Home > νέα > Ήρθε η ώρα μικροί και μεγάλοι στη Δράμα να ξεκινήσουμε την ανακύκλωση και του τηγανέλαιου-Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Κοντοδιαμαντή και ο κ. Φιλιππαίος –

Ήρθε η ώρα μικροί και μεγάλοι στη Δράμα να ξεκινήσουμε την ανακύκλωση και του τηγανέλαιου-Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Κοντοδιαμαντή και ο κ. Φιλιππαίος –

Η ανακύκλωση τηγανέλαιου από την GREEN Δράμα

Ήρθε η ώρα μικροί και μεγάλοι

στη Δράμα να ξεκινήσουμε

την ανακύκλωση και του τηγανέλαιου

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Κοντοδιαμαντή και ο κ. Φιλιππαίος –

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η GREEN ΔΡΑΜΑ, είναι μια εταιρεία η οποία ανακυκλώνει τηγανέλαιο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους από τη Δράμα, με ευαισθησίες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη διατροφή όλων μας, που έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια: την ανακύκλωση τηγανέλαιου, με σκοπό αφενός να μην μολύνεται το περιβάλλον σε γενικότερο βαθμό, προσφέροντας υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, ενώ διοχετεύουν το λάδι στην εταιρεία βιοκαυσίμων ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα, προκειμένου να μετατραπεί σε βιοκαύσιμα, το γνωστό μας βιοντίζελ.

Η Ματθίλδη Κοντοδιαμαντή και ο Νίκος Φιλππαίος, έχουν ξεκινήσει την ανακύκλωση τηγανέλαιων, μετά από ένα ατυχές περιστατικό που είχαν στο σπίτι τους με τις σωληνώσεις. Το τηγανέλαιο, όταν το ρίχνεις στο νεροχύτη, όπως συνήθως κάνουμε πολλοί από εμάς, έχει το τραγικό αποτέλεσμα να δημιουργεί μούργα και να βουλώνουν ή να σπάζουν οι σωλήνες.

Έτσι ξεκίνησαν μια διαδικασία με την συγκέντρωση των τηγανέλαιων αρχικά σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά, ενώ πλέον κάνουν μια προσπάθεια, ώστε να γίνεται αυτό και μέσα από τα σχολεία της περιοχής μας. Η αρχή έχει γίνει από το 19ο Νηπιαγωγείο, ενώ ήδη έχουν βάλει σχετικούς κάδους και σε κάποια Δημοτικά σχολεία. Και όλα αυτά με ανταποδοτικότητα, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τα σχολεία.

Η ανακύκλωση

Τα τελευταία χρόνια, η ανακύκλωση, τόσο ως λέξη αλλά και ως πράξη, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Είναι μια λέξη που την χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά. Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να ανακυκλώνουμε χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και άλλα υλικά, που μετά από μια κατάλληλη διαδικασία, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και στην περίπτωση των τηγανέλαιων. Κάθε σπίτι, κάθε νοικοκυριό, αλλά και ανάλογες επιχειρήσεις εστίασης, χρησιμοποιούν λάδι για το τηγάνισμα διαφόρων τροφίμων. Αυτό το λάδι, μετά από κάποια χρήση πετιέται. Και βέβαια, τα περισσότερα νοικοκυριά το πετάνε στο νεροχύτη, χωρίς πολλή σκέψη.

Αυτό όμως προκαλεί προβλήματα στις σωληνώσεις. Εκτός αυτού, η κατάληξή του στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου, συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα. Γιατί λοιπόν να μην το ανακυκλώνουμε; Συγκεντρώνοντάς το σε κατάλληλα μπουκάλια, αυτό μπορεί να διοχετευτεί στα εργοστάσια βιοκαυσίμων και να ενταχθεί στο πετρέλαιο και να χρησιμοποιηθεί για καύση στα οχήματά μας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», εξηγούν: «Σαν πρώτη κίνηση για να γνωρίσει η πόλη μας τα οφέλη της ανακύκλωσης, ήτανε να ξεκινήσουμε την οικιακή ενημέρωση και περισυλλογή τηγανέλαιων βλέποντας μεγάλη ευαισθητοποίηση από τους κατοίκους.

