Home > νέα > Επιστολή των Κτηνοτρόφων ΑΜΘ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις βόειου κρέατος 2023-2027

Επιστολή των Κτηνοτρόφων ΑΜΘ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις βόειου κρέατος 2023-2027

Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επιστολή των Κτηνοτρόφων ΑΜΘ

για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

βόειου κρέατος 2023-2027

 

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλαν οι Σύλλογοι Κτηνοτρόφων Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σχετικά με το ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων βόειου κρέατος για το 2023-2027.

Στην επιστολή τους, αναφέρουν ότι η ανταπόκριση του υπουργείο μέχρι σήμερα είναι «απογοητευτικά μηδενική», επισημαίνοντας ότι, «όλα φαίνεται ότι ήταν θεατρικά σκηνοθετημένα κι έγιναν προσχηματικά, με μοναδικό σκοπό να πληρωθεί η κοινοτική υποχρέωση της διαβούλευσης!!!

Το στρατηγικό σχέδιο που καταθέσατε μας βρίσκει αντίθετους σε πολλά βασικά του σημεία, στην παρούσα επιστολή όμως, θα περιοριστούμε στις προτάσεις που καταθέσατε, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών».

Όπως τονίζουν, οι προτάσεις του ΥΠΑΑΤ είναι «κομμένες και ραμμένες στα μέτρα «των γνωστών μεγαλοπαχυντών του χώρου, οι οποίοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος στη δική σας διοίκηση, με στόχο την υφαρπαγή του κονδυλίου της συνδεδεμένης ενίσχυσης των βοοειδών!».

Και σημειώνουν ότι, «θα αυξήσουν τις εισαγωγές ξένων ζώντων ζώων, θα συρρικνώσουν  την ελληνική κρεοπαραγωγό αγελαδοτροφία, θα διώξουν από το επάγγελμα τους εναπομείναντες αγελαδοτρόφους κρεοπαραγωγής και θα επιτείνουν το τεράστιο δημογραφικό και οικονομικό πρόβλημα, ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αλλά και της ευρύτερης ελληνικής υπαίθρου.

Για το συμφέρον των λίγων αχόρταγων από επιδοτήσεις μεγαλοπαχυντών, με τα τεράστια ιστορικά δικαιώματα, τα οποία ενεργοποιούν με εκτάσεις βοσκοτόπων μέσω της τεχνικής λύσης, παρότι τα μοσχάρια που εκτρέφουν διαβιούν σταυλισμένα σε box και καθ’ υπαγόρευσή τους, καταστρέφετε τους αγελαδοτρόφους που κατοικούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της πατρίδας μας και που παράγουν με ιδρώτα και αίμα στην κυριολεξία, τα προς πάχυνση μοσχάρια».

Σε άλλο σημείο αναφέρονται στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με το Γ.Γ. κ. Κώστα Μπαγινέτα στις 9 Δεκεμβρίου 2021 που εξέφρασαν την αντίρρησή τους και θέτουν τις προτάσεις τους:

[Για τις παραπάνω ενδεικτικές τιμές ενισχύσεων ανά κατηγορία, μας ανέφερε ότι είναι διαφορετικές από τις δικές του, χωρίς όμως να μας τις αποκαλύψει!!!

Δε γνώριζε δυστυχώς  να μας ενημερώσει και για το αν έχει τη δυνατότητα από τον κανονισμό ο αγελαδοτρόφος, να εισπράξει δύο διαφορετικές συνδεδεμένες βοοειδών!

Του εκφράσαμε λοιπόν τις αντιρρήσεις μας και αναμέναμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, πριν την κατάθεση του φακέλου της χώρας στην ΕΕ.

Δυστυχώς αυτό γι’ ακόμα μία φορά δεν έγινε.

Γνωρίζετε ότι υπάρχει η δυνατότητα και μετά την κατάθεση του φακέλου στην ΕΕ κι εντός εννέα μηνών, να γίνουν αλλαγές.

Προχωρήστε λοιπόν άμεσα, σε πλήρη αλλαγή των κατηγοριών ενισχύσεων των βοοειδών και στα κονδύλια που αντιστοιχούν σ’ αυτές.

Σταματήστε να εκτίθεστε πολιτικά και κάντε το σωστό και δίκαιο.

Ενισχύστε τις γέννες των αγελάδων με 200 ευρώ/ζώο.

Ενισχύστε με 200 ευρώ/ζώο τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται μέχρι 12 μηνών.

Ενισχύστε με 250 ευρώ/ζώο τα  αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών.

Ενισχύστε με 250 ευρώ/ζώο, τις μοσχίδες αναπαραγωγής των αγελαδοτρόφων, που έχουν γεννηθεί στην εκμετάλλευσή τους.

Αποκλείστε τα εισαγόμενα μοσχάρια από την ΕΕ και τρίτες χώρες, από κάθε ενίσχυση.

Ενισχύστε τους παχυντές με 32 ευρώ/ζώο για τα μοσχάρια που έχουν γεννηθεί μόνο στην Ελλάδα και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών και διατηρούνται στη μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν τη σφαγή, ώστε να υπάρχει «σημαντικό κίνητρο» για ν’ αγοράζουν τα ελληνικά μοσχάρια και να μην εισάγουν από το εξωτερικό.

Μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη η αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας, από το 2015 μέχρι σήμερα, έρχεστε εσείς με τις αποφάσεις σας να αποτελειώσετε την ήδη ασθμαίνουσα κρεοπαραγωγό αγελαδοτροφία.

Από σήμερα 10/1 ξεκινάμε την ενημέρωση για όλα τα παραπάνω, προς τους βουλευτές και την περιφερειακή διοίκηση της ΑΜ-Θ.

Μέχρι την Παρασκευή 21/1 αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στις παραπάνω προτάσεις μας.

Εμείς παρά τη μέχρι σήμερα στάση σας απέναντί μας, σας προσκαλούμε στην περιφέρειά μας, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, μαζί με το Γ.Γ κ. Κ. Μπαγινέτα αλλά και τους τεχνικούς επιστήμονες που συνέταξαν το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2021-2027, που καταθέσατε στην ΕΕ, για να σας αποδείξουμε διά ζώσης, όλα τα παραπάνω και ν’ αποδημήσουμε μία προς μία, τις αιτιάσεις των αποφάσεών σας.

Μετά τις 21/1 κι αν δεν έχουν δρομολογηθεί οι παραπάνω αλλαγές, αναλαμβάνετε την ευθύνη, για τις κινήσεις και τις αντιδράσεις των αγελαδοτρόφων της πατρίδας μας!]