Home > νέα > Επόπτες καθαριότητας επιστρατεύει ο Δήμος Θεσσαλονίκης Ο Δήμος Δράμας πότε θα επιβάλλει πρόστιμα για τα σκουπίδια;

Επόπτες καθαριότητας επιστρατεύει ο Δήμος Θεσσαλονίκης Ο Δήμος Δράμας πότε θα επιβάλλει πρόστιμα για τα σκουπίδια;

Επόπτες καθαριότητας επιστρατεύει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Δράμας πότε

θα επιβάλλει πρόστιμα

για τα σκουπίδια;

Δήμος Δράμας, Δημοτική Αστυνομία, Αστυνομία, Υγειονομικό και Δασαρχείο υπεύθυνοι για την τήρηση της καθαριότητας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τα σκουπίδια δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, είναι η αλήθεια. Όμως κάποτε θα πρέπει να γίνει και μάλιστα να υπάρξουν ακόμα και πρόστιμα, για όλους εκείνους που πετάνε ασυνείδητα τα σκουπίδια τους, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός της πόλης.

Εδώ και αρκετές ημέρες, ασχολούμαστε με το ζήτημα των σκουπιδιών σε διάφορα σημεία. Από τη μια, συμπολίτες μας, όταν αλλάζουν επίπλωση, βγάζουν τα παλιά έπιπλα από τα σπίτια τους και τα παρατάνε σε διάφορα οικόπεδα, χωρίς πρώτα να έρθουν σε επαφή με την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, ώστε να μαζέψει τα ογκώδη αντικείμενα. Άλλοι πάλι, έχουν βαλθεί να στήνουν νέες χωματερές σε διάφορα σημεία, πετώντας όπου βρουν τα σκουπίδια τους και μάλιστα εκτός πόλης. Ένα τέτοιο σημείο στο δρόμο προς τους Ταξιάρχες, όπου έχει δημιουργηθεί επί της ουσίας μια νέα χωματερή. Για την οποία έχουμε γράψει ήδη δύο φορές. Συμπολίτες μας, πετάνε εκεί τα πάντα. Τα παλιά παιχνίδια των παιδιών τους, έπιπλα, θερμοσίφωνες, λεκάνες τουαλέτας, χαρτιά, παλιά βιβλία, παπούτσια και ότι άλλο δεν χρειάζονται. Είναι παράξενο το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια χωματερή, όταν σε κάθε γωνιά της πόλης, σχεδόν έξω από κάθε σπίτι, υπάρχουν κάδοι για σύμμικτα σκουπίδια, αλλά και για ανακύκλωση! Όλο αυτό πρέπει να γίνεται ηθελημένα προφανώς, διότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση!

Σε νέο ρεπορτάζ το περασμένο Σάββατο, αναρωτιόμασταν για το πότε ο Δήμος θα μαζέψει επιτέλους αυτά τα σκουπίδια. Στην ανάλογη ερώτηση, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ρεμόντης, μας είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάθεση του έργου, γιατί ο Δήμος δεν έχει το απαραίτητο μηχάνημα να τα μαζέψει. Εννοώντας προφανώς μια φαγάνα ή κάτι τέτοιο.

EUXINOU PONTOU SITE

Επόπτες καθαριότητας στη Θεσσαλονίκη

Τα πρόβλημα δεν είναι μόνο δραμινό βέβαια, αλλά πανελλήνιο. Και για να το λύσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, επιστρατεύει πλέον επόπτες καθαριότητας, οι οποίοι σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, θα επιχειρούν να κρατούν καθαρή τη Θεσσαλονίκη και να αλλάξει τη νοοτροπία των κατοίκων.

Έτσι, σε όσους πετούν σκουπίδια εκτός των κάδων απορριμμάτων, ή αφήνουν ογκώδη αντικείμενα στα πεζοδρόμια, ή ρυπαίνουν δημόσιους χώρους με γκράφιτι, συνθήματα και αφίσες, σχεδιάζει και αναλαμβάνει δράση η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της καθαριότητας στην πόλη.
Για τον λόγο αυτό επιστρατεύονται εκ νέου οι επόπτες καθαριότητας, οι οποίοι σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία θα επιχειρούν να κρατούν καθαρή τη Θεσσαλονίκη και να αλλάξει η νοοτροπία των κατοίκων.

