Home > νέα > Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» Με περισσή αγάπη στον συνάνθρωπο το αποτύπωμα που άφησε στην κοινωνία μας το έτος 2017

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» Με περισσή αγάπη στον συνάνθρωπο το αποτύπωμα που άφησε στην κοινωνία μας το έτος 2017

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων»

Με περισσή αγάπη στον συνάνθρωπο

το αποτύπωμα που άφησε

στην κοινωνία μας το έτος 2017

 

Πέρασε ένας ακόμη χρόνος, γεμάτος δράσεις, δωρεές, προσφορά σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, αλλά και δράσεις και εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά, από το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων».

Ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες για την ανανέωση της πιστοποίηση του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής ως φορέα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την έκδοση του  Φύλλου ΦΕΚ 615/τ.Β΄/28/02/2017 απόφασης του Υπουργού Εργασίας.

Το Σωματείο, επιθυμώντας να συμβάλλει ακόμη πιο ενεργά στα κοινωνικά πράγματα της πόλης μας, υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας της κοινωνικής σύμπραξης  Π.Ε. Δράμας «Αλληλεγγύη της ΠΕ Δράμας» με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Δράμας. Συγκεκριμένα για το 2017, πραγματοποιήθηκαν 7 διανομές, 5 στους δικαιούχους του  Επιχειρησιακού προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής «ΤΕΒΑ/FEAD» για τους 126 ωφελούμενους ( 67 οικογένειες) του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής, «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» και δυο διανομές   στους δικαιούχους  ΚΕΑ.

Στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ », πραγματοποιήθηκαν συνολικά  τέσσερις  συναντήσεις  σε ομαδικές συνεδρίες στα γραφεία του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», για τους ωφελούμενους του Φορέα. Υπεύθυνοι υλοποίησης των συναντήσεων: Η Κοινωνική Λειτουργός κα. Αθήνα Βεζυρτζόγλου, η Ψυχολόγος κα. Σαββίνα Μαυρίδου, και ο διαιτολόγος, διατροφολόγος κ. Νίκος Χρηστίδης.

25673485_1608606995896468_2023189863_o

Η κοινωνική προσφορά του Σωματείου

Στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής υποστηρίξαμε με τρόφιμα, είδη ρουχισμού, και υποδήματα, 100 οικογένειες με μεγάλα οικογενειακά προβλήματα.

Παράλληλα, το Σωματείο πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό και την κοπή της βασιλόπιτας του, καθώς και επτά ημερήσιες, μια διήμερη, και μια τετραήμερη εκδρομή φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Επίσης, το Σωματείο αγόρασε 13 τόνους ξύλα για άπορες οικογένειες, καθώς και 200 εισιτήρια ποδοσφαιρικού αγώνα με φιλανθρωπικό σκοπό, προκειμένου να υποστηριχθεί η αποκατάσταση της υγείας νεαρής συντοπίτισσας τους.

Ακόμη, το Σωματείο ενίσχυσε οικονομικά νεαρό ασθενή συμπολίτη μας  ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, για έξι μήνες ώστε να γίνουν οι  φυσικοθεραπείες του, και πούλησε 250 ημερολόγια τσέπης προκειμένου να ενισχύσουν το ταμείο του Φορέα.

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα, των Φώτων, και του Δεκαπενταύγουστου, το Σωματείο ενίσχυσε με πακέτα τροφίμων 100 οικογένειες του Νομού μας.

Και το 2017 το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», συνέχισε την ενεργή συμμετοχή του για την υποστήριξη  των παιδικών ιδρυμάτων (Χαμόγελο του παιδιού, Κιβωτός του Κόσμου), Ψυχιατρικών Κλινικών (Αγία Ειρήνη), καθώς και των προσφύγων που διαμένουν στην πόλη μας  προσφέροντας ενδύματα, υποδήματα, τρόφιμα και  είδη πρώτης ανάγκης.

