Home > Πρώτο Θέμα > Φεστιβάλ Ταινιών, Ονειρούπολη, Δραμοινογνωσία οι τουριστικές ναυαρχίδες της Δράμας Πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Φεστιβάλ Ταινιών, Ονειρούπολη, Δραμοινογνωσία οι τουριστικές ναυαρχίδες της Δράμας Πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Φεστιβάλ Ταινιών, Ονειρούπολη,

Δραμοινογνωσία οι τουριστικές

ναυαρχίδες της Δράμας

Ο προϋπολογισμός των δράσεων και εκδηλώσεων για το 2019

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΜΟΦΩΝΑ πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, η γνωμοδότησης της Επιτροπής Τουριστικής  Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, σχετικά με την έγκριση του ετήσιου προγράμματος για το 2019. (Βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ από τις εργασίες τις Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στον «Πρωινό Τύπο» στις 13 Μαρτίου 2019).

Ένα από τα χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρονται για το τουριστικό προφίλ του Δήμου Δράμας, είναι ότι η περιοχή παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για τουρισμό, ενώ έχει πολλούς ανεκμετάλλευτους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους. Χαρακτηριστικά μάλιστα σημειώνεται ότι, «η απουσία του μαζικού τουρισμού ευνοεί την ανάπτυξη ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή».

Όπως αναφέρεται επίσης στην ανάπτυξη της πρότασης της Επιτροπής Τουριστικής  Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, τρεις εκδηλώσεις είναι «η αιχμή του δόρατος του τουριστικού προϊόντος. Το Φεστιβάλ Δράμας και η Ονειρούπολη, που έχουν καθιερωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και η Δραμοινογνωσία που έχει αρχίσει και δίνει το στίγμα της και κάθε χρονιά η απήχησή της γίνεται όλο και πιο αισθητή».

Οι μεγάλες εκδηλώσεις

Από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις, πρώτο έρχεται το Ελληνικό και Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Ο πετυχημένος θεσμός βρίσκεται στην 4η δεκαετία του και αποτελεί έναν εξαιρετικό πολιτιστικό θεσμό που αναδεικνύει πανελλαδικά αλλά και διεθνώς τη Δράμα. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο, το κοινό και οι φίλοι των ταινιών μικρού μήκους αυξάνονται, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και η φήμη του Φεστιβάλ επεκτείνεται.

Ονειρούπολη

Η γνωστή μας Ονειρούπολη, αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη τουριστική ναυαρχίδα του Δήμου Δράμας. Όπως αναφέρεται, «πολύ γρήγορα γνώρισε την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της. Ο Δήμος Δράμας σε κάθε του προσπάθεια, έχει ενεργοποιήσει εκατοντάδες δημότες εθελοντές, πολλούς φορείς και τους συλλόγους της περιοχής. Κάθε χρόνο έχουμε 34 μέρες γεμάτες δράσεις, 34 μέρες με καθημερινές εκδηλώσεις, 34 μέρες με παραμυθένια και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και βέβαια 34 μέρες γεμάτες χαμόγελα. Ο Δημοτικός Κήπος και η πλατεία Ελευθερίας της Δράμας μεταμορφώνονται σε μια Ονειρούπολη. Ένα πραγματικό χωριό του Άη Βασίλη, όπως το ονειρεύτηκαν μέσα από τα παραμύθια εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο».

Δραμοινογνωσία

Μια μεγάλη γιορτή κρασιού, η οποία προσπαθεί να εισάγει μια νέα, εναλλακτική μορφή τουρισμού, τον οινοτουρισμό. Συμπτωματικά, μόλις την Τετάρτη το Τμήμα Οινολογίας της Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ, είχε μια ημερίδα σχετικά με την προώθηση του οινοτουρισμού στην περιοχή της Δράμας, αλλά και τις προσπάθειες δημιουργίας οινικής ταυτότητας της Δράμας.

Ο οινοτουρισμός, βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα στην περιοχή της Δράμας και η Δραμοινογνωσία, μέσα σε 5 χρόνια ύπαρξης, προσπαθεί να ανοίξει νέους δρόμους, νέους ορίζοντες και να προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες στους επισκέπτες και τους λάτρεις του οίνου.

