Home > Πρώτο Θέμα > Κατάβαση και καθαρισμός του τετράστομου βαράθρου Κορυλόβου από δύο Δραμινούς-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διασώστης κ. Κώστας Αθανασιάδης

Κατάβαση και καθαρισμός του τετράστομου βαράθρου Κορυλόβου από δύο Δραμινούς-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διασώστης κ. Κώστας Αθανασιάδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διασώστης κ. Κώστας Αθανασιάδης

Κατάβαση και καθαρισμός

του τετράστομου βαράθρου

Κορυλόβου από δύο Δραμινούς

Τα βάραθρα του Κορυλόβου και το τέταρτο επίπεδο στη Χιονότρυπα του Φαλακρού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ του τετράστομου βαράθρου Κορυλόβου προχώρησαν την Πέμπτη 23 Μαρτίου, δύο Δραμινοί, ο κ. Δημήτρης Κατραντζής και ο κ. Κώστας Αθανασιάδης.

Μετά από την απαραίτητη προετοιμασία, κατέβηκαν στο βάραθρο βάθους 50 μέτρων του Κορυλόβου, που είναι γνωστό στους σπηλαιολόγους και ως «τετράστομο» γιατί έχει τέσσερις εισόδους και το καθάρισαν από τα σκουπίδια, συνδυάζοντας εκπαίδευση, αλλά και έλεγχο των βυσμάτων που είχαν τεθεί παλαιότερα στα τοιχώματα.  Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι, μέσα σ’ αυτό το βάραθρο, υπάρχουν σκουπίδια από μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου που πετάνε ασυνείδητοι. Μέχρι εκεί φτάνει η χάρη μας!

Μια παρόμοια μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού, είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια, από τον «Πρωτέα» Σύλλογο Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης, που είχαν γεμίσει και βγάλει αρκετές μεγάλες σακούλες σκουπιδιών από εκεί.

Τόσο για την κατάβαση, όσο και για το βάραθρο του Κορυλόβου, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Αθανασιάδης, επαγγελματίας διασώστης, ο οποίος ασχολείται και με την σπηλαιοδιάσωση, ενώ ο κ. Κατραντζής που είναι ασχολείται ιδιαίτερα με τη φωτογραφία φύσης, μας παραχώρησε ευγενώς τις φωτογραφίες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Όπως μας εξηγεί, «όταν κάναμε σχολεία για τη διάσωση, ερχόμασταν και στον Κορύλοβο, γιατί αυτό θεωρείται σπηλαιοβάραθρο, δεν έχει δηλαδή πρόσβαση με τα πόδια για να μπει κάποιος. Αυτό σημαίνει ότι επικρατούν συνθήκες σπηλαίου. Κατεβαίνεις δηλαδή με σχοινιά» και όπως λέει, «σ’ αυτά πηγαίνουμε οι διασώστες και κάνουμε εκπαίδευση για ευνόητους λόγους».

Σχετικά με την κατάβαση της Πέμπτης, ο κ. Αθανασιάδης επισημαίνει ότι, «κατεβήκαμε με τον φίλο Δημήτρη (σ.σ. εννοεί τον κ. Κατραντζή), για να καθαρίσουμε, καθώς είδαμε ότι είχε πεταμένα σκουπίδια. Έτσι συνδυάσαμε τις τεχνικές μας, είδαμε τις εγκαταστάσεις που έχουμε βάλει παλαιότερα βύσματα και αν λειτουργούν καλά γιατί μπορεί να πάει και κάποιος άλλος σπηλαιολόγος που γνωρίζει να κατέβει εκεί. Οπότε συνδυάσαμε και την εκπαίδευση και τις φωτογραφίες και τον καθαρισμό του».

Στην υπενθύμιση ότι και παλαιότερα είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού του βαράθρου Κορυλόβου, ο κ. Αθανασιάδης επισημαίνει ότι αυτό είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια από τον Σύλλογο Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης «Πρωτέας» και ήταν μαζί τους και όπως μας λέει κάθε χρόνο σχεδόν έρχονται και κάνουν καταβάσεις είτε σ’ αυτό, είτε σε αναρρίχηση στον Ξηροπόταμο και αλλού.

Εικόνες από την κατάβαση στο βάραθρο Κορυλόβου που επιχείρησαν οι κ.κ. Αθανασιάδης και Κατραντζής. Οι φωτογραφίες είναι του κ. Κατραντζής που ευγενικά παραχώρησε στον «Π.Τ.» για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και τον ευχαριστούμε.

