Home > νέα > Για πρώτη φορά σε παρέλαση της Δράμας το Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου  Πενήντα αναβιωτές του στρατεύματος της εποχή του 1940 θα παρουσιάσουν συμβολικές αναπαραστάσεις

Για πρώτη φορά σε παρέλαση της Δράμας το Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου  Πενήντα αναβιωτές του στρατεύματος της εποχή του 1940 θα παρουσιάσουν συμβολικές αναπαραστάσεις

Για πρώτη φορά σε παρέλαση

της Δράμας το Πολεμικό

Μουσείο Σιδηροκάστρου

 Πενήντα αναβιωτές του στρατεύματος της εποχή του 1940 θα παρουσιάσουν συμβολικές αναπαραστάσεις

 

 

 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά φέτος, την παρέλαση της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα ανοίξει το Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου «ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗΣ», το οποίο τιμάει για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του την πόλη της Δράμας.

Μαζί τους θα είναι και η Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΡΑΤΣΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΡΟΥΠΕΛ», όπου θα παρελάσουν 50 αναβιωτές του στρατεύματος της εποχής, παρουσιάζοντας  ιστορικές συμβολικές αναπαραστάσεις.

Το Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου

Το Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου «Μιχάλη Τσαρτσίδη» είναι ένα ιδιωτικό πολεμικό και λαογραφικό μουσείο. Βρίσκεται στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, το οποίο απέχει 25 χλμ. από τις Σέρρες. Λειτουργεί από το 1979 και είναι δημιούργημα ενός ανθρώπου με ιδιαίτερη αγάπη προς την ιστορία της χώρας: Του Μιχάλη Τσαρτσίδη, που δώρισε στο Μουσείο αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του.

Το Πολεμικό Τμήμα του Μουσείου χωρίζεται στις παρακάτω ενότητες: Τουρκοκρατία, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τα εκθέματα που εκτίθενται στο Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη περιλαμβάνουν πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, αυτόματα, τυφέκια, περίστροφα, πιστόλια, γερμανικές βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παλάσκες, κράνη, σακίδια τροφίμων κλπ., αλλά και φωτογραφίες από τη μάχη στα οχυρά του Ρούπελ, επιστολές Ελλήνων πολεμιστών, τη σημαία του Αρχηγείου του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής, γερμανικές προπαγανδιστικές αφίσες, ένα κομμάτι σαπούνι φτιαγμένο από ανθρώπινο λίπος (Εβραίου θύματος του Ολοκαυτώματος) και άλλα. Πολύ σπάνιο έκθεμα, τόσο ως σύλληψη και αλλά και ως εκτέλεση, είναι ένα τυφέκιο, καμουφλαρισμένο σε μπαστούνι ηλικιωμένου, που χρησίμευε για μυστικές αποστολές. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα εκθέματα είναι κράνη του σερβικού στρατού με τρύπες από σφαίρες, αποδείξεις εν ψυχρώ εκτελέσεων των Σέρβων στρατιωτών από μαχητές του UCK.

Για τη συλλεκτική του δραστηριότητα και την όλη προσφορά του στη διάσωση της Ιστορίας, ο Μιχάλης Τσαρτσίδης έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το 3ο Σώμα Στρατού, την Χ Μεραρχία Πεζικού, τον Ροταριανό Όμιλο Σερρών, τον Όμιλο Συλλεκτών Ελλάδος σε ειδική τελετή στο Πολεμικό Mουσείο Θεσσαλονίκης και, πιο πρόσφατα την κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης «Γεώργιος Δουράτσος

Η Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης «Γεώργιος Δουράτσος», έχει συμμετάσχει σε παρελάσεις διαφόρων πόλων της Ελλάδας μέχρι σήμερα και είναι η μεγαλύτερη αναβιωτική ομάδα στην Ελλάδα και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο που χρησιμοποιεί στις παρουσίες της, αναβιώσεις και παρελάσεις τα γνήσια και αυθεντικά όπλα της περιόδου που αναπαριστάται.

Η Ομάδα έχει δημιουργηθεί ως ελάχιστο φόρο τιμής και υπερηφάνειας προς τον ένδοξο Έλληνα γνήσιο Απανωσυριανό τέκνο συμπατριώτης Υποστράτηγο Γεώργιο Κάρολο Δουράτσο – ηρωικό Διοικητή των οχυρών Ρούπελ και ως έχων ηθική υποχρέωση ,συντάσσω και αφιερώνω στην μνήμη του την παρακάτω επιστολή.

Στις 6 Απριλίου 1941, ξημερώματα ξεκίνησε η επίθεση της Γερμανίας κατά της Πατρίδος μας. Στο Οχυρό Ρούπελ της οχυρωματικής γραμμής Μεταξά διοικητής ο δικός μας Τ/χης Γεώργιος Δουράτσος. Δέχονται ανελέητες επιθέσεις και αντέχουν.

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται καταλαμβάνονται», ήταν η ηρωική απάντησή του στους Γερμανούς αγγελιοφόρους στις 9 Απριλίου, όταν του ζήτησαν την παράδοση του οχυρού στην αμυντική γραμμή Μεταξά.

Οι Γερμανοί απεσταλμένοι ενημέρωσαν τον Ταγματάρχη Δουράτσο πως ο αγώνας του είναι μάταιος, καθώς έχει υπογραφεί η συνθηκολόγηση στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του διοικητή του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, Αντιστράτηγου Μπακόπουλου και του διοικητή της 2ης Γερμανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, Αντιστράτηγου Φάελ.

Τότε ο ταγματάρχης Δουράτσος, ως διοικητής των οχυρών, ως άλλος Λεωνίδας  απάντησε πως : «Εμείς διαταγές δεχόμαστε μόνο από τους ιεραρχικά προϊσταμένους μας και ο αγών θα συνεχιστεί. Πάσαν δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί».

Ο Δουράτσος επιβεβαιώνει την συνθηκολόγηση και αποχωρεί μαζί με τους άνδρες του από το οχυρό αφού έκαψε σχέδια, αρχεία και απόρρητα στρατιωτικά έγραφα. Οι Γερμανοί με εντολή του διοικητή τους αποδίδουν τιμές στους Έλληνες στρατιώτες.

Ο γενναίος Διοικητής του μακεδονικού οχυρού Ρούπελ κατά την ανεπιτυχή επίθεση του χιτλερικού στρατού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από την 6η ως και την 9η Απριλίου 1941, ο Συνταγματάρχης που τιμήθηκε με τον τίτλο του νεώτερου «Λεωνίδα» για την απάντηση που έδωσε στο γερμανό διοικητή όταν του ζήτησε να παραδώσει αμαχητί το Ρούπελ “τα φρούρια καταλαμβάνονται ΔΕΝ παραδίδονται”, γεννήθηκε στον ιστορικό λόφο της Άνω Σύρου, το Δεκαπενταύγουστο του 1894.