Home > νέα > Για την πλήρη ανάδειξη του νέου χώρου πολιτισμού-Διαπλάτυνση πεζοδρομίου γύρω από το πρώην τέμενος του Σαντιρβάν Τζαμιού της οδού Άρμεν Κούπτσιου

Για την πλήρη ανάδειξη του νέου χώρου πολιτισμού-Διαπλάτυνση πεζοδρομίου γύρω από το πρώην τέμενος του Σαντιρβάν Τζαμιού της οδού Άρμεν Κούπτσιου

Για την πλήρη ανάδειξη του νέου χώρου πολιτισμού

Διαπλάτυνση πεζοδρομίου γύρω από

το πρώην τέμενος του Σαντιρβάν

Τζαμιού της οδού Άρμεν Κούπτσιου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας, πέρασε το ζήτημα της διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου επί της οδού Άρμεν Κούπτσιου μέχρι και το σημείο που συναντάει την οδό Φωκίωνος.

Το αίτημα έφτασε στο Δήμο Δράμας και πέρασε αρχικά από την Κοινότητα Δράμας, καθώς χρειάζεται η γνωμοδότησή της, έπειτα από σχετική αίτηση της εταιρείας Raycap, στο πλαίσιο της ανάδειξης του διατηρητέου κτιρίου του πρώην μουσουλμανικού τεμένους επί της οδού Άρμεν Κούπτσιου, του περιβάλλοντος χώρου του και της ευρύτερης περιοχής.

TZAMI KOLONAKIA 01

Η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στο συγκεκριμένο σημείο, θα αναδείξει το διατηρητέο κτίριο του πρώην τεμένους της οδού Άρμεν Κούπτσιου, ως χώρου πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα καταργεί και την υφιστάμενη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης.

Όπως είναι γνωστό και επανειλημμένως έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», το πρώην τέμενος που βρίσκεται πίσω από το ΙΚΑ, στο οποίο παλαιότερα λειτουργούσε η ιστορική εφημερίδα της Δράμας «ΘΑΡΡΟΣ», αγοράστηκε από την εταιρεία Raycap του Δραμινού επιχειρηματία κ. Αποστολίδη, και αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε ήδη σε έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού, για διάφορες εκδηλώσεις.

Το έργο της διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου πέριξ αυτής και από την πλευρά της οδού Άρμεν Κούπτσιου μέχρι και την οδό Φωκίωνος, αναμένεται να αναδείξει την κεντρική είσοδο στον χώρο.

Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο με περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο στην πρόσοψη, που καθηλώνει το βλέμμα του επισκέπτη. Το Σαντιρβάν τζαμί ανακαινίστηκε, σύμφωνα με την κεντρική επιγραφή που κοσμεί την είσοδό του, το 1806 από τον Μεχμέτ Αλί Αγά, πιθανόν πατέρα του Μαχμούτ-πασά Δράμαλη, λειτούργησε ως τζαμί μέχρι τη δεκαετία του ’20 και από το 1927-’28 έως και το 1981 στέγασε την ιστορική τοπική εφημερίδα “Θάρρος”.

Ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1983, ωστόσο η έλλειψη συντήρησής του είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η στέγη του και να αφεθεί στην αδυσώπητη φθορά του χρόνου. Το 2012, η εταιρεία Raycap του Δραμινού επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη, μια ελληνική επιχείρηση που σχεδιάζει και κατασκευάζει καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για την ηλεκτρική προστασία τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών δικτύων και άλλων υποδομών, αποφάσισε να τού δώσει μια δεύτερη ευκαιρία “ζωής”. Η εταιρεία με το έντονο κοινωνικό “αποτύπωμα” στην πόλη καταγωγής του ιδρυτή της, αγόρασε το κτίριο κι ανέλαβε την αποκατάστασή του και την ανάδειξή του σε χώρο πολιτισμού.