Home > νέα > Οι λόγοι της νέας αναβολής για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης-Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας Απόστολου Παυλίδη

Οι λόγοι της νέας αναβολής για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης-Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας Απόστολου Παυλίδη

Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας Απόστολου Παυλίδη

Οι λόγοι της νέας αναβολής για

το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Άνοιξε η πλατφόρμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων

και αφορά μόνο νέα κτίρια και μεταβιβάσεις

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ πήρε για άλλη μια φορά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και για τη Δράμα. Όπως είναι γνωστό, ενώ το πρόγραμμα ήταν να ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου, τελικά μετατέθηκε για τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου να διευθετηθούν κάποια ζητήματα.

Διευκρινήσεις περί της αναβολής, έδωσε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Τμήματος Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Απόστολος Παυλίδης, επισημαίνοντας ότι, «πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη, γιατί πλέον οι χρόνοι έφτασαν να είναι τόσο υπερβολικοί – δηλαδή σε 10 και 15 λεπτά – που πλέον έχει γίνει αντιληπτό, ότι δεν είναι ανθρώπινο χέρι αυτό το οποίο καταχωρεί τις αιτήσεις».

Όπως μας λέει, «κυκλοφορεί κάποιο λογισμικό, το οποίο δείχνει ότι μπορεί και καταχωρεί αίτηση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Αυτό μαζί με τις επισημάνσεις που έχουμε κάνει και ως Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, τα έχουμε στείλει στον υπουργό, τα είχαμε δώσει και στον προηγούμενο υπουργό αλλά δεν πρόλαβαν να τα αξιοποιήσουν. Ο κ. Σκρέκας έδειξε ενδιαφέρον και ζήτησε την σύμφωνη γνώμη μας, για να δώσει την προσωρινή αναβολή των 14 ημερών.

Θα προσπαθήσει να διαφυλάξει το σύστημα από την χρήση τέτοιων λογισμικών.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό τώρα, γιατί το πρόγραμμα ήδη «τρέχει» και έχει «τρέξει» σε άλλες Περιφέρειες. Και δεν είναι εύκολο να αλλάξει μόνο για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για τις άλλες τρεις που ακολουθούν».

Χάνεται η ουσία του προγράμματος

«Το βέβαιο είναι ότι, η χρήση  του λογισμικού μπορεί να δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και να υπονομεύει την ουσία του προγράμματος που είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, καθώς αυτή είναι η στόχευση και είναι πολύ θετική», λέει ο κ. Παυλίδης και τονίζει ιδιαίτερα:

Paylidis Apostolos1

«Δεν είναι μόνο το κριτήριο του χρόνου, όποιος προλάβει δηλαδή, ουσιαστικά υπονομεύεται η κυρίαρχη  κατεύθυνση του προγράμματος. Ωστόσο το λογισμό αυτό, κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά, είναι ένα λογισμικό  το οποίο εισάγει στοιχεία σε φόρμες μαζικά. Και γνωρίζω επαγγελματικές ομάδες που χρησιμοποιούν τέτοια λογισμικά για την υποβολή μαζικών εγγράφων.

Άρα, όταν αφήνεις ένα πρόγραμμα να έχει μόνο κριτήριο την ταχύτητα υποβολής, είναι δεδομένο ότι ο κόσμος θα ψάξει να βρει τρόπο να το παρακάμψει. Αυτό φαίνεται ότι έγινε. Μένει λοιπόν να διερευνηθεί. Ζητήσαμε 14 μέρες  για να δούμε αν μπορεί κάτι να αλλάξει».

Επισημαίνει τέλος ότι, «αισιοδοξούμε πως στην επόμενη φάση, που θα προκηρυχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας και θα αλλάξουν οι όροι. Να μπουν δηλαδή κριτήρια που θα βαθμολογούν τις προτάσεις με βάση την ουσία, το πώς παρεμβαίνουν δηλαδή στο ενεργειακό ισοζύγιο μιας κατοικίας, προς το μεταβάλουν δηλαδή προς τα πάνω, ή να μπουν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Να αξιολογηθούν και άλλοι παράγοντες, για να μην είμαστε με βάση μόνο την ταχύτητα. Και επίσης να είναι μόνιμα ανοιχτό, κάτι που το ζητάμε και από παλαιότερα».

