Home > νέα > Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια… – Μέσα στον Ιούλιο αρχίζουν οι εργασίες για τη φετινή Ονειρούπολη 2022

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια… – Μέσα στον Ιούλιο αρχίζουν οι εργασίες για τη φετινή Ονειρούπολη 2022

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια…

Μέσα στον Ιούλιο αρχίζουν

οι εργασίες

για τη φετινή Ονειρούπολη 2022

Θα έχουμε μια ανανεωμένη Ονειρούπολη και για πρώτη φορά διαδικασίες δημοπράτησης για τα παιχνίδια;

Θα δείξει η πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΜΕΓΑΛΗ γιορτή της Ονειρούπολης στη Δράμα, είναι συνυφασμένη με το χειμώνα και φυσικά τα Χριστούγεννα. Τι συμβαίνει όμως, όταν κατακαλόκαιρο, μπαίνουμε σε μια διαδικασία συζήτησης; Προφανώς, μπορούμε να περιμένουμε τα καλύτερα, όμως όλες οι εκδηλώσεις αυτές, στο τέλος κρίνονται εκ τους αποτελέσματος. Και μέχρι και την τελευταία φορά, η Ονειρούπολη υπήρξε πολλές φορές μια ιστορία που προκαλούσε διχογνωμίες, καυγάδες, προβληματισμούς, δίχαζε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και βέβαια, υπέθαλπε ακόμα και αμαρτωλές ιστορίες!

Ο λόγος για τον οποίον ασχολούμαστε κατακαλόκαιρο με την Ονειρούπολη, είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια – σχεδόν κανένα σε όλη την ιστορία της – οι διαδικασίες ξεκινούν στα μισά πέντε μήνες πριν από την έναρξή της.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου», στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εντός της επόμενης εβδομάδας (πιθανότατα την Τετάρτη 27 Ιουλίου), κατεβαίνει προς συζήτηση θέμα για την επίσημη έναρξη των διαδικασιών για τις εργασίες της Ονειρούπολης.

Η μέχρι σήμερα συνήθης διαδικασία, ξεκινούσε στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ για το 2021 η πρώτη συζήτηση είχε γίνει 1 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε κανονικά να είχε ξεκινήσει το στήσιμο των οικίσκων.

Φέτος, για πρώτη φορά, αυτή η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιούλιο, δίνοντας και την επίσημη άδεια στο δήμαρχο Δράμας να κινήσει τις διαδικασίες.

Όπως είναι γνωστό, λόγω της πανδημίας και των lockdown που εφαρμόζονταν στη χώρα, η γιορτή δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020. Το 2021, τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα και έπρεπε να τηρηθούν ιδιαίτερα δύσκολες διαδικασίες, με περιορισμό χώρων, με την πραγματοποίηση διαφόρων τεστ Covid και άλλα τέτοια θέματα. Υπήρξε μάλιστα και μια έντονη αντιπαράθεση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας με τον τότε αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Καλλινικίδη και τέλος πάντων, σε κάποιες στιγμές οι καταστάσεις είχαν ξεφύγει.

Στην όλη διαδικασία, όλα έγιναν την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να γίνουν απευθείας αναθέσεις από το Δήμο, μιας και δεν  υπήρχε χρόνος για να  ξεκινήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες.

Τα πράγματα άλλαξαν σημαντικά, από την ώρα που καταργήθηκε και έκλεισε η ΔΕΚΠΟΤΑ, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, το οποίο αναλάμβανε εξ ολοκλήρου όλες τις διαδικασίες πραγματοποίησης της γιορτής. Από την στιγμή όμως που η γιορτή πέρασε στην πλήρη δικαιοδοσία του Δήμου Δράμας, θα πρέπει όλα να γίνονται με διαγωνισμούς. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνει διαγωνιστική διαδικασία με όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να μπορέσει να τοποθετήσει ένας επιχειρηματίας ένα παιχνίδι στο χώρο (συγκρουόμενα, μπαλαρίνα, ταψί και διάφορα άλλα). Και αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος, όλα αυτά να ξεκινήσουν από τώρα, ή να ξεκινάνε από την επόμενη κιόλας μέρας του κλεισίματος της γιορτής.

Μια νέα Ονειρούπολη

Η συζήτηση για την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Ονειρούπολης στη Δράμα, προκαλεί πάντα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλων. Και μεγάλη ευχή όλων των ανθρώπων αυτής της πόλης, είναι να υπάρξει μια νέα διαφορετική Ονειρούπολη είτε από την επόμενη φορά, ή τουλάχιστον να μπουν οι βάσεις για κάτι που θα αλλάξει σταδιακά και ριζικά αυτή τη μεγάλη Χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, η Ονειρούπολη έχει παρουσιάσει σημάδια έντονης κόπωσης και κάτι πρέπει να αλλάξει. Ο νέος αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου, σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» στα μέσα Μαρτίου, είχε τονίσει ιδιαίτερα ότι «η Ονειρούπολη πρέπει να γυρίσει σελίδα».

Η κουβέντα για την επόμενη διοργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει με μια πρώτη συνάντηση της διαπαραταξιακής από τον περασμένο Μάρτιο, όπου όλα είχαν κυλήσει ομαλά και υπήρξε ένα κοινό βήμα στη συνάντηση αυτή.

Αν και η κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας μπορεί να εμφανίζεται ως μια τυπική διαδικασία, εντούτοις αναμένεται να υπάρξει και μια πρώτη συζήτηση, μέσα από την οποία θα διαφανούν οι προθέσεις της δημοτικής αρχής για φέτος, αλλά και κατά πόσο οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις θα συμφωνήσουν με τα νέα βήματα στα οποία αναμένεται να κινηθεί ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου και κατά πόσο βέβαια θα μπορέσουν οι υπηρεσίες του Δήμου να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.