Στα πλαίσια της Κοινωφελούς εργασίας από τις 20-1-2017 και για οχτώ μήνες,  η Σαγυρίδου Αναστασία Απόφοιτος ΤΕΙ Πληροφορικής  απασχολήθηκε  ως υπάλληλος γραφείου  στο φορέα.

Για τρίτη χρονιά, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 στην εκπομπή «Με Αγάπη» που προβάλλεται στον ΑΝΤ1 το έργο του φορέα προβλήθηκε πανελλαδικά.

 25624483_1607630825994085_1019820953_o

Συνεργασίες και πιστοποιήσεις του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής

Ο φορέας, ξεκίνησε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Όπου ασκούμενοι  φοιτητές θα πραγματοποιούν την εξάμηνη πρακτική τους άσκηση. Για το εαρινό εξάμηνο 2017 την εξάμηνη πρακτική της, πραγματοποίησε η Κοινωνική Λειτουργός, κα. Μαχαιρίδου Σοφία την εποπτεία της οποίας  άσκησε  η υπάλληλος και Κοινωνική Λειτουργός του φορέα κα. Πορτοκαλίδου Σοφία. Στα πλαίσια της πρακτικής,  απασχολήθηκε  με τις δράσεις του φορέα καθώς και με την δημιουργία μιας ομάδας γονέων.

Στις 9 Μαρτίου 2017, ο φορέας πιστοποιήθηκε στον ΑΤΛΑΣ και συμμετέχει στο «Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ» ως Φορέας Υποδοχής. Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος, τον Φορέα εκπροσωπεί η κα. Τσάνα Μαρία, και αναπληρώτρια είναι η κα. Σοφία Πορτοκαλίδου.

 014 4

Συνεδρίες, δράσεις και ημερίδες του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής

Παράλληλα, ατομικές συνεδρίες λογοθεραπείας ξεκίνησαν τον Μάρτιο στο Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος  Ιωάννης ο Ελεήμων», με  την εθελόντρια Λογοθεραπεύτρια  κα. Κυριατζή Άννα  για παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο λόγο τους. Οι συνεδρίες λογοθεραπείας πραγματοποιούνται δωρεάν, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού  στα γραφεία του Σωματείου.

Ακόμη, στις 15-3-2017 ο φορέας ξεκίνησε ομάδες γονέων βιωματικού τύπου. Οι ομάδες πραγματοποιηθήκαν  στο χώρου του φορέα, ενώ υπεύθυνη εκπαιδεύτρια είναι η ασκούμενη Κοινωνική Λειτουργός κα. Μαχαιρίδου Σοφία υπό την εποπτεία της Κοινωνικού Λειτουργού του Φορέα κα. Πορτοκαλίδου Σοφίας.

Ακολούθως, ημερίδα με θέμα: «Ψυχολογικοί, κοινωνικοί και διατροφικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των παιδιών μας», υλοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης Ελεήμων» στο χώρο του φορέα. Η ημερίδα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων, του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ». Ομιλητές της ημερίδας, ήταν: η Κοινωνική Λειτουργός κα. Αθήνα Βεζυρτζόγλου, η Ψυχολόγος κα. Σαββίνα Μαυρίδου, και ο διαιτολόγος, διατροφολόγος κ. Νίκος Χρηστίδης.

Στις 5 Μαΐου 2017, ο φορέας ενίσχυσε με μία δωρεά το Κοινωνικό παντοπωλείο της Δράμας, όπου παρέδωσε τα εξής προϊόντα: Κασέρι, κιβώτια 20 Χ 7 τεμάχια, σύνολο (140 τεμάχια των 400 γραμμαρίων), και κονσέρβες ντολμαδάκια γιαλαντζί κιβώτια 15 Χ 24 τεμάχια, σύνολο (360 τεμάχια των 280 γραμμαρίων ).

