Home > νέα > Έξι Δραμινοί κατέκτησαν το βουνό Monte Rosa στις Ιταλικές Άλπεις

Έξι Δραμινοί κατέκτησαν το βουνό Monte Rosa στις Ιταλικές Άλπεις

 Έξι Δραμινοί κατέκτησαν το βουνό

Monte Rosa στις Ιταλικές Άλπεις

 

Ήταν μια φθινοπωρινή Κυριακή του Νοέμβρη όπου σε μια από τις εξορμήσεις τους, μια παρέα έξι Δραμινών φίλων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να ανέβουν σε μια κορυφή πάνω από τα 4000 μ. Τελικά, με την αποφασιστικότητα τους  κατάφεραν να ανεβούν σε δυο κορυφές, στη Punta Gniffeti 4554 m και στη Castor 4225 m του βουνού Monte Rosa στις Ιταλικές Άλπεις.

ALPEIS1

Αρχικά, η εξαμελής παρέα ορειβατών ασχολήθηκε με την σχεδίαση και τον προγραμματισμό του όλου εγχειρήματος (αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, καταφύγια και αυτοκίνητα).

Παράλληλα όμως, ασχολήθηκαν και με την εκπαίδευσή τους για τις πορείες πάνω από τα 3.000 μ., οι οποίες γίνονται σε παγετώνες που εμπεριέχουν αρκετά μεγάλα ανοίγματα στον πάγο τα οποία προκαλούνται από την συστολή – διαστολή εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασιών, της τριβής και της πίεσης του βάρους του ίδιου του παγετώνα στο πέρασμα των χρόνων (Crevas).

Οι Δραμινοί ορειβάτες, έπρεπε να μάθουν εκτός από την χρήση των crampon (καρφιά για τον πάγο), piole (ειδικό εργαλείο χειρός πολλαπλών χρήσεων), και το μποντριέ ( ζώνη μέσης και ποδιών το οποίο χρησιμοποιείται και στην αναρρίχηση) carabiner,ιμάντες κορδονέτα και φυσικά σχοινί στο οποίο έπρεπε να είναι δεμένη η κάθε ομάδα για την ασφάλειά της. Στη συνέχεια, συγκροτήθηκαν δυο ομάδες των τριών ατόμων, καθώς η ασφάλεια ήταν και για τους έξι συμμετέχοντες πρωταρχικώς σκοπός, κάνοντας το καλύτερο δυνατό μέσα από την εκπαίδευσή τους, αλλά και τον εξοπλισμό τους για να την εξασφαλίσουν.

ALPEIS2

Το ταξίδι των έξι Δραμινών ορειβατών, διήρκησε οκτώ ημέρες. Ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου  από την Δράμα, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν αεροπορικώς στην Ιταλία και με αυτοκίνητα έφτασαν στο Staffal,  όπου και διανυκτέρευσαν.

Την δεύτερη ημέρα, ξεκίνησαν από το Staffal στα 1800 m για το καταφύγιο Mantova στα 3500 m, στο οποίο έφτασαν το ίδιο μεσημέρι .Την τρίτη ημέρα, ξύπνησαν στις 4 τα ξημερώματα με στόχο την κορυφή Punta Gniffeti στα 4554 m .H προσπάθεια αυτής της ημέρας ήταν επίπονη και κουραστική όχι μόνο για την μεγάλη διάρκεια της διαδρομής, αλλά και λόγω του μεγάλου υψομέτρου. Στο συγκεκριμένο υψόμετρο, όπως μας περιγράφει η ομάδα, το οξυγόνο λιγοστεύει κάνοντας την προσπάθεια ακόμη πιο δύσκολη προκαλώντας ακόμη και ναυτία ζαλάδα και ανακάτεμα στο στομάχι.

Τελικά το μεσημέρι κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους και να φτάσουν στην κορυφή Punta Gniffeti στα 4554 m , όπου και βρίσκεται η ψηλότερη ανθρώπινη κατασκευή στην Ευρώπη. Έπειτα από ορισμένες ώρες, η ομάδα των ορειβατών επέστρεψε στο καταφύγιο. Όπως περιγράφει η ομάδα των Δραμινών ορειβατών, δεν έλειψαν για ορισμένους και τα προβλήματα υγείας τα οποία όμως με υπομονή ξεπεράστηκαν.

Την τέταρτη ημέρα, η ομάδα κατηφόρισε από το καταφύγιο Mantova στα 3500 m για το Staffal στα 1800 m,όπου και διανυκτέρευσαν. Στη συνέχεια, την πέμπτη ημέρα η ομάδα ανέβηκε στο καταφύγιο Quintino Sella στα 3600 m, έπειτα από μια ωραία πορεία, όπως την περιγράφουν, και ανάβαση σε κορυφογραμμή, στην οποία όμως οι Ιταλοί είχαν φροντίσει με επιμέλεια να έχουν σχοινί σε όλα τα δύσκολα σημεία καθώς και πατήματα όπου χρειαζόταν. Μια σημαντική λεπτομέρεια, όπως αναφέρει η ομάδα ήταν η ξύλινη γέφυρα που είχαν τοποθετήσει στον γκρεμό για την ασφαλή διέλευση.

ALEIS3

Την έκτη ημέρα, η ομάδα των Δραμινών ορειβατών, ξύπνησε και πάλι στις 4 τα ξημερώματα προκειμένου να ανέβει στην κορυφή Castor στα 4225 m. Πρόκειται για μια αρκετά τεχνική κορυφή, αφού εκτός από τον παγετώνα και τις crevas, έπρεπε να διασχίσουν και μια κορυφογραμμή από χιόνι και πάγο περισσότερο από 1 χιλιόμετρο, η οποία σε αρκετά σημεία λόγω της θερμοκρασίας δεν ήταν πολύ σταθερή.

Κατά την διάρκεια της πορείας η ομάδα ήταν δεμένη και ασφαλισμένη έχοντας στο νου τους, όπως σημειώνουν, τους σχοινοσυντρόφους τους. Όταν κατάφεραν να πατήσουν στην Castor, ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση αλλά και ενθουσιασμό, αφού είχαν καταφέρει να πετύχουν και τον δεύτερο, και δυσκολότερο στόχο που είχαν βάλει πριν από μερικούς μήνες.

Την έβδομη ημέρα, η ομάδα κατέβηκε από το καταφύγιο Quintino Sella στα 3600 m στο Staffal στα 1800 m, και την επόμενη ημέρα στις 25 Ιουλίου, επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η εξαμελής παρέα, επέστρεψε με ασφάλεια πίσω στη Δράμα και κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρό της και να ανέβει στις Άλπεις.

IMG_20180720_113559 - Αντιγραφή

Η εξαμελής ομάδα, απαρτιζόταν από τους: Δημήτρη Κόντογλου, Γιώργο Ελευθεριάδη, Κυριάκο Αποστολίδη, Απόστολο Καλημέρη , Σταύρο Υάκινθο και τον 15χρονο γιο του Βασίλη Υάκινθο, που παρόλο το νεαρό της ηλικίας του ανταποκρίθηκε με την ωριμότητα των υπολοίπων.