Home > νέα > Εθνικιστικά βουλγαρικά δημοσιεύματα «βλέπουν» τον Βώλακα ως παλιό βουλγαρικό χωριό της Νοτιανατολικής Μακεδονίας

Εθνικιστικά βουλγαρικά δημοσιεύματα «βλέπουν» τον Βώλακα ως παλιό βουλγαρικό χωριό της Νοτιανατολικής Μακεδονίας

 

Με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος στο χωριό

Εθνικιστικά βουλγαρικά δημοσιεύματα «βλέπουν»

τον Βώλακα ως παλιό βουλγαρικό χωριό της Νοτιανατολικής Μακεδονίας

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα, κ. Δημήτριος Άρμεν μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Με αφορμή τις εκδηλώσεις του Αγίου Πνεύματος στο χωριό του Βώλακα που γίνονται κάθε χρόνο, διάφοροι κύκλοι προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν για να επαναφέρουν εθνικιστικά ζητήματα που αφορούν στην Βουλγαρία, στην Ελλάδα και στην Μακεδονία μας.

Έτσι, Βούλγαρος δημοσιογράφος που κάλυψε τις εκδηλώσεις δημοσίευσε άρθρο του σε βουλγαρική εφημερίδα, ισχυριζόμενος ότι στον Βώλακα μιλούν την βουλγαρική γλώσσα και ότι είναι ένα από τα παλιά βουλγαρικά χωριά της Νοτιοαναλοτικής Μακεδονίας.

Το περιστατικό αυτής της εθνικιστικής έξαρσης εκ μέρους του Βούλγαρου δημοσιογράφου, Ντιμιτάρ Σεραφίμοφ, που εργάζεται στην εφημερίδα «Μακεντόνσκι Τέλεκομ», έφερε στην δημοσιότητα ο τέως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, κ. Γεώργιος Τάτσιος.

Αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Βούλγαρος δημοσιογράφος, είναι η φράση: «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού μιλούν σε καθαρά βουλγαρική γλώσσα επειδή το χωριό Βώλακας είναι ένα από τα παλαιά βουλγαρικά χωριά της Νοτιοανατολικής Μακεδονίας».

Όπως σημειώνει σε σχόλιο του ο κ. Τάτσιος: «Η υπογραφή της «συμφωνίας» των Πρεσπών και η αναγνώριση της σλαβικής διαλέκτου ως «μακεδονική» δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διεκδικήσεις ανύπαρκτης «μακεδονικής» μειονότητας με ολέθριες επιπτώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό φαίνεται από το βουλγαρικό δημοσίευμα στην περίπτωση του Βώλακα, στο οποίο απάντησε με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα».

Armen_Volakas

Το εθνικιστικό δημοσίευμα του Βούλγαρου δημοσιογράφου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα, κ. Δημητρίου Άρμεν, ο οποίος σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», καταφέρεται κατά του Βούλγαρου δημοσιογράφου, επισημαίνοντας ότι στον Βώλακα, μιλούν ελληνικά και ότι είναι ένα ελληνικότατο χωριό με ρίζες και έθιμα Ομηρικά, ενώ αναρωτιέται αν οι Βούλγαροι που μιλούν ελληνικά είναι Έλληνες.

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο κ. Άρμεν σημείωσε τα εξής απαντώντας ουσιαστικά στον Βούλγαρο δημοσιογράφο: «Επειδή εγώ τα ψέματα τα απεχθάνομαι, να ξέρεις και να γνωρίζεις ότι ο Βώλακας είναι ένα Ελληνικότατο χωριό με ρίζες και έθιμα Ομηρικά, που εσείς τότε δεν υπήρχατε. Δυστυχώς για εσάς καταφθάσατε αργότερα από την Μογγολία και εγκατασταθήκατε δίπλα μας. Θα ήθελε να μάθω πόσους άκουσες να μιλούν Βουλγαρικά στον Βώλακα, και αν ορισμένοι μιλάνε λόγω της ελεύθερης μετάβασης πλέον των δυο χωρών, αυτό τι σημαίνει, ότι οι Βούλγαροι που μιλούν Ελληνικά είναι Έλληνες; Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θέλεις να μάθεις γιατί μιλούσαν τα Βουλγαρικά οι Βωλακιώτες; Διότι λόγω της καταγωγής σας, ήρθατε, ρημάξατε, απειλήσατε, σκοτώσατε και αναγκάσατε τον κόσμο δια της βίας να μιλούν αυτή τη γλώσσα. Οι πρόγονοί μας έλεγαν, αυτή τη γλώσσα να μην τη μάθετε ποτέ. Αυτά που τραβήξαμε εμείς, εσείς να μην τα περάσετε. Φαντάσου τι γινόταν.

Κι επειδή δεν είναι ο τύπος μου να σκαλίζω παλιές πληγές, ειλικρινά με ανάγκασε η ελεεινή προπαγάνδα σου, να μιλήσω με αυτόν τον τρόπο. Εφόσον ήρθες στο χωριό, δεν είδες το άγαλμα του Μακεδονομάχου Άρμεν, που είναι ο νεότερος ήρωας μάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα; Ποιος είσαι εσύ που με τόση ευκολία προσδιορίζεις το χωριό μου με αυτό το βλάσφημο τρόπο. Εμείς ανήκουμε στην Ελλάδα και είμαστε Έλληνες Μακεδόνες, γιατί οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Για ψάξου κι εσύ…που ξέρεις (;) μπορεί να είσαι Έλληνας Γενίτσαρος, γιατί ο τόπος που κατοικείς, δεν λεγόταν όπως λέγεται τώρα. Η διηγούμενη ιστορία είναι αληθινή ενώ η συμφέρουσα προβληματική…».