Home > νέα > Ερώτηση Κεφαλίδου στη Βουλή για Διαγνωστικά Κέντρα Υγείας Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Ερώτηση Κεφαλίδου στη Βουλή για Διαγνωστικά Κέντρα Υγείας Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Ερώτηση Κεφαλίδου στη Βουλή για Διαγνωστικά Κέντρα Υγείας

Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις

χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

 

 

ΣΕ «λουκέτο», οδηγεί το Υπουργείο Υγείας τα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας, επισημαίνεται σε ερώτηση της βουλευτού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που κατέθεσε στη Βουλή και προς τον Υπ. Υγείας κ. Ξανθό. Την ερώτηση υπογράφουν και άλλοι βουλευτές του ιδίου κόμματος.

Στην ερώτηση, οι βουλευτές μιλούν για την οικονομική «δολοφονία» των διαγνωστικών ιδιωτικών ιατρών που επιχειρεί η κυβέρνηση, αναφερόμενοι στην πρόσφατη απόφαση του Υπ. Υγείας «για επέκταση της μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής σε διαγνωστικές εξετάσεις για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, και ΟΡΘΩΣ – αλλά χωρίς να έχει προβλεφθεί η σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό» και τονίζουν ιδιαίτερα ότι, «τώρα έρχεται η χαριστική βολή για τους εργαστηριακούς γιατρούς με τα «ραβασάκια» πληρωμών του 2018 που τους εστάλησαν και που ουσιαστικά ισοδυναμούν με την ουσιαστική δήμευση του 70% των εισοδημάτων τους»

Επισημαίνεται επίσης το «δραματικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, με την απόφαση ΟΛΩΝ των Συλλόγων τους να κλείσουν τα κέντρα τους με αποχή από τα καθήκοντά τους για τρεις μέρες (23-25 Μαΐου) κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου. Η μόνη ίσως επιτυχία του δίδυμου της ηγεσίας του Υπουργείου σας είναι ότι κατάφερε να συσπειρώσει και να ενώσει τα πιο μεγάλα με τα πιο μικρά διαγνωστικά κέντρα της χώρας. Αυτό φαίνεται άλλωστε από τη συμμετοχή στην τριήμερη αποχή η οποία θα είναι καθολική σε πανελλήνιο επίπεδο».

Στην ερώτηση γίνεται λόγος επίσης για το πώς έφτασε η όλη κατάσταση μέχρις αυτού του σημείου, καθώς «οι διαγνωστικοί ιατροί κάνουν λόγο για θέατρο του παραλόγου, αναλγησία και εμπαιγμό από τη μεριά του Υπουργείου σας, αποτέλεσμα της δημιουργικής λογιστικής που εφαρμόζει η Κυβέρνησή σας, με μοναδικό στόχο την υπερπαραγωγή υπερπλεονασμάτων, στις πλάτες όμως τόσο των ιατρών όσο και των ασθενών. Τονίζουν ότι το clawback πέρσι μεσοσταθμικά κυμαινόταν στο 13% – 14%, ενώ φέτος εκτοξεύτηκε σε περισσότερα από το 35%. Σημειώνεται ότι πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ προσέρχεται στους ιδιώτες διαγνωστικούς γιατρούς. Η τακτική της ηγεσίας του Υπουργείου σας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των διαγνωστικών κέντρων και στην απώλεια τουλάχιστον 15.000 θέσεων εργασίας, ενώ θα σημάνει την αδυναμία εκτέλεσης του συνόλου των διαγνωστικών εξετάσεων».

Το κείμενο των βουλευτής επισημαίνει τέλος τα εξής: «Τέλος, οι ιατροί σας κατηγορούν για προσπάθεια αλλοίωσης των αποτελεσμάτων στις αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μετά την απόφασή σας να μην επικυρώσετε τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαρτίου και να ορίσετε αυθαίρετα δικό σας μεταβατικό Πρόεδρο, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία, καταλύοντας έτσι κάθε έννοια νομιμότητας και ζητώντας επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας. Τονίζουν δε ότι ποτέ στα χρονικά Δ.Σ. ιατρικού συλλόγου δεν έλαβε χωρίς απαρτία απόφαση ακόμα και για μικρού ενδιαφέροντος θέματα».