Home > νέα > Η ανεπίσημη ιστορική περίοδος της Β΄ Βουλγαρικής κατοχής και η εκδήλωση μνήμης στη Χωριστή-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Κοινότητας Χωριστής

Η ανεπίσημη ιστορική περίοδος της Β΄ Βουλγαρικής κατοχής και η εκδήλωση μνήμης στη Χωριστή-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Κοινότητας Χωριστής

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Κοινότητας Χωριστής

Η ανεπίσημη ιστορική περίοδος

της Β΄ Βουλγαρικής κατοχής και

η εκδήλωση μνήμης στη Χωριστή

Ζαρόγλου: Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος ετοίμαζε τη δημιουργία μνημείο στο Κίτσεβο των Σκοπίων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, στα μέσα Ιουλίου, η Χωριστή τιμά τα θύματα της Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής (1916-1918), διοργανώνοντας μια εκδήλωση μνήμης προς τιμήν τους.

Πρόκειται συνολικά για 623 άτομα από την Χωριστή, τα περισσότερα από τους οποίους άφησαν τη ζωή τους ως όμηροι των Βουλγάρων στο Κίτσεβο, τότε βουλγαρική επικράτεια και σήμερα ανήκει στα Σκόπια.

Η ημέρα μνήμης τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί ακόμα από τους ιστορικούς κάποια συγκεκριμένη μέρα για τα θύματα των Χωριστιανών από τη Β΄ Βουλγαρική Κατοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση Μνήμης θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 09.30  θα τελεστεί Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Εισοδίων της  Θεοτόκου- Χωριστής,  για τα θύματα της Β΄ Βουλγαρικής κατοχής. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χωριστής Κ. Ζαρόγλου, ενώ στις 10:30 στο Μνημείο Θυμάτων Β΄ Βουλγαρικής κατοχής θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση  – κατάθεση στεφάνων -τήρηση σιγής ενός λεπτού -Εθνικός Ύμνος.

Ζαρόγλου: Μνημείο στο Κίτσεβο

Για την εκδήλωση μνήμης, αλλά και καταθέτοντας ένα μικρό ιστορικό, μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Κοινότητας Χωριστής κ. Ζαρόγλου ο οποίος σημειώνει: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στα μέσα του Ιουλίου, τιμούμε με μια εκδήλωση μνήμης, κάνοντας ένα μνημόσυνο, για τους Χωριστιανούς που χάθηκαν, είτε εδώ στην Ελλάδα, είτε στο Κίτσεβο της πρώην Βουλγαρίας και νυν Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη