Home > Πρώτο Θέμα > Επιτέλους καθαρίζεται το στρατόπεδο Ανδρικάκη- Το δημοσίευμα του «Π.Τ.» πέρυσι τον Μαϊο

Επιτέλους καθαρίζεται το στρατόπεδο Ανδρικάκη- Το δημοσίευμα του «Π.Τ.» πέρυσι τον Μαϊο

Επιτέλους καθαρίζεται

το στρατόπεδο Ανδρικάκη

Το δημοσίευμα του «Π.Τ.» πέρυσι τον Μαϊο

 

Φαίνεται ότι οι τεράστιες φωτιές που κατέστρεψαν δάση και περιουσίες σε περιοχές της χώρας μας, ενεργοποίησαν φέτος τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να δοθεί η άδεια στην Αντιπεριφέρεια Δράμας, για τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού στο στρατόπεδο Ανδρικάκη, για την αποτροπή του επικείμενου κινδύνου φωτιάς.

Ο «Π.Τ.» είχε ασχοληθεί με το θέμα τον Μάιο του 2020 και είχε επισημάνει την αναγκαιότητα να καθαριστεί ο εν λόγω χώρος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις στην εφημερίδα μας, μιλούσε για τις ενέργειες που είχε δρομολογήσει για την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα η Αντιπεριφέρεια Δράμας, κάνει γνωστό ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και διά της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, συνεχίζεται ο καθαρισμός του Στρατοπέδου Ανδρικάκη, δημιουργώντας, κατά την κρίσιμη αυτή θερινή περίοδο, αντιπυρικές ζώνες (εντός του Στρατοπέδου), το οποίο βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της Δράμας.

Η πρωτοβουλία – όπως αναφέρεται – «ανήκει στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεώργιο Παπαδόπουλου, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στον χώρο του στρατοπέδου, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών και την άμεση ανταπόκριση τοπικού συνεργείου που συμβάλει τα μέγιστα στον καθαρισμό».

Παρακάτω παραθέτουμε το δημοσίευμά μας τον Μάιο του 2020.

[Αναγκαία η καθαριότητα του

πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη

λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

► Αίτημα άδειας του αντιπεριφερειάρχη Δράμας προς την Κτηματική Υπηρεσία για παρέμβαση στο χώρο

ΤΟ ΠΡΩΗΝ στρατόπεδο Ανδρικάκη που εδώ και πολλά χρόνια δεν χρησιμοποιείται πλέον, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα από πολλές απόψεις. Αποτελεί όμως και μια ευκαιρία για πολλές δράσεις, αν ο χώρος αυτός αξιοποιηθεί σωστά και αποτελεσματικά μέσα από διάφορους τρόπους.

Προτάσεις για αξιοποίησή του παλαιότερα έχουν γίνει πολλές, ενώ η δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020» είχε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του χώρου με πάρκα, θεατρική σκηνή, μουσείο προσφυγικού ελληνισμού και γενικότερα είχε προτείνει να μετατραπεί σε έναν μεγάλο χώρο πολιτισμού.

Μέχρι να γίνει όμως αυτό, ο συνολικός χώρος του πρώην στρατοπέδου χρειάζεται να προστατευτεί από διάφορους κινδύνους, όπως είναι κυρίως η φωτιά κατά τους θερινούς μήνες. Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο με τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες, οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται υπό κατάρρευση, όπως και η έντονη βλάστηση στην περιοχή, μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν πυρκαγιά η οποία θα μπορούσε να αποβεί ακόμα και μοιραία για το σύνολο της περιοχής.

Το πρόβλημα αυτό επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος με έγγραφό του προς την Κτηματική Υπηρεσία, τόσο στη διεύθυνση της Δράμας όσο και στην κεντρική της διεύθυνση στην Αθήνα, ζητάει να δοθεί η άδεια στις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας να παρέμβουν και να καθαρίσουν τον χώρο.

«Όπως είναι γνωστό, η Κτηματική Υπηρεσία διαχειρίζεται το στρατόπεδο Ανδρικάκη, το οποίο βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, με κατοικίες περιμετρικά αυτού και βρίσκεται σε χρόνια εγκατάλειψη, ενώ παρουσιάζει αυτοφυή βλάστηση», τονίζει με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαδόπουλος και καταλήγει: «Επειδή λοιπόν με την έναρξη της θερινή περιόδου υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, ζητήσαμε να μας δοθεί η άδεια να γίνουν εργασίες καθαρισμού για την αποτροπή του επικείμενου κινδύνου φωτιάς».]