Home > Πρώτο Θέμα > Επιστρέφει τον Ιούνιο η Εβδομάδα Δημόσιας  Υγείας στην Δράμα και στις άλλες Π.Ε. της ΠΑΜΘ – Πολυθεματικές ενότητες για αιμοδοσία, η ζωή μας μετά την πανδημία, εθελοντές και ΑΜΕΑ

Επιστρέφει τον Ιούνιο η Εβδομάδα Δημόσιας  Υγείας στην Δράμα και στις άλλες Π.Ε. της ΠΑΜΘ – Πολυθεματικές ενότητες για αιμοδοσία, η ζωή μας μετά την πανδημία, εθελοντές και ΑΜΕΑ

Πολυθεματικές ενότητες για αιμοδοσία, η ζωή μας μετά την πανδημία, εθελοντές και ΑΜΕΑ

Επιστρέφει τον Ιούνιο η Εβδομάδα

Δημόσιας  Υγείας στην Δράμα

και στις άλλες Π.Ε. της ΠΑΜΘ

► Ξεχωριστές εκδηλώσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα

► Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας ΑΜΘ κ. Μωυσιάδη στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας για τον ερχόμενο Ιούνιο, ετοιμάζει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Πρόκειται για μια πολυθεματική εβδομάδα, η οποία θα αφορά σε διάφορα  θέματα που άπτονται της δημόσιας  υγείας, με εκδηλώσεις, διαλέξεις, αλλά ακόμα και διοργάνωσης αθλητικών δράσεων που θα γίνουν ταυτόχρονα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Για το θέμα αυτό, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, υπήρξε συνάντηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΑΜΘ κ. Αριστείδη Μωυσιάδη, στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, ώστε να  ξεκινήσει η επαναλειτουργία της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας.

Στη συνάντηση αυτή, παραβρέθηκε ο κ. Μωυσιάδης, καθώς  επίσης ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Λουκάς Γεωργίου και η Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα Πολιτισμού, κα Ζωή Κοσμίδου, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Η συνάντηση έγινε με σκοπό την προετοιμασία των Δ/νσεων Υγείας για την επαναλειτουργία της πολυθεματικής εκδήλωσης «Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η εβδομάδα του Ιουνίου.

Η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας θα περιλαμβάνει 3 βασικούς άξονες και επιμέρους θεματικές οι οποίες θα επιλεγούν ξεχωριστά και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Οι βασικές κοινές θεματικές θα είναι:

α) Αιμοδοσία

β) Η ζωή μας μετά την πανδημία

γ) Εθελοντισμός – ΑΜΕΑ

Μετά από δυο χρόνια…

Αναλυτικότερα για τη διοργάνωση της πολυθεματικής εβδομάδας Δημόσιας Υγείας, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Μωυσιάδης, ο οποίος εξέφρασε το άμεσο ενδιαφέρον του ιδίου και της Περιφέρειας ώστε να αρχίσει εκ νέου ο θεσμός αυτός που είχε διακοπεί τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας.

Ο κ. Μωυσιάδης υπενθυμίζει αρχικά ότι η θεσμός της εβδομάδας Δημόσιας Υγείας είχε ξεκινήσει από τη θητεία της τότε αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη κας Γεωργίας Χειράκη και «πρόκειται για μια πολύ ωραία πολυθεματική εκδήλωση που είχε ανασταλεί για το 2020 και το 2021 εξαιτίας της πανδημίας».

Η νέα εβδομάδα Δημόσιας Υγείας επανέρχεται με πρωτοβουλία του κ. Μωυσιάδη, θα διεξαχθεί από 1 έως 6 Ιουνίου και θα συμπεριλάβει σε γενικότερο πλαίσιο τις θεματικές ενότητες: Αιμοδοσία – Η ζωή μετά την πανδημία – Εθελοντισμός – ΑΜΕΑ.

Αιμοδοσία και κατηγοριοποίηση

Όπως δηλώνει στον «Π.Τ.» ο κ. Μωυσιάδης, οι τρεις θεματικές ενότητες που αναλύονται παρακάτω θα είναι το κεντρικό θέμα σε κάθε Π.Ε. της Περιφέρειας, ενώ ο κάθε Νομός από εκεί και πέρα μπορεί να ορίσει και άλλα ζητήματα.

Αναφερόμενος αρχικά στην πρώτη θεματική ενότητα της αιμοδοσίας, ο κ. Μωυσιάδης σημειώνει: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα. Είναι σημαντικό ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την αιμοδοσία γενικότερα, αλλά και ως Περιφέρεια, Περιφερειακές Ενότητας αλλά και ως Δήμοι και πολίτες. Έχουν πλέον αυξηθεί και οι κατηγορίες των αναγκών. Και μια απ’ αυτές είναι και άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θέλουν αίμα από εμβολιασμένους. Και πλέον ακόμα και οι διαδικασίες της αιμοδοσίας έχουν κατηγοριοποιηθεί, οπότε είναι σημαντικό να είμαστε σε ετοιμότητα από άποψη αίματος αν και εφόσον χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι η σημαντική η κινητοποίηση όλων των συλλόγων που ασχολούνται με την αιμοδοσία σε όλη την Περιφέρεια».

Η ζωή μας μετά την πανδημία

Αναφερόμενος στην ενότητα για τη ζωή μας μετά την πανδημία, ο κ. Μωυσιάδης επισημαίνει ότι «είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, με το οποίο θα ασχοληθούμε την εβδομάδα Δημόσιας Υγείας, για τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην καθημερινότητα των πολιτών, σε επίπεδο σωματικό, ψυχικό, εργασιακό και οικονομικό. Εδώ όπως αντιλαμβάνεστε, το ένα επηρεάζει το άλλο».

Εθελοντισμός και ΑΜΕΑ

Αναφορικά με το ζήτημα του εθελοντισμού, ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πολλές δράσεις, αλλά ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σ’ αυτές τις πολυθεματικές πρωτοβουλίες. Είναι σημαντική η προσωπική συμμετοχή όχι μόνο για τη διεξαγωγή όλων αυτών των δράσεων, κυρίως όμως για την ικανοποίηση που παίρνουν όσοι συμμετέχουν».

Σχετικά με το ζήτημα των ΑΜΕΑ, ο ίδιος επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι κάθε προηγμένη κοινωνία, θεωρείται προηγμένη με τον τρόπο που χειρίζεται τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Επάνω σ’ αυτή την σκέψη, στηρίζουμε την προσπάθειά μας να αγκαλιάσουμε γενικότερα τα Σωματεία και τα άτομα με αναπηρία, γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνονται σε ξεχωριστή θεματική ενότητα, με παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, φυσικά και με τη συμμετοχή τους».

Άλλες εκδηλώσεις

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος εξηγεί εδώ, ότι «όλες οι Π.Ε. θα δουλέψουν στους τρεις άξονες και στη συνέχεια, η κάθε Π.Ε., ανάλογα με τις ανάγκες της, θα προσθέσουν και άλλες θεματικές. Για τη Δράμα για παράδειγμα, μπορούμε να μιλήσουμε για την παχυσαρκία, για τις νόμιμες εξαρτήσεις όπως αλκοόλ και τζόγος, θα διεξαχθεί πιθανότητα κάποια ποδηλατοδρομία ή αγώνας δρόμου, για τις εντομοκτονίες που άπτονται της δημόσιας  υγείας, ενώ θα ζητηθεί και η συμμετοχή όλων των μικρότερων Δήμων της Π.Ε. καθώς και το θέμα για Υγεία και Τρίτη Ηλικία».