Home > Πρώτο Θέμα > Προς υλοποίηση ένα στατικό ποδήλατο για εργαζόμενους, μαθητές, αλλά και ΑμεΑ από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

Προς υλοποίηση ένα στατικό ποδήλατο για εργαζόμενους, μαθητές, αλλά και ΑμεΑ από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

Προς υλοποίηση ένα στατικό ποδήλατο

για εργαζόμενους, μαθητές, αλλά

και ΑμεΑ από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας

► Το bikecology μπορεί να φορτίζει το κινητό σας αλλά και να χρησιμοποιηθεί στο γραφείο ακόμα και στην σχολική τάξη

► Μια Εικονική Επιχείρηση για το bikecology και η θετική ψήφος από τους Δραμινούς

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΝΑ νέο και αρκετά ενδιαφέρον πρόγραμμα, συνεχίζει τις δράσεις του το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας.  Αυτή την ώρα, έχει ξεκινήσει μια Εικονική Επιχείρηση από το πρόγραμμα του Junior Achievement Greece, με θέμα το bikecology.

Τι είναι όμως το bikecology; Στην ουσία, πρόκειται για ένα στατικό ποδήλατο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και να βοηθήσει τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ετοιμάζουν ένα πρωτότυπο που θα είναι έτοιμο σε λίγο καιρό. Μπορεί να είναι είτε ένα έτοιμο στατικό ποδήλατο, είτε κάποιο ποδήλατο δρόμου, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε στατικό. Με την ανάλογη μετατροπή του που θα γίνει, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον χρήστη τους με πολλούς τρόπους.

Ορισμένοι απ’ αυτούς τους τρόπους είναι αρχικά βέβαια η άθληση, ενώ επίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ενέργειας, ώστε να παράγεται ηλεκτρισμός και να φορτίζει ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα τάμπλετ ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Ακόμα, το ποδήλατο αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους άθλησης όπως γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, χώρους εργασίας, στο σχολείο, στο σπίτι και αλλού καθώς και για υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Η διαμόρφωση του στατικού ποδηλάτου, θα είναι ένα τέτοια ώστε μπορεί να περιλαμβάνει μπροστά του ένα γραφείο, ένα μικρό γραφείο, στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να εργάζεται ενώ ποδηλατεί! Είναι ένας τρόπος ώστε να γυμνάζεται όση ώρα εργάζεται μπροστά στο γραφείο του και όλοι γνωρίζουμε το πόσο… κακό κάνει στην υγεία μας η πολύωρη καθιστική εργασία.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σχολείο, για παιδιά με διάφορα προβλήματα ή με διάσπαση προσοχής. Καθισμένα στο θρανίο τους, θα μπορούν να ποδηλατούν αθόρυβα και να έχουν έτσι ένα λόγο κινητικότητας με τα πόδια τους, για να μπορούν να αφοσιώνονται στο μάθημα.

Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακή σκέψη, την οποία σίγουρα έχετε ήδη κάνει. Μέχρι στιγμής πάντως, το πρωτότυπο δεν είναι έτοιμο και προς το παρόν υπάρχει ένα μικρό διαφημιστικό μήνυμα στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=h2EG1698F7w&ab_channel=%CE%A4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%82

Το 1ο ΕΠΑΛ, καλείς τους Δραμινούς να δει το video της παρουσίασης και ψηφίσουν, ώστε να το στηρίξουν στη συνέχεια.

Εικονική επιχείρηση 2023 του Junior Achievement Greece

Φυσικά, για να προχωρήσει το ζήτημα αυτό, οι μαθητές θα πρέπει να στήσουν και μια Εικονική Επιχείρηση, όπως ορίζει το σχετικό πρόγραμμα. Ο σύνδεσμος της Εικονικής Επιχείρησης βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://jagreece.org/promovoting/vote-2023/, όπου μπορούν επίσης να ψηφίσουν πατώντας στο σχετικό κουτάκι. Η ομάδα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα κερδίσει το Public Choice Award (Bραβείο Kοινού)

Η Εικονική Επιχείρηση αποτελεί ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της «μάθησης μέσα από την πράξη» και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών, σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες, δουλεύοντας στο πλαίσιο της ομάδας, να δημιουργήσουν μία δική τους εταιρεία και να κατανοήσουν όλα τα στάδια από το σχεδιασμό, τη λειτουργία μέχρι και τη ρευστοποίησης μιας επιχείρησης.

Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες καθώς και να συλλέξουν εμπειρίες και εφόδια για την αυριανή τους είσοδο στον κόσμο της εργασίας, είτε ως δημιουργοί-ιδιοκτήτες, είτε ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Τα οφέλη του προγράμματος περιλαμβάνουν δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες στον κόσμο της εργασίας για το σήμερα και το αύριο, όπως:

– Δημιουργική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

– Επικοινωνιακές ικανότητες

– Αυτοπεποίθηση

– Ικανότητα ομαδικής συνεργασίας και ικανότητες ηγεσίας

– Ικανότητα διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων

– Υποβολή στόχων και σωστή διαχείριση χρόνου

– Οργανωτικές ικανότητες

– Ανάληψη ευθυνών και ρίσκου

– Ανάγκη για δέσμευση στην ποιότητα και εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίδρασης

 

Περισσότεροι από 1.500 μαθητές

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1ο ΕΠΑΛ διαγωνίζεται με 1.500 μαθητές και μαθήτριες «επιχειρηματίες» απ’ όλη την Ελλάδα που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους.

Περισσότεροι από 1.500 μαθητές και μαθήτριες (15 έως και 18 ετών) συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό κατά τη φετινή σχολική χρονιά στο δημοφιλές, παγκόσμιο πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2023» του Junior Achievement Greece.

Τα παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν από το μηδέν τη δική τους μαθητική «start up» και είναι τώρα έτοιμα να παρουσιάσουν τα έξυπνα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο αγοραστικό κοινό και την κριτική επιτροπή του JA Greece στις εμβληματικές Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

To Junior Achievement Greece προσκαλεί το κοινό να επισκεφτεί τις εκθέσεις και να υποστηρίξει την προσπάθεια των παιδιών αγοράζοντας τα προϊόντα τους και δοκιμάζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση – Company Program» του JA Greece, τελεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην εμπορική έκθεση της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 35 Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις (600 παιδιά) από τη Βόρεια Ελλάδα.  H συμμετοχή επαγγελματικών σχολείων (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.) είναι εντυπωσιακή στο πλαίσιο της δράσης V–Company της Εικονικής Επιχείρησης που έχει στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

«Τα παιδιά θα εντυπωσιάσουν με τις καινοτόμες «επιχειρήσεις» τους με τις οποίες δίνουν λύση σε κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα με τη χρήση νέων τεχνολογιών και καταθέτουν πρωτοποριακές προτάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής»,  δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece Αργύρης Τζικόπουλος και τόνισε: «Με μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών τα παιδιά με τη δουλειά τους, θα δείξουν το μέλλον και θα μας γεμίσουν δύναμη και αισιοδοξία. Σας περιμένουμε όλους να καμαρώσετε την εκπληκτική νέα γενιά της Ελλάδας!», είπε ο κ. Τζικόπουλος.