Home > νέα > Επιβεβλημένη η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κα. Δημητριάδου

Επιβεβλημένη η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κα. Δημητριάδου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Επιβεβλημένη

η δημιουργία Εθνικού

Μητρώου Νεοπλασιών

Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κα. Δημητριάδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Φεβρουαρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Πρόκειται για μια ημερομηνία, που θυμίζει σε όλους μας, τη δύναμη του ανθρώπου να παλεύει ενάντια σε ανίατες και χρόνιες ασθένειες, οι οποίες όμως μπορούν να νικηθούν.

Σήμερα, απέναντι στον καρκίνο, ο άνθρωπος έχει δείξει μεγάλη αντοχή και δίνει καθημερινές μάχες  και ήδη τα νεότερα δεδομένα που έρχονται από την επιστήμη, είναι αισιόδοξα.

Η Δράμα, είναι μια πόλη και ένας νομός, όπου διοργανώνονται δύο μεγάλα συνέδρια κάθε χρόνο, όπου ανακοινώνονται πολλές σημαντικές έρευνες, που αφορούν, τόσο στα ιατρικά και επιστημονικά επιτεύγματα, όσο και για τους ίδιους τους καρκινοπαθείς.

Ο Νομός Δράμας διαθέτει έναν πολύ δραστήριο Σύλλογο Καρκινοπαθών, που όλα αυτά τα χρόνια έχει να παρουσιάσει μια ιδιαίτερη δραστηριότητα και η οποία πολλές φορές έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στα μέλη του και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, ο «Π.Τ.» μίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κα. Άρτεμη Δημητριάδου, η οποία αναφέρεται στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία κατά του καρκίνου.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Δημητριάδου, «η Ημέρα κατά του καρκίνου, καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC). Είναι μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της ένωσης στο πλαίσιο της οποίας  ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να ενωθεί μαζί στον αγώνα της μάστιγας του καρκίνου. Οι εκδηλώσεις την ημέρα αυτή, στοχεύουν στην πρόληψη εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, ευαισθητοποιώντας, εκπαιδεύοντας και πιέζοντας τις κυβερνήσεις, τους επιστήμονες και τα άτομα σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση κατά της νόσου του καρκίνου».

Πυλώνες αντιμετώπισης

Όπως αναφέρει η κα. Δημητριάδου, «πυλώνες αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, η διάγνωση, η θεραπεία και η αποκατάσταση. Ο καρκίνος είναι μια απειλητική για την ζωή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από την μη φυσιολογική ανάπτυξη, διαίρεση και πολλαπλασιασμό ενός κυττάρου του οργανισμού, αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα  και σχηματίζουν ένα μόρφωμα, γνωστό ως  κακοήθη “όγκο” ή νεόπλασμα, ο οποίος μεγαλώνει και καταστρέφει τους υγιείς ιστούς και όργανα του σώματός μας».

Και κοινωνικό πρόβλημα

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η ίδια, «ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται επομένως την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στον αντικαρκινικό αγώνα και την χάραξη  και πιστή εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών από το Κράτος. Ο καρκίνος είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη.

Όμως πέρα από την πρόοδο της επιστήμης και την επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων των υγειονομικών μας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στην χώρα μας, η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής  και οικονομικής κατάστασης ή των πεποιθήσεών τους να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Είναι γεγονός πως όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ο καρκίνος έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης με τις προληπτικές και αποτελεσματικές εξετάσεις. Οι προληπτικές εξετάσεις, αυξάνουν τα ποσοστά έγκαιρης διάγνωσης, μειώνοντας τα ποσοστά  θνησιμότητας από την νόσο.

Στην χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα  δωρεάν προσυμπτωματικού πληθυσμιακού έλεγχου, για τον καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, σε ηλικίες 50 με 69 ετών, καμπάνια ενημέρωσης για το ιο HPV σε αγόρια και κορίτσια  18 ετών, καθώς επίσης έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέους εντέρου με κολονοσκόπηση  από τη ηλικία των 45 ετών».

Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών

Ερωτώμενη σχετικά με την ύπαρξη Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, σημειώνει: «Δυστυχώς  μέχρι σήμερα η έλλειψη εθνικού μητρώου Νεοπλασιών, δεν μας έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με την καταγραφή νέων κρουσμάτων  καρκίνου, θανάτου καρκινοπαθών αλλά και την επιβίωση ασθενών με γενικότερα αποτελέσματα θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, με αποτέλεσμα την αδυναμία χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής – σχεδίου για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου και την ορθολογική κατανομή των διατιθέμενων πόρων για αυτήν.

Έχει ανακοινωθεί και σύντομα θα αρχίσει να λειτουργήσει  η καταγραφή νεοπλασιών και στην Χώρα μας στο άμεσο μέλλον και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβάλει και στην δημιουργία  Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο σε όλα τα Στάδια, από την διάγνωση μέχρι την αποκατάσταση του ασθενούς με αστερίσκο (χαρακτηρισμός καρκινοπαθούς από ιατρό) μέχρι το τέλος του».

Όπως εξηγεί η κα. Δημητριάδου, «ο καρκίνος  ήταν ασθένεια  των μεγαλυτέρων ηλικιακά ατόμων  και αποτελούσε την πρώτη αιτία θανάτου τους. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται  μια συνεχείς σταθερή αύξηση κρουσμάτων  καρκίνου σε νεότερες ηλικίες.

Μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που εξέτασε την επίπτωση του καρκίνου σε ηλικίες από 14 έως 49 ετών σε περίπου 200 χώρες, διαπίστωσε ότι τα κρούσματα σε νέους ηλικιακά αυξήθηκαν από 1,8 εκατομμύρια το 1990 σε 3,26 εκατομμύρια το 2019.

Σύμφωνα με μελέτη του 2023 αμερικανικής εταιρίας, ο αριθμός των ατόμων κάτω των 50 ετών που διαγιγνώσκεται με καρκίνο παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 79% μέσα στις 3 τελευταίας δεκαετίες( 2020, 2021, 2022).Τα αίτια της αύξησης δεν είναι ακόμη σαφή, αλλά πάντως  παράγοντες  όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ο ζαχαρώδης διαβήτης , το κάπνισμα και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων καθώς και το κόκκινο κρέας  ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στις νεαρές ηλικίες  και μάλιστα περισσότερο στις γυναίκες.

Αυτή η αύξηση του καρκίνου στις νεαρές ηλικίες  ιδιαίτερα στο παχύ έντερο ανάγκασε τον Π.Ο.Υ. να μειώσει και την ηλικία έναρξης της κολποσκόπησης στην ηλικία των 45 ετών στο πλαίσιο της πρόληψης. Τα  ποσοστά επιβίωσης στην χώρα μας ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο καρκίνου, τον τρόπο ανίχνευσης, και το στάδιο της διάγνωσης και την αποτελεσματική θεραπεία».

Όπως αναφέρει τέλος η ίδια, «η συνεργασία επιστημόνων, χειρουργών ογκολόγων, παθολόγων ογκολόγων και ακτινοθεραπευτών, είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό της θεραπείας του καρκίνου.

Ο ρόλος του Ογκολογικού Συμβουλίου των Νοσοκομείων, νομοθετικά καθιερωμένος στην χώρα μας από δεκαετίες και πλέον, πρέπει να είναι καθοριστικός και επιβεβλημένος γιατί η σωστή επιλογή θεραπείας του καρκινοπαθούς με στόχο την ίαση για καλύτερη επιβίωση  και εξασφάλιση  ικανοποιητικής ποιότητας ζωής. Αυτό είναι ακόμη  πιο πολύ σημαντικό στις μέρες μας που αντιμετωπίζονται  ασθενείς, πρώτον νεοτέρων ηλικιών και δεύτερον ηλικιωμένοι με πολλαπλά προβλήματα υγείας».