Το τετράστομο βάραθρο Κορυλόβου

Στην ερώτηση για το πόσο είναι το βάθος του και γιατί αναφέρεται ως τετράστομο, ο κ. Αθανασιάδης εξηγεί: «Το βάθος σ’ αυτό το σημείο είναι αρκετά μεγάλο. Έχει σημεία τα οποία έχουν πέσει παλαιότερα, όταν δημιουργήθηκε αυτό το τετράστομο. Το λέμε έτσι γιατί έχει τέσσερις εισόδους. Έχει ένα άλλο που είναι το μικρό και έχει ένα ακόμα που είναι το μεγάλο. Αυτό είναι κατεβαίνοντας το δρόμο προς το Πανόραμα αριστερά, που είναι στα 108 μέτρα. Σ’ αυτό το βάθος του είναι από 25 έως 45 μέτρα. Στο σημείο που κατεβαίνουμε έχει ένα ύψωμα, ενώ δεξιά και αριστερά κατεβαίνει ακόμα πιο χαμηλά. Από εκεί έχει ανατολική κατεύθυνση και είναι κλειστό επειδή έχουν γίνει κατολισθήσεις».

Στην ερώτηση αν είναι ένα όλο αυτό, μας λέει ότι είναι έτσι, όμως δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις αν συνδέεται με το μεγάλο των 108 μέτρων. «Θα πρέπει να μπει κάποιος και να σκάψει γιατί υπάρχουν κατολισθήσεις».

Η Χιονότρυπα Φαλακρού

Ερωτώμενος αν υπάρχουν άλλα παρόμοια βάραθρα, ο κ. Αθανασιάδης μας λέει ότι στον Κορύλοβο έχει άλλα τρία και όλα αυτά είναι χαρτογραφημένα.

«Επίσης, υπάρχουν και αρκετά άλλα σε όλη την περιοχή της Δράμας. Στον Όρβηλο, το Μενοίκιο, στο Οχυρό ένα πολύ μεγάλο που στα τέλη δεκαετίας του 1990 είχαν έρθει Γάλλοι και το είδαν. Το πρόβλημα με τα μεγάλη ύψη και μεγάλη βάθη, είναι ότι δεν ξέρεις τι ατμοσφαιρική πίεση έχει κάτω. Θα πρέπει να κατεβάσεις μηχάνημα για να ελέγξεις τον αέρα, γιατί μπορεί από τη ζωή που επικρατεί κάτω, να είναι δηλητηριώδης ο αέρας εκεί».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «αυτό το θέμα υπάρχει αν είναι στενή η είσοδος. Για παράδειγμα, η Χιονότρυπα στο Φαλακρό, θεωρείται σπηλαιοβάραθρο, γιατί έχει είσοδο στα 90 μέτρα διάμετρο και δεν κινδυνεύεις από κάποια αέρια. Στη Χιονότρυπα για παράδειγμα, τώρα το χειμώνα μπορείς να κατέβεις μόνο μέχρι το πρώτο επίπεδο. Στις αρχές Απριλίου μπορούμε να κατεβούμε στο δεύτερο επίπεδο, αργότερα στο τρίτο και τέλη Αυγούστου μπορούμε να κατεβούμε στο τέταρτο επίπεδο, στα 111 μέτρα βάθος και 127 μέτρα μήκος».

Στην ερώτηση αν τον Αύγουστο παραμένει ακόμα το χιόνι στο τέταρτο επίπεδο, ο κ. Αθανασιάδης εξηγεί ότι έχει ακόμα χιόνι και τονίζει: «Απλά μειώνεται. Παλαιότερα εμείς μετρούσαμε με μια ράβδο που βάζαμε, και βλέπαμε ότι το καλοκαίρι ο παγετώνας ήταν στα 5 πέντε μέτρα βάθος, τώρα θα πρέπει να έχει πέσει στα 4 μέτρα. Και μέσα στο βάθος της Χιονότρυπας στο τέταρτο επίπεδο, η θερμοκρασία είναι σταθερή πάντα σταθερή στους μηδέν βαθμούς Κελσίου και δεν λιώνει το χιόνι. Απλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο και βλέπεις ένα τοίχο από χιόνι. Η τρύπα μπορεί να συνεχίζει οπουδήποτε, όμως δεν ξέρεις πού θα σκάψεις για να τη βρεις. Μέχρι στιγμής πάντως, η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής, δεν έχει προχωρήσει τόσο, ώστε να λιώσει ο παγετώνας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Στα τελευταία 15 χρόνια είμαστε σταθερά στο τέταρτο επίπεδο».