Home > Αρθρα > ΓΝΩΜΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ-Οι ανάγκες του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού Από τον Θέμη Καναρά

ΓΝΩΜΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ-Οι ανάγκες του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού Από τον Θέμη Καναρά

ΓΝΩΜΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Οι ανάγκες

του Χιονοδρομικού

Κέντρου Φαλακρού

Από τον Θέμη Καναρά

Ύστερα από δημοσιεύματα για τον προγραμματισμό έργων στο Χιονοδρομικό  Κέντρο του Φαλακρού, ύψους 10.000.000 ευρώ από το Ταμείο  Ανάκαμψης, έχω να παρατηρήσω τα εξής.

  1. Χιονοδρομικό Κέντρο χωρίς επεμβάσεις με μπουλντόζες δεν γίνεται. Το  βουνό θέλει τρεις χιονοδιαδρόμους.
  2. Το  συνδετικό με ταινιοδιάδρομο και τούνελ δεν είναι πρακτικά λειτουργικό είναι  και πολύ ακριβό, και αργό. Στην θέση του πρέπει να μπει ένας αναβατήρας, ώστε να αξιοποιηθεί και η  πίστα κατάβασης.
  3. Η πλαστική πίστα είναι για γέλια. Αυτές οι πίστες είναι για εκμάθηση παιδιών και αρχαρίων, μπήκε μία πριν χρόνια στο ΧΚ. Μετσόβου η οποία δεν λειτούργησε ποτέ. Τοποθετούνται στις πόλεις, θέλουν βρέξιμο για να γλυστράνε και να είναι εύκολα προσβάσιμες. Στο χιονοδρομικού τον χειμώνα θα είναι  σκεπασμένη με χιόνια, άρα άχρηστη και όταν λειώνουν τα χιόνια, ποίος θα ανέβει για να  την χρησιμοποιήσει, αφήστε που χρειάζεται βρέξιμο και που θα βρεθεί το νερό. Ακόμη η ζωή της είναι το πολύ 10 χρόνια έχει  κόστος  εγκατάστασης και κόστος  λειτουργίας. Ποίος το σκέφθηκε;
  4. Οι προβλεπόμενοι τρεις χιονοστρωτήρες με τους δυο που υπάρχουν, είναι υπερβολικά πολλοί για το βουνό μας. Αυξάνουν  τα λειτουργικά έξοδα, για να καλύψουν  ανάγκες πατήματος πέντε μικρών πιστών με   μεγαλύτερη  του «Παππού» 800μ.

Στα μεγάλα χιονοδρομικά  αρχίζουν πατήματα από τις  6 έως τις 12 το βράδυ και στα πολύ μεγάλα και από τις 12 έως τις 6 το πρωί.

  1. Η αξιοποίηση του καταφυγίου του ΕΟΣ με το ισόγειο και τον πρώτο όροφο μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διημέρευσης και να περιορισθεί ο  Ορειβατικός  στον δεύτερο όροφο για τις αθλητικές και σωματιακές  ανάγκες του, παραχωρώντας ακόμη και τον  παιδικό συρόμενο αναβάτηρα ιδιοκτησίας του στην περιφέρεια.
  2. Η πίστα του «Παππού» εφ όσον λειτουργήσει θέλει καθαρισμό από τις πέτρες , γιατί αν δεν έχει 0.70-0.80  πόντους  χιόνι δεν είναι  λειτουργική.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το βουνό  είχε 0,50 πόντους  χόρτα. Από τότε όμως που έγινε ο δρόμος με την βόσκηση των ζώων το χορτάρι φαγώθηκε.

  1. Ίσως η αγορά ενός μεγάλου αποχιονιστικού, θα απάλλασσε την Περιφέρεια από το κόστος αποχιονισμού κάθε χρόνο.
  2. Η δημιουργία μιας ακόμη ομβροδεξαμενής είναι απαραίτητη για μάζεμα βρόχινων νερών για χρήση υγιεινής.
  3. Η τοποθέτηση διχτυών επάνω από τον δρόμο και κάτω από την τετραθέσια, για την  ασφάλεια των διερχόμενων αυτοκινήτων και η τοποθέτηση διχτυών στην αποβίβαση των επισκεπτών για την  ασφάλεια τους.
  4. Μια οργανωμένη πίστα δίαθλου ρολλέρς σκι με τετράμετρο ασφαλτικό οδόστρωμα και πεδίο βολής, θα καθιστούσε το Φαλακρό προπονητικό κέντρο και αγωνιστικό στον χώρο των Βαλκανίων.

Όλα τα παραπάνω βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η Περιφέρεια θα αντέχει το κόστος συντήρησης Ε1 ΚΑΙ Ε2 των αναβατήρων.

 

                                                                       Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

                                                                               ΘΕΜΗΣ ΚΑΝΑΡΑΣ