Home > Αρθρα > Ο ημεδαπός, ο αλλοδαπός και οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας!

Ο ημεδαπός, ο αλλοδαπός και οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας!

Ο ημεδαπός, ο αλλοδαπός και οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας!

 

ΒΑΒΕΛ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια φορά, θα μας απασχολήσει το ζήτημα της γλώσσας και συγκεκριμένα οι λέξεις «ημεδαπός» και «αλλοδαπός». Προσωπικά, δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι και ο καλύτερος ορθογράφος, το αντίθετο θα έλεγα. Παρ’ όλες τις προσπάθειές μου, πιστεύω ότι δεν  γράφω σωστά και ακόμα περισσότερο, δεν ομιλώ ιδιαίτερα καλά όπως θα ήθελα την ελληνική γλώσσα.

Πέντε πράγματα όμως, οφείλουμε όλοι μέσα μας να τα έχουμε ξεκαθαρίσει, όπως για παράδειγμα μερικές εκατοντάδες ή και περίπου 2.500 λέξεις, που απαρτίζουν το καθημερινό λεξιλόγιο όλων μας.

Ένα τηλεφώνημα που έγινε προ ημερών στην εφημερίδα μας, έμελλε να δώσει το έναυσμα για ένα δεύτερο κείμενο, παρόμοιο με ένα άλλο που είχα γράψει στην στήλη του «Ημεροδείκτη».

Το θέμα αφορούσε ένα θανατηφόρο τροχαίο με μηχανή, όπου σκοτώθηκε ένας 25χρονος Δραμινός πριν από μερικές ημέρες. Μια τέτοια είδηση εκπορεύεται πάντα από το Αστυνομικό Δελτίο που δίνεται στη δημοσιότητα. Η Ελληνική Αστυνομία, είθισται να χρησιμοποιεί κατά κόρον δύο λέξεις: «ημεδαπός» όταν πρόκειται για Έλληνες, και «αλλοδαπός» όταν πρόκειται για ξένους.  Και βέβαια, ανέφερε το άτυχο θύμα του θανατηφόρου τροχαίου ως «ημεδαπό», εφόσον βέβαια ο νεαρός ήταν Δραμινός.

Η γενική θεώρηση της Αστυνομίας με τη λέξη «ημεδαπός» ή «αλλοδαπός», γίνεται προφανώς για να αποφεύγει τις πιο κατατοπιστικές έννοιες όπως Δραμινός, ή Καβαλιώτης, αλλά και εθνικότητες όπως Βούλγαρος, Αλβανός, Γερμανός και άλλες εθνικότητες. Προφανώς, ορίζεται από αυτό από τα ζητήματα της νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής του καθενός. Και για να μην εισέρχεται η Αστυνομία στο να αναφερθεί αν το ο δράστης μιας κλοπής ή μιας απάτης για παράδειγμα ήταν Δραμινός ή Καβαλιώτης, οριοθετεί το γεγονός με ένα «ημεδαπός», που σημαίνει ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα και τελειώνει. Όπως και αντίστοιχα, αν ο δράστης μιας υπόθεσης ήταν Αλβανός, Βούλγαρος ή όχι. Έτσι, με τη λέξη «αλλοδαπός», κλείνει οριστικά ζητήματα ρατσισμού όπως… όλοι οι Αλβανοί είναι κλέφτες, ή όλοι οι Βούλγαροι είναι απατεώνες! Σας πληροφορώ ότι ανάμεσα στους δράστες κλοπών, απάτης ή υποθέσεων ναρκωτικών… θα βρείτε αρκετούς ημεδαπούς έναντι αλλοδαπών!

Τελευταία βέβαια, κυκλοφορεί και ο όρος όπως «παράνομοι μετανάστες» που επίσης χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία σε σχέση με τη λέξη «πρόσφυγες» που χρησιμοποιούν περισσότεροι άτομα που εφάπτονται στις αριστερές πολιτικές θέσεις ή «οικονομικοί μετανάστες», ενώ από άλλους σε ποιο δεξιές πολιτικές και λαϊκές θέσεις υπερισχύει ο όρος «λαθρομετανάστες».

Ο κύριος λοιπόν που τηλεφώνησε, ζήτησε επιτακτικά να αφαιρέσουμε τον όρο «ημεδαπός» από την είδηση του τροχαίου, μιας και το παλικάρι που έχασε τη ζωή του ήταν Έλληνας και όχι ξένος. Και όσο για τη λέξη «ημεδαπός», του εξηγήσαμε ότι αυτό σημαίνει ότι είναι όντως Έλληνας. Απλά τον όρο αυτό τον χρησιμοποιεί το Αστυνομικό δελτίο. Έδειξε ότι κατάλαβε, αν και πιστεύω ότι έμεινε με την αμφιβολία.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί μια περίεργη τάση μεταξύ Ελλήνων και ατόμων άλλων εθνικοτήτων. Προφανώς καταλαβαίνει ο αναγνώστης τι εννοώ, γι’ αυτό και δεν θα μπω σε περισσότερη ανάλυση.

Επίσης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι σχολιάζοντες καθημερινά διάφορα στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook! Και είναι αρκετοί εκείνοι, οι οποίοι, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσον και με κάθε λέξη που γνωρίζουν, προσπαθούν να πείσουν ότι υπερασπίζονται την πατρίδα Ελλάδα, ότι είναι χριστιανοί που διώκεται η πίστη τους, ενώ παράλληλα βρίζουν ασύστολα. Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, στην προσπάθειά τους αυτή, το μεγαλύτερό τους κατόρθωμα, είναι η ανορθογραφία. Γράφουν με τέτοιο τρόπο, λες και δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφραστούν. Γράφουν με τέτοιο τρόπο, λες και βιάζονται τόσο πολύ να αποδείξουν τον πατριωτισμό, την θρησκευτικότητα αλλά και την χριστιανική τους πίστη, που το μόνο σίγουρο είναι ότι καταφέρνουν τελικά να χάνονται μέσα στην απύθμενη ανορθογραφία τους!

Δηλώνουν καθημερινά με χιλιάδες ανορθόγραφες λέξεις ότι είναι Έλληνες και ελληναράδες και καλοί χριστιανοί… που τελικά χάνουν την ουσία με το πάμφτωχο και ανορθόγραφο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν.

Παρ’ όλο που η φράση δεν μου αρέσει να την χρησιμοποιώ, εντούτοις έχω να αναφέρω σε όλους αυτούς τα λόγια του Ισοκράτη από τον «Πανηγυρικό» του, ότι, «όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνες». Προφανώς, η μεγάλη πλειοψηφία όλων εκείνων που αδημονούν και ασχημονούν μέσω του Facebook και αγωνιούν και χυδαιολογούν με χιλιάδες ανορθόγραφες λέξεις να αποδείξουν ότι είναι περισσότερο Έλληνες και χριστιανοί από άλλους, είτε διαφωνούν με τον κορωνοϊό, τις μάσκες και το εμβόλιο σήμερα… μάλλον «δεν μετέχουν της Ελληνικής παιδείας» και δεν ξέρω κατά πόσο με την ίδια λογική τους, μπορούν να είναι αυτό που δηλώνουν ότι είναι.

Οφείλουν λοιπόν πρώτα να μάθουν να είναι ευγενικοί, να σέβονται τους άλλους, να μη βρίζουν στο Facebook που χρησιμοποιούν καθημερινά ως απόδειξη της πίστης και της ελληνικότητάς τους και να μάθουν να κάνουν την αυτοκριτική τους, πριν αρχίσουν να κρίνουν και να κατακρίνουν τους άλλους!