Home > νέα > Γ. Οικονόμου: Ανάλογα με τις εισηγήσεις ενδεχομένως κάποιες ημέρες των εορτών να κριθεί αναγκαία η χρήση rapid test

Γ. Οικονόμου: Ανάλογα με τις εισηγήσεις ενδεχομένως κάποιες ημέρες των εορτών να κριθεί αναγκαία η χρήση rapid test

Γ. Οικονόμου: Ανάλογα με τις εισηγήσεις

ενδεχομένως κάποιες ημέρες των εορτών

να κριθεί αναγκαία η χρήση rapid test

Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να χτίσουμε πάνω σε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα και να οδηγήσουμε την πατρίδα και τους ανθρώπους της στην πρόοδο και την ανάπτυξη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, μεταρρυθμιστικός και απολύτως συνεπής προς την πολιτική ευημερίας και ανάπτυξης που ακολουθούμε. Υπηρετεί την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για ελάφρυνση των πολιτών από τους δυσβάστακτους φόρους με τους οποίους τους φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Προτάσσει τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και τη μείωση των ανισοτήτων. Είναι ταυτόχρονα κι ένα πολιτικό κάτοπτρο που αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια το σύνολο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε αναφορά του πρωθυπουργού για το ότι η χώρα μας είναι πλέον πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν διόμισι χρόνια πριν. Πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, αμυντικά και πιο ισχυρή σε ό,τι αφορά την εικόνα της στο εξωτερικό. Είναι η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της ευημερίας, είναι η Ελλάδα της προόδου.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια τα μέτρα που ανακοίνωσε από βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της κρίσης της ακρίβειας αλλά και των νέων δεδομένων στην πανδημία λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».

Συγκεκριμένα ανέλυσε τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Δεκέμβριο με αύξηση της κρατικής επιδότησης για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση αλλά και για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου Δεύτερον, όπως είπε, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο. Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που είχε επιβληθεί αφαιρούμενων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Ανέφερε επίσης ότι ενεργοποιείται η γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι το 2022 θα προχωρήσουμε και σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το ύψος της οποίας θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη κι έχει δημιουργήσει το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να ορθώσει ασπίδα προστασίας από τις συνέπειες των αυξήσεων και στην ενέργεια και στα αγαθά.

Υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να μηδενιστούν οι αυξήσεις αλλά μπορούμε να περιορίσουμε το αποτύπωμά τους και κυρίως να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Για την πανδημία, τους εμβολιασμούς και τη μετάλλαξη Όμικρον

Τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είπε και αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας που υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη σημασία του εμβολιασμού.

‘Αμεσος στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούμε προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί η αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών.

Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στα μέτρα που ισχύουν από χθες το πρωί για όλους τους ταξιδιώτες άνω των 5 ετών που εισέρχονται στη χώρα μας καθώς και στο ότι παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση της επιχείρησης Ελευθερία.

Ενημέρωσε επίσης ότι από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού μέχρι σήμερα για τους πολίτες από 60 ετών και άνω έχουμε περίπου 150.000 εμβολιασμένους ή ραντεβού για εμβολιασμό ενώ σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση 4.170.857 συμπολίτες μας ή το 73% όσων είναι δικαιούχοι που μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού για εμβολιασμό, ποσοστό που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης πως σε ορισμένες περιοχές της Αττικής ο αριθμός των μαθητών της Γ Λυκείου που έχουν εμβολιαστεί αγγίζει το 100% ενώ σε κάποιες περιφερειακές ενότητες εκτός, ο εμβολιασμός των μαθητών Λυκείου φθάνει το 70%.

Υπογράμμισε πάντως πως η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των γιορτών. Στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία αλλά και την προσπάθεια να μείνει η οικονομία, η κοινωνία, η ζωή, η εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές. «Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, χρειάζεται η τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους», είπε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου.

