Home > Πρώτο Θέμα > Γκιόγκης: «Θεωρώ ότι θα επιτευχθεί ανοσία, είτε μέσω της αγέλης, είτε μέσω του εμβολιασμού»-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γ. Γκιόγκης

Γκιόγκης: «Θεωρώ ότι θα επιτευχθεί ανοσία, είτε μέσω της αγέλης, είτε μέσω του εμβολιασμού»-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γ. Γκιόγκης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γ. Γκιόγκης

Γκιόγκης: «Θεωρώ ότι θα επιτευχθεί

ανοσία, είτε μέσω της αγέλης,

είτε μέσω του εμβολιασμού»

«Ζούμε ένα déjà vu του περσινού Νοεμβρίου»

«Μέτρο πίεσης αλλά και περιορισμός της εξάπλωσης τα νέα μέτρα…»

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΠΛΗΣΙΑΣΑΜΕ ήδη τα 7.000 θετικά κρούσματα σε όλη τη χώρα, από τον Covid-19, και απ’ ότι φαίνεται, από εδώ και πέρα, κάθε μέρα θα είναι μια «μαύρη μέρα». Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, τα Νοσοκομεία έχουν γεμίσει και κυρίως οι ΜΕΘ είναι επίσης όλες γεμάτες.

Η ίδια κατάσταση και ίσως ακόμα χειρότερη, επικρατεί και στη Βόρεια Ελλάδα. Τα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ στην οποία ανήκει και το Νοσοκομείο της Δράμας, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Και όσον αφορά το Νοσοκομείο της πόλης μας, αυτό πλέον εδώ και μερικές ημέρες λειτουργεί  – επίσημα ή ανεπίσημα δεν έχει ίσως κάποια σημασία – ως Νοσοκομείο Covid, καθώς πλέον σ’ αυτό νοσηλεύονται ασθενείς με πλήρη εξέλιξη της ασθένειας.

Υπολογίζεται ότι οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 35-40 άτομα. Και προκειμένου η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ να μπορέσει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, έκλεισε τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Δράμας και υποβάθμισε τη λειτουργία του Κέντρου  Υγείας Παρανεστίου, ώστε οι γιατροί αυτοί να μεταφερθούν προς ενίσχυση στο Νοσοκομείο Δράμας.

Για όλη αυτή την  κατάσταση, για τα εμβόλια, για τα μέτρα αλλά και για το κατά πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι σήμερα ένας γιατρός της πόλης μας, ο «Πρωινός Τύπος» μιλάει με τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.

«Η κατάσταση είναι συνεχώς επιδεινούμενη»

Επισημαίνουμε όλα αυτά στον κ. Γκιόγκη, για τις γεμάτες ΜΕΘ και του ζητούμε γενικότερα να σχολιάσει την όλη κατάσταση που επικρατεί. Όπως απαντάει ο ίδιος, «η κατάσταση είναι συνεχώς επιδεινούμενη, και αυτό φαίνεται και στη Δράμα, με την άτυπη κλινική Covid-19 που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, με τις μονάδες να είναι γεμάτες και τα κρούσματα συνεχώς να αυξάνονται. Πράγμα που υποδηλώνει ότι, και για τις επόμενες 15 μέρες, όλα αυτά θα παρουσιάζουν μια προοδευτική επιδείνωση».

«Ζούμε ένα vu»

Ερωτώμενος αν υπάρχουν φόβοι για μια επανάληψη του «Μαύρου Νοέμβρη» του 2020, ο κ. Γκιόγκης απαντά: «Η αλήθεια είναι ότι ζούμε ένα déjà vu. Αυτό που ζήσαμε τον περασμένο Νοέμβρη, θα το ζήσουμε  και αυτόν ίσως και αρχές Δεκέμβρη, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση αν αυξηθεί η προσοχή του κόσμου. Γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω – χωρίς να γνωρίζω κάτι επιπλέον – δεν υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε σε ένα νέο lockdown και θα  πρέπει να ανταπεξέλθει και η κεντρική διοίκηση – τα Νοσοκομεία και το κράτος – σ’ αυτό το νέο κύμα. Αν παρατηρήσετε, τις τελευταίες δέκα μέρες, έχουμε μια μεγάλη αύξηση των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ. Πριν δέκα μέρες ήταν περίπου 330 – 340 άτομα, στο δεκαήμερο έχουμε φτάσει στα 430 άτομα».

