Home > Πρώτο Θέμα > Σε διαδικασία εξωστρέφειας η «ΔραμΟινογνωσία» απλώνεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης

Σε διαδικασία εξωστρέφειας η «ΔραμΟινογνωσία» απλώνεται στην Ελλάδα και στην Κύπρο-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης

Σε διαδικασία εξωστρέφειας

η «ΔραμΟινογνωσία» απλώνεται

στην Ελλάδα και στην Κύπρο

► Γευστικές προτάσεις με τοπικές ποικιλίες από τον γνωστό Έλληνα σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου

► Μεγάλη συναυλία στην πλατεία με 100 μαθητές του Μουσικού Σχολείου και 100 παραδοσιακούς οργανοπαίκτες από τη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ ακόμα βρίσκεται σε επεξεργασία το συνολικό πρόγραμμα της φετινής μεγάλης εκδήλωσης της «ΔραμΟινογνωσίας» 2023, εντούτοις το σημαντικότερο απ’ όλα αυτά, είναι ότι η εκδήλωση βγαίνει πλέον από τα στενά όρια της Δράμας.

Για πρώτη φορά φέτος, η «ΔραμΟινογνωσία» κατεβαίνει στην Αθήνα, στο Σεράφειο, όπου θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση, ενώ θα κατεβεί και στην Κύπρο, όπου θα συμμετάσχει σε μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στο νησί.

Αναλυτικότερα, να σημειώσουμε ότι φέτος η «ΔραμΟινογνωσία» θα διεξαχθεί από 17 έως 28 Μαΐου, η τελετή έναρξης θα γίνει την Τετάρτη 17, ενώ το τελευταίο διήμερο 27 και 28 Μαΐου, θα είναι ανοικτά και τα οινοποιία της Δράμας.

Για πρώτη φορά εκτός Δράμας

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ,  εξηγεί ότι από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης, είναι η εξωστρέφεια της «ΔραμΟινογνωσία».

«Η “ΔραμΟινογνωσία” φέτος βγαίνει εκτός τειχών Ελλάδος. Στις 21 Απριλίου πηγαίνουμε στην Κύπρο, όπου θα είμαστε στο Expo Cyprus 2023, που είναι η μεγαλύτερη διεθνής έκθεσης Τουρισμού στην Κύπρο, από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Εκεί θα παρουσιάσουμε φέτος τη “ΔραμΟινογνωσία” με τον τίτλο: “ΔραμΟινογνωσία 2023 – Η Δράμα Πρωτεύουσα του Οινικού Τουρισμού της Ελλάδος”.  Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπ. Τουρισμού και το Υπ. Πολιτισμού της Κύπρου και με την Πρεσβεία μας εκεί».

Ακόμα, όπως σημειώνει ο ίδιος, στις 25 Απριλίου στην Αθήνα, στο Σεράφειο, θα γίνει μια εκδήλωση για τη «ΔραμΟινογνωσία», όπου θα δοθεί μια συνέντευξη Τύπου και παρουσίας.

Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα

Μέχρι στιγμής, αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί όλο το πρόγραμμα, παρ’ όλα αυτά το Win Trail, ο δρόμος των 10 χιλιομέτρων στα οινοποιία, θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου.

Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έχει κλείσει η ημερομηνία για την Τετάρτη 24 Μαΐου, με τον γνωστό σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου, ο οποίος στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, θα προτείνει και θα μαγειρέψει το απόγευμα συνταγές με τοπικά προϊόντα και ποικιλίες.

Προς το παρόν, έχει γίνει γνωστό ότι στη συναυλία της έναρξης θα είναι πιθανότατα ο γνωστός τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου, ενώ την Παρασκευή 26 Μαΐου, στην πλατεία Ελευθερίας, θα γίνει μια μεγαλειώδη συναυλία με περίπου 100 μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου και περίπου 100 οργανοπαίκτες από τους ντόπιους Συλλόγους του Ν. Δράμας.

Τέλος, το θεατρικό της Δραμινής ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Έλενας Μαυρίδου «Άκληστις», θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας την Πέμπτη 25 Μαΐου. Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί την επόμενη μέρα στο ανοικτό θέατρο της Καλλιφύτου (έχει ήδη αναφερθεί από τον «Π.Τ.»), όπου θα γίνουν και την εγκαίνια του νέου χώρου.

Η ιστορία της «ΔραμΟινγονωσίας»

Η «ΔραμΟινογνωσίας» ξεκίνησε ως μια ιδέα της κας Τζήμου και πήρε σάρκα και οστά για πρώτη φορά το 2014. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ, το οποίο έχει στόχο να καταστήσει τη Δράμα πρωτεύουσα του Οινικού Τουρισμού στην Ελλάδα, ενώ οι επισκέπτες και οι Δραμινοί, μπορούν εκείνες τις ημέρες να επισκεφτούν και τα οινοποιία που δραστηριοποιούνται στο Νομό Δράμας, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις τους, να μάθουν για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, ακόμα και να δοκιμάσουν κρασιά.

Παράλληλα, διεξάγεται πλούτος πολιτιστικών και μουσικών εκδηλώσεων καθώς και διαλέξεων γύρω από το κρασί και την ιστορία της περιοχής της Δράμας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών, όλη η πόλη βρίσκεται κυριολεκτικά στο πόδι, καθώς συμμετέχουν σ’ αυτές πλήθος συλλόγων και φορέων, ενώ και ο Εμπορικός Σύλλογος διοργανώνει δράσεις για την τόνωση της αγοράς της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια, η Δράμα έχει βρει τον βηματισμό της ως οινικός και γαστρονομικός προορισμός και αυτό σημαίνει πολλά για την ανάπτυξη της περιοχής στον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

Με τις φετινές προσπάθειες εξωστρέφειας της «ΔραμΟινογνωσίας», η Δράμα βάζει πλέον σταθερά θεμέλια για το μέλλον στον τομέα αυτόν και σίγουρα μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.