Στις 31 Μαΐου 2017, ο φορέας συμμετείχε  στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Καμπάνιας Now We Move – “MOVE WEEK”. Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής, συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση Now We MOVE τόσο με την συμμετοχή του προσωπικού του, όσο και με Ζωγραφική Προσώπου, σε όλα τα μικρά παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Την παρουσίαση του Παιδικού Βιβλίου «Η αγάπη είναι Κύκλος» της συγγραφέως Γεωργίας Λάττα, διοργάνωσε το Σάββατο 10 Ιουνίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής « Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων».  Την εκδήλωση, παρουσίασαν  με πολύ μεγάλη επιτυχία τα παιδιά από το  «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ονείρων» που τελείται υπό την αιγίδα του Σωματείου.

To  6o Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση, που πραγματοποιήθηκε από 21 Ιουνίου έως τις 23 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρακολούθησε  η Πρόεδρος του Σωματείου κα. Μαρία Τσάνα αποκομίζοντας  για άλλη μια χρονιά τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ο 3ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Δρόμου

Ο φορέας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2017» του Δήμου Δράμας, διοργάνωσε σε συνεργασία με την ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας  και την Δημοτική Κοινότητα Χωριστής τον 3ο Φιλανθρωπικό Αγώνα Δρόμου την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, ώρα 7:00 μ.μ. στην Χωριστή Δράμας.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία περιμετρικά του χωριού σε μια διαδρομή 4 χιλιομέτρων. Στο πλευρό του φορέα για την πραγματοποίηση και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα βρέθηκε η ομάδα Σαμαρειτών Δράμας,  η Τροχαία Δράμας, η  Νευροπαθητική κλινική και ο γιατρός Φώτης Τερζόπουλος, ο αθλητικός σύλλογος ΣΕΓΑΣ ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κουρομηχαλάκη  Στέλιο και την   ομάδα του.

Παράλληλα, πλήθος εθελοντών που ασχολήθηκαν με την σκιαγράφηση της διαδρομής, τις εγγραφές των δρομέων, το κλείσιμο των διασταυρώσεων, την διανομή των νερών,  την συλλογή των τροφίμων και την απονομή των μεταλλίων. Ο αγώνας όπως κάθε χρόνο είχε Φιλανθρωπικό Χαρακτήρα, με μοναδικό αντίτιμο την συλλογή τροφίμων τα οποία διανεμήθηκαν σε άπορες οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα του Σωματείου, ανταποκρίθηκαν πάνω από 150 άτομα δρομείς όλων των ηλικιών.

 

Δωρεές και προγράμματα στο Σωματείο

Μέσα στο 2017 έχουμε λάβει, ύστερα από αίτημα χορηγίας που υποβάλετε από την Κοινωνική Λειτουργό του Φορέα, δωρεές σε τρόφιμα από ιδιώτες, φορείς, παραγωγούς, εταιρείες. Ευχαριστήσαμε ιδιαίτερα  όλες τις εταιρείες και τους ιδιώτες για τις χορηγίες τους μέσω ευχαριστήριας επιστολής καθώς και αναρτήσαμε την χορηγία στην Ιστοσελίδα άλλα και  στην ομάδα  του Φιλανθρωπικού  στο Διαδίκτυο καθώς και με δελτία τύπου στα Μ.Μ.Ε. Επίσης από τοπική εταιρεία λάβαμε χορηγία το πόσο των 500 ευρώ και από ιδιώτες το ποσό των 100 και 200 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Φορέας, συγκέντρωσε όλα τα δικαιολογητικά σχετικά με το πρόγραμμα επιχορήγησης του ως Ν.Π.Ι.Δ από  το  Ειδικό Κρατικό  Λαχείο  τα οποία στις 20 Ιουλίου 2017 διαβίβασε προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Αντίληψης και Αλληλεγγύης.