 

Ανάλογα με τις εισηγήσεις ενδεχομένως κάποιες ημέρες των εορτών, όπου παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση σε κλειστούς χώρους, να κριθεί αναγκαία η χρήση rapid test

«Ενόψει της εορταστικής περιόδου έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάση του οποίου προχωρούμε με ισχυρές συστάσεις για την τήρηση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί και για μέτρα που έχουν να κάνουν με την ατομική προστασία και για συχνούς ελέγχους. Σημειακές παρεμβάσεις σε ότι αφορά τους ελέγχους ενδεχομένως κριθούν απαραίτητο και αναγκαίο θα γίνουν και θα ανακοινωθούν αφού η επιτροπή συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει. Η κατάσταση με την «Ομικρον» είναι δυναμική, παρακολουθούμε την εξέλιξή της παρακολουθούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αναλόγως θα αντιδράσουμε για να θωρακίσουμε τη χώρα από την εκτεταμένη διασπορά της μετάλλαξης αυτής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως για κάποιες από τις ημέρες των εορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιου είδους μέτρο, θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα» είπε απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επιβληθεί η χρήση rapid test σε κλειστούς χώρους.

«H δυναμική της Ομικρον και τα καινούργια δεδομένα που φέρνει ενδεχομένως μας αναγκάσει να πάρουμε τέτοιου είδους μέτρα για την περαιτέρω προφύλαξη και των ίδιων των εμβολιασμένων μιας και είναι αχαρτογράφητη η νέα μετάλλαξη» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της χρήσης rapid test, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα επισκεφθεί χώρους που είναι απαραίτητο το test.

Ο κ. Οικονόμου επίσης υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμο στα μηνύματα που εκπέμπουμε στην κοινωνία για το τι ισχύει ή τι ενδεχομένως θα προστεθεί να είμαστε σαφείς και καθαροί και πολύ συγκεκριμένοι, γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις θα γίνονται μετά από τις εισηγήσεις των αρμοδίων από το υπουργείο υγείας.

«Έχουμε μια έκτακτη περίσταση σε σχέση με την «Όμικρον» που αναγκάζει όλες τις χώρες να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους και να παίρνουν επιπλέον μέτρα. Εάν κριθεί και στη χώρα μας μέσα στις γιορτές, προκειμένου να μην διαταράξουμε συνολικά τη λειτουργία της αγοράς θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις αφού ληφθούν οι αποφάσεις» είπε.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση της επιτροπής αυτή τη στιγμή για πιθανή μετάθεση της λειτουργίας των σχολείων.

«Τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία λειτούργησε η δια ζώσης εκπαίδευση ήταν πολύ αποτελεσματικά, έχουμε μείωση των κρουσμάτων στα σχολεία και ήταν προστατευμένοι οι μαθητές καθώς υπήρχε η δυνατότητα πολύ συχνού testing και με βάση αυτή τη λογική προετοιμαζόμαστε και για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. Δεν υπάρχει καμία εισήγηση της επιτροπής αυτή τη στιγμή για πιθανή μετάθεση της λειτουργίας των σχολείων. Επίσης δεν υπάρχει καμία εισήγηση για ολιγοήμερο Lock down και καμία σκέψη για μέτρα καθολικού περιορισμού» είπε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές υπογράμμισε «Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Τσίπρας ζητάει εκλογές. Ζητάει εκλογές γιατί προσπαθεί να σιγουρέψει τη θέση του στην αξιωματική αντιπολίτευση κάτι που αμφισβητείται πλέον ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειάς του και του ύφους και του είδους της αντιπολίτευσης που κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός απάντησε πολύ καθαρά ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας είτε τις ζητά είτε δεν τις ζητά ο κ. Τσίπρας».

«Ο κ. Τσίπρας είναι μέγιστος στην μικροπολιτική αλλά είναι ελάχιστος στα σπουδαία και τα κρίσιμα που ενδιαφέρουν την κοινωνία και από τα οποία κρίνονται οι πολιτικοί και οι ηγέτες» πρόσθεσε.

Τέλος σημείωσε ότι ότι μετά την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60, έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση 150.000 επιπλέον πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