Dramaica Youth Festival

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναντήσεις νέων της Βόρειας Ελλάδας, με μουσικές συνθέσεις και συγκροτήματα.  Λίμνες, καταρράκτες, ποταμάκια και πράσινο συνθέτουν το καταλληλότερο σκηνικό για μουσική και διασκέδαση. Δεκάδες συγκροτήματα, καλλιτέχνες και χιλιάδες νέοι συμμετέχουν σταθερά στο μεγαλύτερο event της Δραμινής νεολαίας.
Καρναβάλι Χωριστής Δράμας

Μια εκδήλωση από τις παλαιότερες επίσης στην περιοχή, το Καρναβάλι της Χωριστής, με πολυποίκιλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ξηροποτάμου

Το εν λόγω Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ξηροποτάμου, διοργανώνεται εδώ και 20 χρόνια περίπου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στην περιοχή. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με μία μεγάλη συναυλία.

Άλλες σημαντικές εκδηλώσεις, είναι τα «Ελευθέρια», κατά τη διάρκεια των οποίων λαμβάνουν χώρα πολλές πολιτιστικές δράσεις, η Ανθοκομική Έκθεση, η Γιορτή Βιβλίου κ.α.

Δράσεις για το 2019

Για το 2019, ο Δήμος Δράμας έχει προγραμματίσει τη διενέργεια των παραπάνω εκδηλώσεων, αλλά και τη συμμετοχή του σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις, όπως και για την προβολή του. Το κόστος όλων αυτών προϋπολογίζεται όπως παρακάτω:

Σύνολο ενεργειών προβολής

 1. Παραγωγή και εκτύπωση έντυπου υλικού – 5.000 €
 2. Συμμετοχή σε εθνικές – διεθνείς τουριστικές εκθέσεις – συναντήσεις σε πόλεις στόχους για προσέλκυση – 3.000 €
 3. Προβολή του τουριστικού προϊόντος της Δράμας με προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες σε έντυπες καταχωρήσεις, ραδιόφωνο και τηλεόραση – 4.500 €
 4. Συνδρομή στο δίκτυο «RECEVIN» 1.000 €
 5. Διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με την έδρα της UNESCO Con-e-ect στη Δράμα με θέμα; «Δράμα Supernatural: Μια υπερφυσική ατζέντα ιδεών για την τουριστική επισκεψιμότητα μνημείων και υπαίθριων χώρων» – 2.5000 €.
 6. Διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με την έδρα της UNESCO Con-e-ect στη Δράμα με θέμα: «οικοτουριστικά μονοπάτια: Βαδίζοντας προς την αειφορία» – 5.000 €.
 7. 35η PHILOXENIA – 2.000, €.
 8. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΠΑΜΘ συμμετοχή σε εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού – 3.000 €.
 9. 6η Athens Internatiobal Tourism Expro 2019 – 2.000 €.
 10. Ταξίδι γνωριμίας με τουριστικούς πράκτορες της Ελλάδας, Γερμανίας και Αγγλίας – 5.000 €.
 11. Διήμερη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη – 5.000 €.

Συνολικό κόστος: 38.000 €.

Προγραμματισμός εκδηλώσεων

 1. Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους – 300.000 €.
 2. Ονειρούπολη (Χωριό του Άη Βασίλη) – 400.000 €.
 3. Ελευθέρια Δράμας – 25.000 €.
 4. Dramaica Yourth Festival – 23.000 €.
 5. Δραμοινογνωσία – 12.500 €.

Συνολικό κόστος: 760.500 €.

Αναπτυξιακά έργα

 1. Υλοποίηση προγράμματος INTEREG GR-BG «CB WATER GEOPARK» – 45.696 €.
 2. Ανάπτυξης «Ψηφιακού συστήματος πολιτισμικής ταυτότητας» Δήμου Δράμας – 395.000 €.

Συνολικό κόστος: 440.696 €.