Home > νέα > Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης στην ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης- Η μοναδική ξύλινη γέφυρα που σώζεται από τον 6ο αι. π.Χ.

Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης στην ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης- Η μοναδική ξύλινη γέφυρα που σώζεται από τον 6ο αι. π.Χ.

Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης

στην ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης

Η μοναδική ξύλινη γέφυρα που σώζεται από τον 6ο αι. π.Χ.

 

ΤΙΣ προηγούμενες ημέρες επισκέφτηκε τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια έχει ανακοινώσει όπως είναι ήδη γνωστό, ότι από 18 Απριλίου, ο Τύμβος Καστά θα είναι επισκέψιμος μόνο για ειδικές ομάδες.

Πέρα όμως από τον Τύμβο Καστά, η κα. Μενδώνη επισκέφτηκε την γνωστή ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης, όπου εκτελείται έργο αποκατάστασης. Η αρχαία ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Αναφέρεται από τον Θουκυδίδη και άλλες πηγές, και είναι η μοναδική ξύλινη γέφυρα που σώζεται από τον 6ο αι. π.Χ.

Όπως είπε σε δηλώσεις της η κα. Μενδώνη, «η αποκατάσταση του μνημείου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ. Ήδη έχουν ξεκινήσει αφανείς εργασίες και ολοκληρώνονται οι μελέτες τον Μάιο, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα εγκαταστήσει το καινούριο στέγαστρο, το οποίο θα είναι ένα σύγχρονο, καλαίσθητο στέγαστρο, μεγαλύτερο από το υφιστάμενο ώστε να προφυλάσσει καλύτερα το μνημείο. Στον χώρο έχουν, επίσης, ολοκληρωθεί οι διαδρομές, ένα έργο που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η αντικατάσταση του στεγάστρου και η συντήρηση της γέφυρας θα δώσουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο, κυρίως όμως θα έχει διασωθεί το σημαντικό αυτό μνημείο και θα το έχει καταστεί επισκέψιμο».

Τα έργα στον Τύμβο Καστά

Όσον αφορά τον Τύμβο Καστά, μέχρι στιγμής έχουν γίνει εργασίες συντήρησης, στο βαθμό που μπορούν να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στη φάση δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχου βρίσκεται το έργο εγκατάστασης στεγάστρου και υποχρεωτικής ελάφρυνσης των εσωτερικών ικριωμάτων. Η Διεύθυνση Συντήρησης, εκτός από την κατά χώραν εργασίες, έχει αναλάβει τη μελέτη του γλυπτού διακόσμου και των θραυσμάτων, τα οποία αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της ανασκαφής από το 2012 έως το 2014.

Πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο έργο δεδομένου ότι το έργο το 2016 εντάχθηκε με μειωμένο προϋπολογισμό. Προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα της μειωμένης χρηματοδότησης και να είναι εφικτή η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διέθεσε πιστώσεις ύψους 500.000 ευρώ, πρόσθετες στα 300.000 ευρώ από τους εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα, η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έχει δρομολογήσει τις μελέτες της συνολικής ανάδειξης του μνημείου.

Οι συγκεκριμένες μελέτες θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί με ασφάλεια το έργο της συνολικής αποκατάστασης του μνημείου προκειμένου την προσεχή πενταετία να αποδοθεί πλήρως επισκέψιμο. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης και την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες μέχρι τέλος Απριλίου 2023, ξεκινά το έργο της διευθέτησης του περιβάλλοντος χώρου.

Στο πλαίσιο των μελετών ανάδειξης του μνημείου προβλέπονται και υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης για τους επισκέπτες, όπως εκθεσιακή υποδομή και αναψυκτήριο, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, καθώς το μνημείο δεν μπορεί να δεχθεί συνεχή ροή επισκεπτών και η επίσκεψή του θα γίνεται πάντοτε οργανωμένα από μικρές ομάδες έως πέντε ατόμων, οπότε θα απαιτείται χρόνος αναμονής.