Home > Νέα > Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου στη Βουλή «Σκοπιμότητες πίσω από την παράταση της προθεσμίας για τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου στη Βουλή «Σκοπιμότητες πίσω από την παράταση της προθεσμίας για τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου στη Βουλή

«Σκοπιμότητες πίσω από την παράταση

της προθεσμίας για τους διευθυντές

Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

 

 

 

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ πίσω από την παράταση προθεσμίας για τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βλέπει με ερώτησή της στη Βουλή και προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Χ. Κεφαλίδου.

Την σχετική ερώτηση, συνυπογράψουν επίσης και οι βουλευτές κ.κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και Κωνσταντόπουλος Δημήτρης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση της κας Κεφαλίφου, «γίνονται μεθοδεύσεις και παιχνίδια εις βάρος των εκατοντάδων συνεπών υποψηφίων για τις θέσεις Διευθυντών Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» από το Υπ. Παιδείας.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, με απόφαση του Υπ. Παιδείας, «δόθηκε πολυήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας για τις θέσεις Διευθυντών. Η προθεσμία έληγε την Τρίτη 2 Απριλίου και ώρα: 14:00. Στο «παρά πέντε» όμως της λήξης της – στις 13:00! της ίδιας ημέρας, εστάλη έγγραφο στις Διευθύνσεις βάσει του οποίου δόθηκε παράταση και μάλιστα, για πρώτη φορά, πολυήμερη. Η νέα προθεσμία λήγει στις 19 Απριλίου 2019».

Όπως τονίζεται μάλιστα, τέτοια παράσταση 17 ημερών δίνεται «για πρώτη φορά στα χρονικά και μεγαλύτερη από το χρονικό διάστημα (15 ημέρες) που είχε δοθεί για να υποβάλλουν οι υποψήφιοι τις αρχικές αιτήσεις τους!»

Στην ερώτηση, επισημαίνονται μεταξύ άλλων:

[Επειδή, για ακόμη μια φορά δημιουργείται πλήθος ερωτημάτων και εγείρονται βάσιμες υποψίες για μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες από τη μεριά σας

Επειδή, με την παρέμβασή σας αυτή αλλάζουν ουσιαστικά οι όροι επιλογής των Διευθυντών, αφού οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι ευνοούνται προκλητικά όσοι στο διάστημα των 17 ημερών, αποκτήσουν επιπλέον μοριοδοτούμενα προσόντα (π.χ. βιβλία με ISBN, επιμορφωτικά προγράμματα, βεβαιώσεις ξένων γλωσσών κλπ).

Επειδή, η παράταση αυτή θα δημιουργήσει διοικητικό χάος, δεδομένου ότι οι Βεβαιώσεις Υπηρεσιακών Μεταβολών, καθώς και οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων στο ΟΠΣΥΔ όσων υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας μέχρι και την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, υπολογίζουν και αναφέρουν το χρόνο υπηρέτησης των υποψηφίων έως και τις 2 Απριλίου, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες Βεβαιώσεις Υπηρεσιακών.

Μεταβολών, όσων θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη φάση της παράτασης, όπου θα υπολογίζεται και θα αναγράφεται ο χρόνος υπηρέτησής τους έως και τις 19 Απριλίου 2019.

Επειδή, τα προβλήματα αυτά θα συνεχιστούν ακόμη και αν «αυτόματα» προστεθεί από το Συμβούλιο Επιλογής ο επιπλέον χρόνος υπηρεσίας και στους υποψηφίους που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους έως και τις 2 Απριλίου, δεδομένου ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, καθώς στο διάστημα αυτό μπορούν να έχουν αλλάξει και ποιοτικά δεδομένα, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ως βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία, όπως για παράδειγμα η έκδοση στο διάστημα αυτό μιας πειθαρχικής ποινής.

Επειδή, με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, χρειάζεται πλήρης επικαιροποίηση των Βεβαιώσεων Υπηρεσιακών Μεταβολών, καθώς και των ηλεκτρονικών αιτήσεων όλων των υποψηφίων.

Επειδή, οι νέοι υποψήφιοι που θα καταθέσουν την αίτησή τους στο μεσοδιάστημα έχουν την άνεση του χρόνου και της συνεκτίμησης όλων των νέων δεδομένων, σε αντίθεση με τους συνεπείς υποψήφιους που τήρησαν την προθεσμία και των οποίων η αίτηση έχει «κλειδώσει» στο ΟΠΣΥΔ, χωρίς να μπορούν να κάνουν καμία μετατροπή.

Επειδή, το Υπουργείο σας έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο ΟΠΣΥΔ, τους ήδη κατατεθειμένους φακέλους των υποψηφίων και άρα και στα προσόντα τους, καθώς και στις θέσεις για τις οποίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις, γεγονός το οποίο πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία και τη διαβλητότητα της διαδικασίας.

Τέλος, επειδή προκύπτουν θέματα άνισης μεταχείρισης των πολιτών και παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος, ως προς την ισονομία και ισοπολιτεία.

Περιμένουμε τόσο εμείς όσο και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας μια πειστικά απάντηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το Υπουργείο σας στην απόφαση της πολυήμερης παράτασης;
  2. Για λόγους τήρησης της ισονομίας και της ισοπολιτείας εξετάζει το Υπουργείο σας το ενδεχόμενο να «ξεκλειδώσει» το ΟΠΣΥΔ, ώστε να μπορέσουν οι συνεπείς υποψήφιοι να τροποποιήσουν τις αρχικές αιτήσεις τους (ως προς τα στοιχεία του φακέλου τους αλλά και ως προς τις επιλογές των ΔΔΕ);
  3. Ανοίγει παράθυρο δικαστικών προσφυγών για ακύρωση των επιλογών που θα γίνουν. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο σας να διαχειριστεί το θέμα αυτό;]