Σαν δεύτερη και σημαντικότερη κίνηση, είναι να ενημερωθούν τα παιδιά μας, και γι’ αυτό το λόγο ξεκινήσαμε δράσεις με τα σχολεία του νομού Δράμας και είδαμε θετική ανταπόκριση από τους διευθυντές αλλά και από τους δασκάλους, οι οποίοι αφιερώνουν κάποια ώρα της διδακτικής ύλης ώστε να ενημερώσουν τα παιδιά μας για τα πολλαπλά οφέλη της ανακύκλωσης τηγανέλαιου.

Είναι στο χέρι όλων μας, αυτή η δράση να επεκταθεί σε όλο τον νομό της Δράμας. Η κίνηση μας αυτή, γίνεται δίχως χρηματικό όφελος προς την εταιρεία, αντιθέτως θα δοθεί κάποιο χρηματικό ποσό για της ανάγκες του σχολείου. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έχει κάποια σκέψη/πρόταση, για περισσότερες δράσεις ή καινοτόμες ιδέες. Ας αγκαλιάσουμε και ας προστατέψουμε τον τόπο μας».

  • Η δράση ανακύκλωσης τηγανέλαιου στα σχολεία του Νομού Δράμας.

Στο σχολείο

Η προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι δύο συμπολίτες μας, είναι σημαντική. Όπως περιγράφουν η κα. Κοντοδιαμαντή και ο κ. Φιλιππαίος στον «Πρωινό Τύπο», «έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να εντάξουμε τη διαδικασία αυτή στα σχολεία της πόλης μας. Εμείς, πηγαίνουμε ένα κάδο στο σχολείο, χωρίς καμιά επιβάρυνση από κανέναν και τα παιδιά μπορούν να φέρνουν το τηγανέλαιο από το σπίτι τους και το συγκεντρώνουν εκεί. Όταν ο κάδος γεμίσεις, πηγαίνει η εταιρεία μας και τον μαζεύει».

Όπως μας εξηγούν, «πριν ξεκινήσει η διαδικασία αυτή σε ένα σχολείο, είτε οι δάσκαλοι, είτε εμείς οι ίδιοι, μιλάμε στα παιδιά και τους εξηγούμε πως γίνεται η όλη διαδικασία, αλλά και για ποιο λόγο το κάνουμε. Εξηγούμε δηλαδή στα παιδιά, για ποιο λόγο θα πρέπει να ανακυκλώνουμε το τηγανέλαιο».

«Όταν ένας κάδος γεμίσει, τότε μαζευόμαστε με τα μικρά παιδιά, κάνουμε μια συζήτηση και απαντάμε στις απορίες που έχουνε. Εξηγούμε για ποιο λόγο δεν πρέπει να το πετάμε στο νεροχύτη, γιατί πηγαίνει στον υδροφόρο ορίζοντα, γιατί πηγαίνει στα χωράφια και όλη αυτή τη διαδικασία», λέει η κα. Κοντοδιαμαντή.

Ερωτώμενοι αν όλη αυτή η διαδικασία έχει κάποια επιβάρυνση για το σχολείο, ο κ. Φιλιππαίος απαντάει αρνητικά: «Καμιά απολύτως επιβάρυνση. Αντίθετα, εμείς προσφέρουμε κάποιο αντίτιμο στο σχολείο, αναλόγως τα λίτρα που συγκεντρώνονται. Το σχολείο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά όπως επιθυμεί».

Ως παράδειγμα μας φέρνουν το 19ο Νηπιαγωγείο Δράμας, όπου μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί μια καλή ποσότητα τηγανέλαιων, και το Νηπιαγωγείο ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη για τα παιδιά. «Το αντίτιμο αυτό για παράδειγμα, προσφέρεται γι’ αυτή την προσπάθεια».

Η δράση σε κάποια σχολεία της Δράμας, ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο και όπως επισημαίνουν, «το θέμα είναι ότι παλαιότερα κάποιες εταιρείες το έκαναν για το χρήμα στα σχολεία. Και όταν δεν υπήρχε χρήμα, σταμάτησαν. Και αυτό ήταν λάθος. Τώρα, προσπαθούμε να το κάνουμε διαφορετικά και προσπαθούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση του τηγανέλαιο.»

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει ενταχθεί σε 4 σχολεία της πόλης μας από τον περασμένο Οκτώβριο και ήδη η διαδικασία πηγαίνει αρκετά καλά. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσει όλο αυτό από τα σχολεία και ακόμα μπορεί να πηγαίνει και ο κόσμος από τη γειτονιά το τηγανέλαιο, ώστε να ενισχυθεί το σχολείο έστω και μ’ αυτό το λίγο. Η συμμετοχή για αρχή είναι πολύ καλή, αν και γενικά υπάρχει ένας φόβος για το τι γίνεται αυτό το λάδι. Άλλοι νομίζουν ότι το κάνουμε σαπούνι, άλλοι νομίζουν ότι το ξαναπουλάμε» συμπληρώνουν.

