Home > νέα > Εξαιρείται ο Ν. Δράμας από το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων

Εξαιρείται ο Ν. Δράμας από το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων

Με πρόσχημα ότι δεν έχει υψηλά ποσοστά ανεργίας!!!

Καβάλα, Διδυμότειχο, Άβδηρα, Ξάνθη και Κομοτηνή μπήκαν σε πιλοτικό πρόγραμμα με συνολικό κόστος 952.560 € για 60 μέρες

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΞΑΙΡΕΤΑΙ ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Δράμας, από το νέο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με το θεσμό των σχολικών γευμάτων, που πρόκειται να ξεκινήσει για τη νέα σχολική χρονιά του 2017-2018.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και σύμφωνα με την προκήρυξη διαγωνισμού που βγήκε προκειμένου να υπάρξει προμηθευτής, από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονία και Θράκης, εντάσσονται μόνο πέντε Δήμοι: Διδυμοτείχου, Καβάλας, Αβδήρων, Ξάνθης, Κομοτηνής.

sxolika gevmata1Σχολικών Γευμάτων, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει το πρόγραμμα, από 2 Οκτωβρίου έως 22 Δεκεμβρίου, 60 μέρες συνολικά.

Για το Δήμο Διδυμοτείχου αναφέρονται 941 γεύματα ημερησίως με κόστος 127.035 €. Για το Δήμο Καβάλας, 1.000 γεύματα με κόστος 135.000. Για το Δήμο Αβδήρων 1.115 γεύματα με κόστος 150.525 €. Για το Δήμο Ξάνθης 2.500 γεύματα με κόστος 337.500 €. Για το Δήμο Κομοτηνής 1.500 γεύματα με κόστος 202.500 €. Σύνολο γευμάτων 7.056 και συνολικό κόστος 952.560 €.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, από το πρόγραμμα, όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας Δήμος από τη Δράμα, αλλά εξαιρείται ολόκληρη η Π.Ε. Δράμας, ενώ από το σύνολο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, συμμετέχουν οι υπόλοιποι τέσσερις Νομοί (Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης. Από την Π.Ε. Ξάνθης συμμετέχουν μάλιστα δύο Δήμοι: Αβδήρων και Ξάνθης! Η Δράμα δεν υπάρχει πουθενά, ούτε ένας Δήμος της!!!

Να σημειώσουμε εδώ ότι, αν και το πρόγραμμα τις περασμένες χρονιές δούλευε σε κάποιους Δήμους της χώρας, ελάχιστους είναι αλήθεια, φέτος επεκτείνεται με περισσότερους Δήμους, οι οποίοι εντάσσονται αρχικά πιλοτικά για 60 μέρες, ενώ υπάρχουν σκέψεις το πρόγραμμα να συνεχιστεί.

Η Δράμα, δεν συμμετείχε ποτέ σε κανένα προηγούμενο πρόγραμμα με Σχολικά Γεύματα. Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι, ο θεσμός των σχολικών γευμάτων του Υπουργείου Εργασίας, αφορά κυρίως μαθητές των οποίων οι οικογένειες δυσκολεύονται να τους θρέψουν, είτε παρουσιάζουν έντονα κοινωνικά προβλήματα.

 

Διαμαρτυρία από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από σχετική αναφορά που έκανε στη Βουλή, η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Χ. Κεφαλίδου, έπειτα από σχετική επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Α. Πατακάκη, τόσο προς το Υπουργείο Εργασίας, όσο και προς τους βουλευτές της Δράμας.

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, ο οποίος τόνισε ότι «για άλλη μια φορά, από λανθασμένες επιλογές και από μη σωστή πληροφόρηση, ο Νομός Δράμας τίθεται στο περιθώριο.»

Όσον αφορά το ζήτημα των σχολικών γευμάτων, ο κ. Πατακάκης σημείωσε ότι «η Δράμα βγαίνει εκτός από τη διαδικασία των σχολικών γευμάτων, ασχέτως αν είναι ένας Νομός με τον μεγαλύτερο συντελεστή ανεργίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ.»

Όπως είπε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Πατακάκης, ο ίδιος προχώρησε σε διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Εργασίας με σχετική επιστολή του, με την οποία έλαβαν γνώση και οι βουλευτές της Δράμας, αλλά και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Σε ερώτηση από πού πήρε στοιχεία το Υπουργείο Εργασίας και έκρινε ότι η Δράμα δεν έχει υψηλό δείκτη ανεργίας, ο κ. Πατακάκης δήλωσε ότι σε ενημέρωση που είχε, «ζήτησαν στοιχεία από τον ΟΑΕΔ και από την Επιθεώρηση Εργασίας και προφανώς είχαν λανθασμένη πληροφόρηση και τους δόθηκαν λανθασμένοι συντελεστές και δημιουργήθηκε τελικά το πρόβλημα αυτό, που είναι επιεικώς απαράδεκτο. Είτε αυτό γίνεται μεθοδευμένα, είτε γίνεται συστηματικά, είτε έγινε τυχαία, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Πατακάκης.

 

Αναφορά Κεφαλίδου στη Βουλή

Κατόπιν της ενημέρωσης που είχε η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Κεφαλίδου, έσπευσε και κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, η οποία απευθύνεται προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου και Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την εξαίρεση των σχολείων της Δράμας από το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων.

Όπως σημειώνει η ίδια στην αναφορά της, η εξήγηση που δόθηκε στις διαμαρτυρίες της Αντιπεριφέρειας Δράμας από το Υπουργείο Εργασίας, ήταν ότι, «τα σχολεία της Δράμας δεν συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων γιατί – άκουσον άκουσον – τα ποσοστά ανεργίας στην συγκεκριμένη πόλη, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι μικρότερα (!) σε σύγκριση με άλλες περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα».

Όπως τονίζει στην αναφορά της η κα. Κεφαλίδου, «τα επίσημα καταγεγραμμένα ποσοστά ανεργίας στη Δράμα ξεπερνούν το 32% χωρίς να συγκαταλέγονται σε αυτά όσοι άνεργοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Δυστυχώς, η περιοχή μας κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πιο θλιβερό όμως είναι ότι η Κυβέρνηση βάζει στο ζύγι τους ανέργους. Προφανώς για να εξαιρεί την πόλη μας από το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων θεωρεί ότι στη Δράμα η ανάπτυξη καλπάζει.»

Σε δήλωση της μάλιστα η κα. Κεφαλίδου, επισημαίνει ότι «κυβέρνηση ζει σε εικονική πραγματικότητα» και ότι «για μια ακόμα φορά ακολούθησαν την γνωστή σε όλους τους Έλληνες τακτική τους: όταν δεν τους βολεύει η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για αυτήν… απλά την αλλάζουν. Οι πολίτες όμως βιώνουν καθημερινά τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της Κυβέρνησης έχει δημιουργήσει γονατίζοντας την ελληνική κοινωνία».