Home > νέα > Τα μνημεία του Ολοκαυτώματος στη Δράμα επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο ο γιατρός που διανύει την Ελλάδα τρέχοντας

Τα μνημεία του Ολοκαυτώματος στη Δράμα επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο ο γιατρός που διανύει την Ελλάδα τρέχοντας

Πέρασε από τη Δράμα το Σαββατοκύριακο ο Στ. Αράπογλου

Τα μνημεία του Ολοκαυτώματος στη Δράμα

επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο ο γιατρός

που διανύει την Ελλάδα τρέχοντας

Κατέθεσε στεφάνια στο Δοξάτο, στη Χωριστή, στην Προσοτσάνη ενώ επισκέφθηκε και τον τάφο του ήρωα πιλότου Τσιτλακίδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ πέρασε το Σαββατοκύριακο ο χειρουργός του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Στέργιος Αράπογλου, που διανύει την Ελλάδα από τη μια άκρη στην άλλη.

Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» στις 27 Μαρτίου και μέσα από μεγάλη συνέντευξη, ο Στέργιος Αράπογλου, έχει ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου από το βορειότερο άκρο της Ελλάδας από τα Μαράσια Έβρου και τρέχοντας διανύει την Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη, περνώντας από τα περισσότερα μνημεία Ολοκαυτώματος της χώρας σε διάφορες πόλεις και χωριά. Η όλη διαδρομή αγγίζει τα 3.000 χιλιόμετρα.

Πλέον, ο Στ. Αράπογλου πέρασε από τη Δράμα το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου και η πρώτη του στάση ήταν στο μνημείο του Δοξάτου, όπου κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια στο αντίστοιχο μνημείο στη Χωριστή. Η τρίτη στάση την ίδια μέρα ήταν στο μνημείο της Προσοτσάνης όπου επίσης κατέθεσε στεφάνι, ενώ την Κυριακή ανέβηκε στο Νευροκόπι, προκειμένου από εκεί μέσω Κ. Βροντούς να περάσει στο Νομό Σερρών.

Κατά τη διαδρομή του αυτή, εισήλθε στο Νομό Δράμας από τον Κάτω Θόλο, πέρασε από το Παρανέστι, Αηδονόκαστρο, Πλατανιά, Χαμοκέρασα, Νικηφόρο, Αδριανή, Δοξάτο, Χωριστή, Δράμα, Προσοτσάνη, Γρανίτη, διασταύρωση Βώλακα, Οχυρό, Περιθώρι, Κάτω Βροντού και Σέρρες. Κατά τη διαδρομή του, ο κ. Αράπογλου πέρασε και από τον τάφο του ήρωα Πιλότου Ευστάθιου Τσιτλακίδη στον Γρανίτη.

Καθημερινά η διαδρομή που κάνει είναι περίπου 65 χιλιόμετρα σε μια διάρκεια 10-12 ώρες. Ο ίδιος έχει μια μακρά διαδρομή σε παρόμοιους δρόμους, καθώς το 2022 είχε τερματίσει στο Σπάρταθλο και στη συνέχεια αποφάσισε να χαράζει διαδρομές «οι οποίες θα περνάνε ένα κοινωνικό μήνυμα, πάντα όμως με ανιδιοτέλεια και για κάποιο θέμα το οποίο απασχολεί την κοινωνία μας και θα έχει κάποιο νόημα ένα τέτοιο εγχείρημα.

Στόχος του είναι, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση του, να γίνουν γνωστά τα μνημεία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και να γίνουν γνωστά τα εγκλήματα που έκαναν οι Γερμανοί Ναζί του Γ΄ Ράιχ στην πατρίδα μας, μαζί με τις δυνάμεις του Άξονα, τη φασιστική Ιταλία και τους Βουλγάρους.