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «γνωρίζοντας ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας είναι περιορισμένες, έγιναν και προσπάθειες αύξησης της δυναμικότητας των μονάδων θεραπείας, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν».

Μέτρο πίεσης αλλά και περιορισμός της εξάπλωσης τα μέτρα…

Στην ερώτηση για το πώς βλέπει ο ίδιος τα νέα μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν από το Σάββατο, για τον συνεχή έλεγχο πιστοποιητικών από ανεμβολίαστους ακόμα και σε καταστήματα λιανικού εμπορίου κτλ., και αν αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη της πανδημίας ή αποτελούν ένα μέτρο πίεσης προς τους ανεμβολίαστους, ο κ. Γκιόγκης τονίζει:

«Αν εφαρμοστούν θα βοηθήσουν. Θα λειτουργήσει και ως μέσο πίεσης, αλλά θα βοηθήσει και στον περιορισμό της εξάπλωσης. Τώρα, γι’ αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα, από την στιγμή που όπως είπα η αίσθησή μου είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση νέου lockdown, θα προσπαθήσουμε με άλλα μέτρα, να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε αυτό τον κοινωνικό περιορισμό που έχουμε. Όλα τα αναπνευστικά νοσήματα για να μπορέσουν να περιοριστούν, πρέπει να υπάρχει κοινωνική αποστασιοποίηση».

Οι εξελίξεις στο Νοσοκομείο Δράμας

Αναφορικά με το ζήτημα του Νοσοκομείου Δράμας  και μετά από το κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων και την υπολειτουργία του Κ.Υ. Παρανεστίου και στην ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να ενισχυθεί αυτό έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ο κ. Γκιόγκης εξηγεί: «Είναι μέτρα – κατά την γνώμη μου – έκτακτης ανάγκης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου, είτε σε ιατρικό, είτε σε νοσηλευτικό προσωπικό, ήρθε να προστεθεί η υποστελέχωση που προέκυψε από τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών για την οποία δεν είμαι αντίθετος.  Θεωρώ ότι ένας υγειονομικός πρέπει οπωσδήποτε να είναι εμβολιασμένος για να μπορέσει να προσφέρει στο χώρο της εργασίας του.

Σε όλα αυτά λοιπόν, ήρθε να προστεθεί και η αύξηση των κρουσμάτων, η οποία επιδείνωσε την κατάσταση. Έπρεπε, ή να γίνουν προσλήψεις – πράγμα που δεν είναι εύκολο λαμβάνοντας υπόψη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την δυσκαμψία του δημοσίου – έπρεπε με κάποιο να βρεθούν αντικαταστάτες. Πρέπει να βρεθεί προσωπικό. Άτομα, χέρια, γιατροί, νοσηλευτές που θα βοηθήσουν. Προφανώς βρέθηκε μ’ αυτόν τον τρόπο».

Όπως συνεχίζει επίσης, ο κ. Γκιόγκης διευκρινίζει εδώ ότι «αυτό βέβαια δημιούργησε και άλλα προβλήματα σε έλλειψη παροχής υπηρεσιών στην περιφέρεια. Γίνεται μια διαχείριση, ώστε να μπορέσουμε να προσπεράσουμε και αυτό το κύμα. Να υπάρχει γενικότερα μια ισορροπία».

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ανοσία

Στην ερώτηση αν γενικότερα ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το 2022 και πώς το βλέπει ως γιατρός, σημειώνει ότι είναι αισιόδοξος: «Είμαι αισιόδοξος. Γιατί και από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος. Αλλά εκτός των άλλων, θεωρώ ότι θα επιτευχθεί ανοσία, είτε αυτή θα είναι ανοσία αγέλης, είτε ανοσία μέσω του εμβολιασμού. Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια για ενημέρωση από τον Ιατρικό Σύλλογο ώστε ο κόσμος να πειστεί για τον εμβολιασμό. Πολύς κόσμος πάντως θα έρθει σε επαφή με τον ιό, είτε μέσω της ανοσίες της αγέλης, είτε μέσω του εμβολιασμού».