 

Τι γίνεται στη Δράμα;

Τι γίνεται όμως στη Δράμα μ’ αυτό το ζήτημα; Προφανώς η πόλης μας ποτέ δεν είχε επόπτες καθαριότητας. Έχει όμως τα αρμόδια όργανα να κάνουν αυτή τη δουλειά. Το θέμα είναι βέβαια,  κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε θέση να το κάνουν, ή αν έχουν ποτέ ενεργοποιηθεί γι’ αυτό το ζήτημα.

Ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σολάκη, που είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας, αν είναι στα καθήκοντά της το ζήτημα των σκουπιδιών. Όπως μας είπε σε επικοινωνία που είχαμε, στα καθήκοντα της Δημοτικής Αστυνομίας είναι και το ζήτημα των σκουπιδιών, να κάνει ελέγχους για τα παράνομα σκουπίδια. Σημείωσε  όμως ότι, παράλληλα αρμοδιότητα έχει και η Αστυνομία, και το Υγειονομικό, ακόμα και το Δασαρχείο. Τι γίνεται όμως από εκεί και πέρα;

Όπως μας λέει ο κ. Σολάκης, όταν διαπιστώνει κάτι η Δημ. Αστυνομία ή μετά από καταγγελία, συντάσσει μια διαπιστωτική πράξη την οποία στέλνει στο Τμήμα Καθαριότητας. Δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο. «Αλλά και για έναν άλλο λόγο δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο, καθώς συνήθως είναι τετελεσμένο το γεγονός», εξηγεί ο κ. Σολάκης. «Όταν για παράδειγμα έχει πετάξει κάποιος μπάζα σε μια περιοχή, η Δημ. Αστυνομία δεν μπορεί να διαπιστώσει ποιος τα έχει πετάξει, εκτός αν υπάρχουν και σκουπίδια και εκ παραδρομής αυτός πετάξει μέσα και λογαριασμούς. Και άρα σημαίνει ότι έτσι μπορούν να βρουν ποιος πέταξε τα μπάζα και τα σκουπίδια».

Όπως και να έχει πάντως, πρόστιμα μπορεί να επιβάλει μόνο το Τμήμα Καθαριότητας και όχι η Δημοτική Αστυνομία.

 

Να οργανωθεί ο Δήμος Δράμας

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον κάθε ανεκτό όριο. Ο καθένας πετάει οτιδήποτε και οπουδήποτε. Σκουπίδια σε πάρκα, δίπλα σε κάδους, οι οποίοι κάποιες φορές αργούν και να καθαριστούν. Ογκώδη αντικείμενα σε πεζοδρόμια, έπιπλα, λεκάνες από τουαλέτες, στρώματα κρεβατιών, πολυθρόνες, χωρίς να έχει ειδοποιηθεί ο Δήμος να τα μαζέψει. Και εκείνη η νέα χωματερή στο δρόμο προς τους Ταξιαρχές, αλλά και ο σκουπιδότοπος στην είσοδο του άλσους Καλλιφύτου.

Κάποιοι απ’ όλους τους αρμόδιους, επιτέλους, θα πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κάποιοι απ’ όλους τους αρμόδιους, είτε είναι Δημοτική Αστυνομία, Δήμος και υπηρεσία Καθαριότητας, Δασαρχείο, Υγειονομικό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Όχι μόνο να κάνουμε παράπονα στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για τα πολλά σκουπίδια που καίγονταν από τη φωτιά του Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει με κάποιον τρόπο, να βγαίνουν ακόμα και μεικτά συνεργεία για σχετικούς ελέγχους, να γίνεται συστηματική παρακολούθηση σε διάφορα σημεία και να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες εκεί που χρειάζεται.