Σε απάντηση εγγράφου που μας ζητήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (24.08.2017 Αρ. πρωτ. Δ25/39021/167 ) σχετικά  με την αποστολή στοιχείων επικοινωνίας εκπροσώπου ΝΠΙΔ παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4455/2017 (ΦΕΚ 22Α/2017)  όπου καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή των Ιδιωτικών φορέων μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο Εθνικό Μητρώο, επί ποινή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους. Ο Φορέας  και η Πρόεδρος κα. Τσάνα Μαρία ως νόμιμος εκπρόσωπος αυτού προβήκαμε στην  ηλεκτρονική απογραφή του Φορέα και στην αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στο Υπουργείο.

Το Σωματείο, προχώρησε σε μια εκτεταμένη ανακαίνιση του φορέα μέσω του προγράμματος leader το οποίο και ολοκληρώθηκε με την αγορά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Εκδηλώσεις και δράσεις του Σωματείου

Την  Κυριακή  12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία για την μνήμη του προστάτη του Φορέα μας «Αγίου Ιωάννη του Ελεήμων». Ακολούθησε καφές στα γραφεία του φορέα την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  πλήθος κόσμου καθώς και μέλη και εθελοντές του φορέα.

Το απόγευμα της Κυριακής  12 Νοεμβρίου 2017,  πραγματοποιήθηκε η πρώτη ιατρική ημερίδα του σωματείου σε συνεργασία με τον Ιατρικό  Σύλλογο Δράμας, όπου ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας στα πλαίσια της προσπάθειας του να ενημερώσει τους πολίτες – γονείς του Νομού μας για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών πραγματοποίησε  ενημερωτική  ομιλία  με θέμα: Βασικός Εμβολιασμός: Γιατί πρέπει να γίνεται.  Αντιεμβολιαστικό κίνημα: Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια. Στην ομιλία  ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο εμβόλιο της Ιλαράς.

Ομιλητής της ημερίδας, ήταν ο κ. Γεωργιάδης  Γεώργιος  Παιδίατρος Πρόεδρος του  Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, ενώ την παρουσίαση και εισήγηση έκανε η κα. Βασιλείου Όλγα Πυρηνικός Ιατρός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Σωματείου

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, για τρίτη συνεχόμενη χρόνια ξεκίνησε η λειτουργία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «Εργαστήρι Ονείρων», το όποιο τελείται υπό την  αιγίδα του φορέα και δίνει την δυνατότητα σε παιδιά σχολικής ηλικίας να απασχολούνται εντελώς δωρεάν με κατασκευές μουσική χορό  και θέατρο.

Σύμφωνα με την ειδική έγκριση του  άρθρου 12 του ν. 2731 / 1999 για την επιχορήγηση των Προνοιακών Ιδρυμάτων (Ν.Π.Ι.Δ.) για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, μέσω της Περιφέρειας ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ, για το οικονομικό έτος 2017. Ο Φορέας, έλαβε την Ειδική Έγκριση για την επιχορήγηση οικονομικού έτους 2017 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με το ποσό των 10.000,00 ευρώ.

 

Διακρίσεις και δράσεις του Σωματείου

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» τιμήθηκε με έπαινο από τον Δήμο Δράμας
για την εθελοντική του προσφορά στις δράσεις των Κοινωνικών υπηρεσιών.

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, η Πρόεδρος και το Δ.Σ  του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης  ο Ελεήμων» πρόσφεραν δώρα στα παιδιά του νηπιαγωγείου Χωριστής. Η επίσκεψη αγάπης, φώτισε τα πρόσωπα των μικρών παιδιών που δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους.

Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018, στις 12:00 μ .μ.,  τα παιδιά από το «Εργαστήρι Ονείρων» θα παρουσιάσουν στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης  το παραμύθι της καθηγήτριας του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κα. Σμαράγδας  Μανταδάκη, «Μην κλαις κοριτσάκι», θα ακολουθήσουν παιδικές δραστηριότητες από την συγγραφέα του βιβλίου και βόλτα με το τρενάκι της Ονειρούπολης.

Τέλος, το Σωματείο, δέχτηκε όλο τον χρόνο πάρα πολλές προσκλήσεις για εκδηλώσεις στις οποίες ανταποκρίθηκε με την παρουσία του. με την παρουσία μας.