  • Με τη δράση συλλογής τηγανέλαιου στα σχολεία δίνεται χρηματικό
  • ποσό για τις ανάγκες τους.

 

Στο νοικοκυριό

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και με ένα νοικοκυριό. Όπως λένε μιλώντας στον «Π.Τ.», «μπορεί κάποιο νοικοκυριό να επικοινωνήσει μαζί μας κι εμείς πηγαίνουν ένα καθαρό δοχείο 10 λίτρων. Όταν γεμίσει, μας τηλεφωνούν, πηγαίνουμε το συλλέγουμε και προσφέρουμε στο σπίτι ως ανταπόδοση απορρυπαντικά επαγγελματικής χρήσης. Θα πρέπει να πούμε ότι, γενικά, δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση από κανέναν και σε τίποτα. Όπου και να είναι το σπίτι, είτε στην πόλη της Δράμας είτε σε κάποιο χωριό, πηγαίνουμε εμείς και μαζεύουμε το δοχείο με το τηγανέλαιο χωρίς καμιά επιβάρυνση».

Προστασία του περιβάλλοντος

Πέρα από το ότι το τηγανέλαιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σωληνώσεις ενός σπιτιού, δημιουργεί προβλήματα και στο περιβάλλον.

Στην ερώτηση για το πώς εξηγούν στα παιδιά για ποιο λόγο πρέπει να το ανακυκλώνουμε, μας απαντούν: «Εάν αυτό το πετάξουμε στο νεροχύτη μας δεν καταλήγει κάπου σωστά. Και βασικά καταλήγει στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου. Αυτή την ίδια δράση, την κάναμε για πάνω από10 χρόνια στη Σαντορίνη και πρέπει να πω ότι είδαμε μεγάλη διαφορά στα χημικά που χρησιμοποιεί ο Δήμος, για να καθαρίσει το βρώσιμο λάδι.

Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, άρχισε καθαρίζει ολοένα και περισσότερο το νερό και ο Δήμος μείωσε σταδιακά την χρήση των χημικών. Η πρώτη ζημιά λοιπόν γίνεται στο Δήμο και αυτό φυσικά επιβαρύνει και το Δήμο και όλους μας».

Επισημαίνουν επίσης, ότι, «τα τηγανέλαια πηγαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Ένα λίτρο λάδι, είναι ικανό να καταστρέψει 1 εκατομμύριο λίτρα νερού, εάν καταλήξει στη θάλασσα ή κάπου αλλού. Εάν καταλήξει στο χώμα, στο συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα για πολλά χρόνια.  Μολύνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και το χώμα.

Και ακόμα, αν το ρίχνουμε στο νεροχύτη, πολλές φορές αυτό παγώνει και έχουμε το γνωστό κατακάθι τη μούργα, που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις σωληνώσεις ακόμα και να σπάσουν. Και όλοι καταλαβαίνουμε τι μεγάλα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν στη συνέχεια».

Βιοκαύσιμο

Τι γίνεται όμως με το τηγανέλαιο που συγκεντρώνεται; Η εξήγηση που μας δίνουν η κα. Κοντοδιαμαντή και ο κ. Φιλιππαίος, είναι ότι αυτό καταλήγει να γίνει βιοκαύσιμο.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, «παίρνοντας το λάδι αυτό, εμείς με τη σειρά μας το διοχετεύουμε στην ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα και μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς. Το λεγόμενο βιοντίζελ. Αυτή την στιγμή, μπαίνει το 15% στο πετρέλαιο και αυτό στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1997. Κι αυτό γιατί μια μηχανή δεν μπορεί να αντέξει το 100% βιοντίζελ. Όλο αυτό γίνεται ώστε, το ίδιο το λάδι που ανακυκλώνουμε, να το επαναχρησιμοποιούμε γιατί δεν έχουμε πόρους και όσο περνάει ο καιρός όλοι αυτοί οι πόροι λιγοστεύουν».

Επικοινωνία

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση τηγανέλαιου, είτε είναι νοικοκυριά είτε σχολεία, μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα, 6987051966 και 6945266157.