Home > Πρώτο Θέμα > Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού – Των συγγραφέων Ρόμπερτ Σενκ και του δραμινής καταγωγής Σάββα Κοκτζόγλου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού – Των συγγραφέων Ρόμπερτ Σενκ και του δραμινής καταγωγής Σάββα Κοκτζόγλου

Νέες εκδόσεις

Η Γενοκτονία των Ελλήνων

μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου

του Αμερικανικού Ναυτικού

Των συγγραφέων Ρόμπερτ Σενκ και του δραμινής καταγωγής Σάββα Κοκτζόγλου

 

Από τον εκδοτικό οίκο ΠΙ-ΔΙΣΙΓΜΑ κυκλοφόρησε με τον τίτλο « Η Γενοκτονία των Ελλήνων. Μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού».
Είναι ένα ιστορικό βιβλίο στο οποίο οι συγγραφείς Ρόμπερτ Σένκ και Σάββας Κοκτζόγλου μας παρουσιάζουν μια καταπληκτική συλλογή Αμερικανικών ημερολογίων τα οποία εντοπίσθηκαν στα Εθνικά Αρχεία της Αμερικής αναφερόμενα στα τραγικά γεγονότα που έζησαν οι Έλληνες του Πόντου από τους Τούρκους κατά τη περίοδο 1921-1922.
Γεγονότα που ακόμη και σήμερα είναι ανεξίτηλα στη μνήμη των απογόνων, από την γενοκτονία των αγαπημένων τους προσώπων.

Ένα αρχείο Αναζητήσεων

Στον πρόλογό του ο Τζέημς Σταυρίδης, Ναύαρχος εν αποστρατεία του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη γράφει μεταξύ άλλων.
«Οι δύο συγγραφείς που ανακάλυψαν στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ τα « Ημερολόγια πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού» αυτής της συλλογής, είχαν κυρίως την πρόθεση να δείξουν ακριβώς τι συνέβαινε με τους Έλληνες στη περιοχή του Πόντου, στην Τουρκία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Έτσι, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα μοναδικό και μέχρι τώρα ανέκδοτο αρχείο από αντικειμενικές πηγές όλων των θηριωδιών που διαπράττονταν τε στην Τουρκία εις βάρος ανδρών και γυναικών Ελληνικής καταγωγής, την πυρπόληση εκατοντάδων ελληνικών χωριών, τη δολοφονία πολλών κατοίκων, ορισμένους από τους οποίους τους έκαψαν ζωντανούς, την εκτόπιση Ελλήνων ανδρών σε στρατόπεδα σκληρής καταναγκαστικής εργασίας, με ελάχιστο φαγητό και χωρίς προστασία από τις καιρικές συνθήκες, μέχρι του σημείου ο θάνατος να είναι αναπόφευκτος.

Επίσης τον εξαναγκασμό δεκάδων χιλιάδων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων σε τρομερές πορείες θανάτου, τους βιασμούς, δολοφονίες και απαγωγές νέων Ελληνίδων, καθώς και τις επανειλημμένες ληστείες, όλων αυτών των ανθρώπων καθ΄ όλο το μήκος της πορείας. Όλων αυτώ, όπως και μερικών ενεργειών αντιποίνων από Έλληνες αντάρτες.
Αλλά αυτό το βιβλίο είναι κάτι περισσότερο. Είναι ένα αρχείο αναζητήσεων, εκθέσεων, προτάσεων και άλλων ενεργειών, μέσω των οποίων οι πρώτοι Αμερικανοί αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, αντιμετώπισαν σχεδόν άμεσα το φρικτό φαινόμενο του 20ου αιώνα, που έχει γίνει γνωστό ως εθνοκάθαρση. Μια τέτοια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση καλούνταν να αντιμετωπίσουν γενικά αυτοί οι αξιωματικοί και τα ημερολόγια πολέμου καταγράφουν τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν».

Ο Σάββας Κοκτζόγλου γεννήθηκε Δράμα. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, βρέθηκε στην Αμερική για τις ανώτατες σπουδές του. Σήμερα, είναι συνταξιούχος -μηχανολόγος μηχανικός- και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ.

Κριτικές Συγγραφέων

Πολλοί συγγραφείς – ιστορικοί υποδέχθηκαν με ικανοποίηση το βιβλίο αυτό χαρακτηρίζοντάς το ως εξαιρετικό που ρίχνει άπλετο φως στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, που δεν είναι τόσο τιμητικά για την Τουρκία.
Παραθέτουμε μερικές σύντομες κριτικές.
ΜΠΡΟΥΣ ΚΛΑΡΚ: Ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο που θα συμβάλει πάρα πολύ στην κατανόηση μιας από τις πιο τραγικές περιόδους της ιστορίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Μας θυμίζει το πλήρες φάσμα των αντιδράσεων, από τον αποτροπιασμό έως την κυνική απόκρυψη που επέδειξαν οι Δυτικοί παρατηρητές αυτών των φοβερών γεγονότων.
ΒΙΚΕΝ ΜΠΑΜΠΕΝΙΑΝ: Το βιβλίο των Σένκ και Κοκτζόγλου ρίχνει φως σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα. Είναι εξαιρετικά σχετικό με την εποχή μας.
ΛΟΥ ΓΙΟΥΡΕΝΕΚ: Μια σημαντική και ανατριχιαστική περιγραφή των τουρκικών θηριωδιών εις βάρος των Ελλήνων και των Αρμενίων υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
ΘΕΑ ΧΑΛΟ: Αυτές οι σπάνιες μαρτυρίες των αξιωματικών και των πληρωμάτων του Αμερικανικού Ναυτικού που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, σκιαγραφούν ένα ζωηρό πορτραίτο των σκληρών, αδικαιολόγητων επιθέσεων εναντίον του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων). Το έργο των Ρόμπερτ Σενκ και Σάβ. Κοκτζόγλου, αποτελεί μια πρωτότυπη δημοσίευση ανέκδοτων ντοκουμέντων, και συμβάλλει στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η βιογραφία των συγγραφέων
Ο Σάββας Κοκτζόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα, από πρόσφυγες γονείς από τη Μ. Ασία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα από το 1922. Σήμερα είναι συνταξιούχος μηχανολόγος μηχανικός και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει στα Villanova University και University of Pennsylvania. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του εργάσθηκε ως στέλεχος στον τεχνικό τομέα σε εταιρείες στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Προηγουμένως υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στις ειδικές δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού. Είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων τριών ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στην περιοχή του Σικάγου. Ένα από τα ενδιαφέροντά του είναι η μελέτη της Ελληνικής ιστορίας ειδικά της Μικράς Ασίας.
Ο Ρόμπερτ Σενκ υπήρξε καθηγητής της Αγγλικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης. Ως συγγραφέας έχει εκδώσει αυτοτελώς και από κοινού με άλλους, εννέα βιβλία.
Ο Δρ. Σένκ χρημάτισε και πλοίαρχος του Αμερικανικού Ναυτικού, έχοντας υπηρετήσει αντιτορπιλικό καθώς και σε περιπολικά σκάφη ποταμού στο Βιετνάμ. Ήταν επίσης καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας σε εθελοντική βάση στην Ακαδημία της πολεμικής αεροπορίας και στην Ακαδημία του πολεμικού Ναυτικού.
Ο Δρ. Σενκ απεβίωσε τις 30 Ιανουαρίου του 2021.