Home > Αρθρα > Η εξαγορά ψηφοφόρων Γράφει ο Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

Η εξαγορά ψηφοφόρων Γράφει ο Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

                

 Η εξαγορά ψηφοφόρων

 Γράφει ο   Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η εξαγορά ψηφοφόρων. Από το 1950, που άρχισα να παρακολουθώ την πολιτική, θυμούμαι ότι τα πολιτικά κόμματα εφάρμοζαν το ίδιο κόλπο, για να δελεάσουν τους εκλογείς να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα ή το αντιπολιτευόμενο, η μεν κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, η δε αντιπολίτευση με τις υποσχέσεις της.

Το κόλπο είναι διαφορετικό κάθε φορά εξαρτώμενο από τις ανάγκες τού λαού. Μετά την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο οι καταστροφές των χωριών ανάγκασαν τους χωρικούς να αναζητήσουν στέγη στις πόλεις. Λόγοι ασφαλείας αφενός και η αστυφιλία αφετέρου ώθησαν τους κατοίκους τής υπαίθρου προς τις πόλεις και ιδιαίτερα προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Οι τότε κυβερνήσεις, για να ικανοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος τού λαού, ψήφισαν τον νόμο τής αντιπαροχής. Αν είχες ένα οικόπεδο με ένα σπίτι, το έδινες στον εργολάβο και έπαιρνες δύο, τρία ή περισσότερα διαμερίσματα και αποκτούσες δικό σου μοντέρνο σπίτι και ένα ή δύο διαμερίσματα προς ενοικίαση. Εξάλλου γινόσουν και αστός! Γιατί να μην ψηφίσεις τον «ευεργέτη» σου πρωθυπουργό, που σε «βόλεψε» με μια απλή απόφασή του; Έτσι δημιουργήθηκαν δύο πόλεις -τέρατα και άδειασαν τα χωριά μας. Ποιος λογάριαζε το κακό που γινόταν, αφού ωφελούνταν εκατομμύρια άνθρωποι και το κυβερνών κόμμα!

Τότε άρχισαν να κτίζονται και τα αυθαίρετα σπίτια και γέμισαν οι πόλεις, οι κάμποι και τα δάση από οικοδομές χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη και χωρίς άδεια. Καταπατητές, παντού καταπατητές! Και οι κυβερνήσεις κάθε φορά και λίγες μέρες προ των εκλογών νομιμοποιούσαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα. Και τώρα κλαίμε, επειδή ο κόσμος πνίγεται από τις πλημμύρες και καίγεται από τις πυρκαγιές. Θεέ μου τόσο ανόητοι είμαστε;

Αυτή η ιστορία διήρκεσε από το 1950 μέχρι σήμερα (2018). Εβδομήντα περίπου χρόνια αυθαιρεσίας, καταπάτησης και οικειοποίησης ξένης ή κρατικής γης. Οι κυβερνήσεις συνέβαλλαν στην παρανομία χάριν των προσδοκωμένων ψήφων και οι αντιπολιτεύσεις σιγούσαν και δεν κατήγγειλαν την παρανομία, για να μην κατηγορηθούν για αντιλαϊκή πολιτική! Ευθύνη προφανώς έχουν και οι δύο. Άλλωστε, όταν εναλλάσσονταν στην εξουσία, εφήρμοζαν την ίδια πολιτική.

Τώρα που κάηκαν εκατό άνθρωποι, μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά, λένε ότι θα γκρεμίσουν όλα τα αυθαίρετα. Πώς θα τα γκρεμίσετε, κύριοι; Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αυθαίρετα κτίσματα και τα περισσότερα είναι νομιμοποιημένα (όχι νόμιμα, νομιμοποιημένα). Δεν ενεργείτε ούτε συναισθηματικά ούτε λογικά· ενεργείτε ωφελιμιστικά και ωφελείτε μόνο τον εαυτό σας. Πιστεύετε ότι θα δυσαρεστήσετε 3000 οικογένειες, αλλά θα κερδίσετε την συμπάθεια 3.000.000 Ελλήνων. Λογαριάζετε κέρδος και ζημία και θεωρείτε ότι το κέρδος για σας είναι μεγαλύτερο και άρα η κατεδάφιση σας συμφέρει. Πρόκειται ουσιαστικά πάλι για εξαγορά ψηφοφόρων.

Αποδεικνύεται λοιπόν στην πράξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερος στην προπαγάνδα από όλα τα πολιτικά κόμματα. Διότι εκτός από τις μπουλντόζες έβαλε σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο εξευμενισμού τού οργισμένου λαού με παροχές παντός είδους. Προσπαθεί να αναβάλει την περικοπή των συντάξεων μετά τις εκλογές, δίνει επιδόματα σε διάφορες τάξεις πολιτών, αυξάνει τους μισθούς των εργατών και των ενστόλων… Ξέρει ότι δεν θα ξαναπιάσει ποτέ το 36% και φοβάται μήπως κατεβεί πάλι στο 4%, όπου βρισκόταν κάποτε. Σκέφτεται λοιπόν: «Αν πιάσω ένα 15-20% με το μοίρασμα μέρους των φόρων, θα βρίσκομαι πάλι στην Βουλή και θα κάνω μαρτύριο την ζωή τού Μητσοτάκη. Όσο για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό ουδόλως μ’ ενδιαφέρει». Πρώτα το κόμμα, η εξουσία και η ιδεολογία. Μαρξισμός, διεθνισμός και ξερό ψωμί!

 

     Ευάγγελος Χ. Μαρινόπουλος