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων

Να σημειώσουμε επίσης εδώ, ότι, από 1 Ιανουαρίου 2021, έχει ανοίξει και η νέα πλατφόρμα για την υποβολή στοιχείων για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων. Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί δοκιμαστικά μέχρι και 21 Ιανουαρίου 2021 και στη συνέχεια θα τεθεί σε κανονική εφαρμογή.

Τι είναι και τι αφορά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων; Για τα θέματα αυτά, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Τμήματος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης, ο οποίος μας εξηγεί μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια εφαρμογή στην οποία θα εντάσσονται πλέον μόνο τα νέα κτίρια, αλλά και σε όσα από τα υφιστάμενα γίνονται μεταβολές, όπως αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, κληρονομικά ζητήματα ή εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες για εργασίες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παυλίδης, «ουσιαστικά κάθε ακίνητο θα συνοδεύεται από καταχωρήσεις, οι οποίες θα το ακολουθούν σε όλο το βίο του».

Αυτή την ώρα η λειτουργία της πλατφόρμας βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, και για την χρήση της θα ενημερωθούν όλοι οι μηχανικοί της χώρας, σε ανάλογα σεμινάρια των250 ατόμων. Το πρώτο τέτοιο σεμινάριο θα διενεργηθεί αύριο Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Ο κ. Παυλίδης, τονίζει ότι μέσω αυτής της πλατφόρμας, θα καταχωρούνται υποχρεωτικά τα καινούρια κτίρια, για όσα δηλαδή βγαίνει από εδώ και πέρα νέα οικοδομική άδεια, ή για όσα κτίρια εκδίδονται οικοδομικές άδειες για διάφορες μεταβολές, για μεταβολές στην ιδιοκτησία όπως αγοραπωλησίες κτλ. Υποχρέωση ένταξης στην πλατφόρμα έχουν και τα κτίρια του δημοσίου, ενώ η εργασία αυτή θα γίνεται από τους εξουσιοδοτημενους μηχανικούς ή και από φορείς του δημοσίου.

TEE AM

Τα υφιστάμενα κτίρια

Όσον αφορά τι θα γίνει με τα υφιστάμενα κτίρια, ο κ. Παυλίδης διευκρινίζει ότι «γι’ αυτά δεν υπάρχει υποχρέωση να ενταχθούν μιας και δεν είναι υποχρεωτικό. Θα είναι όμως υποχρεωτική, για όσα από τα παλαιά κτίρια, μεταβιβάζονται. Δεν θα γίνεται πλέον καμία μεταβίβαση, εάν δεν καταχωριστούν τα στοιχεία του ακινήτου στην πλατφόρμα. Αυτό ισχύει για πωλήσεις, αλλά και για ζητήματα κληρονομιάς».

Στοιχεία του ακινήτου

Ερωτώμενος για το τι θα περιλαμβάνει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ο πρόεδρος του Τμήματος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, επισημαίνει ότι, «αυτή περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία του ακινήτου. Την έκδοση της  οικοδομικής άδειας, την καταχώρηση στο Κτηματολόγιο, αν έχει κατασκευές και αν έχουν τακτοποιηθεί, ουσιαστικά είναι όπως η ταυτότητα των φυσικών προσώπων.  Αυτό εξασφαλίζει ότι το κτίριο έχει μια σχετική αυτονομία. Δεν εξαρτάται για παράδειγμα από το μηχανικό που έκανε την αρχική καταχώρηση, αυτόν που έκτιση δηλαδή το σπίτι. Υπάρχουν διάφορες τέτοιες περιπτώσεις ιδιοκτητών, που έχουν υπογράψει κάποιες συμφωνίες με τους μηχανικούς, δεν τα βρήκαν και τελικά μένουν αχρησιμοποίητα ή δεν μπορούν να κάνουν διάφορες πράξεις.

Τώρα λοιπόν, επειδή ακριβώς θα καταχωρούνται σ’ αυτό το σύστημα, θα είναι διαθέσιμα για όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει, χωρίς να υπάρχουν επιμέρους δεσμεύσεις.  Είναι κάτι που είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση και θεωρώ ότι θα συνδράμει στο να απλοποιηθούν πολλά πράγματα  στη χώρα μας. Θα καλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι των ακινήτων».