φοβερό άγχος, με αποτέλεσμα να τα χάνουν την ώρα των εξετάσεων, δεν μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα και δεν μπορούν να σκεφτούν σωστά. Αυτό το άγχος προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να το διαχειριστούν».

Ερωτώμενη για το ποια είναι τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα και να επικεντρωθούν τα παιδιά σύμφωνα με τη δική της εμπειρία, η κα. Βαμβούρη επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά από εδώ και πέρα πρέπει να δώσουν βαρύτητα στις επαναλήψεις. Δεν είναι καιρός του μανθάνειν, αλλά καιρός του επαναλαμβάνειν. Επαναλήψεις λοιπόν. Δεύτερον, όταν αισθάνονται κούραση, πνευματική, θα πρέπει να κλείνουν τα βιβλία, να κάνουν ένα διάλειμμα, να περπατήσουν έξω από το σπίτι, να ακούσουν λίγη μουσική, να μιλήσουν με τους γονείς τους. Ακόμα, να εμπιστευτούν γονείς και φίλους, να συζητήσουν για το άγχος τους. Να τρώνε καλά, αλλά όχι ό,τι νάναι. Να προσπαθούν να κοιμηθούν.  Να επισκέπτονται τους καθηγητές του σχολείου και να συζητούν μαζί τους για το άγχος που νιώθουν ή για όποιες απορίες έχουν για το διάβασμα».

Όπως τονίζει τέλος, «τις μέρες των εξετάσεων, αν δουν ότι δεν θυμούνται κάτι, να πάνε στο επόμενο θέμα, να γράψουν και να κερδίσουν χρόνο και θα είναι πιο ψύχραιμοι να δουν το θέμα που νομίζουν ότι δεν γνωρίζουν. Και πάνω απ’ όλα, τα παιδιά μας πρέπει να θυμούνται ότι οι εξετάσεις είναι ένας μόνο σταθμός στη ζωή μας και ίσως είναι η αρχή, ένα σκαλοπάτι για κάτι άλλο, είτε αυτό είναι Πανεπιστήμιο, είτε οποιαδήποτε άλλη Σχολή, είτε είναι κάποια δουλειά που θα βρουν τα παιδιά αν δεν περάσουν κάπου».

Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Ψυχολόγων στα σχολεία

Α. Η ψυχολόγος Πασπαλή Στεφανία

9/5 στον Νικηφόρο 5η και 6η ώρα

10/5 στο ΓΕΛ Δοξάτου 5η και 6η ώρα

13/5 στο Παρανέστι 5η και 6η ώρα

Β. Η ψυχολόγος Παναγιωτίδου Κυριακή

2ο ΕΠΑΛ θα είναι 9, 10 και 11 Μαΐου

ΕΠΑΛ Προσοτσάνης 12 Μαΐου

ΓΕΛ Προσοτσάνης 13 Μαΐου

Γ. Ο ψυχολόγος Συμεωνίδης Γεώργιος

12/5 ΕΠΑΛ Νευροκοπίου – 4η και 5η ώρα

16/5 1ο ΕΠΑΛ Δράμας – 2η και 3η ώρα

Δ. Η ψυχολόγος Αμπατζόγλου Κατερίνα

10/5 στο 1ο ΓΕΛ

11/5 στο 2ο ΓΕΛ

12/5 στο 4ο ΓΕΛ

13/5 στο 3ο ΓΕΛ (10:55-1:00)

Ε. Η ψυχολόγος Παυλίδου Ευφροσύνη

4/5 3η και 4η ώρα: Εσπερινό ΓΕΛ Δράμας

6/5 3η και 4η ώρα: Ημερήσιο ΕΠΑΛ Δοξάτου

9/5 3η και 4η ώρα: Εσπερινό ΕΠΑΛ Δράμας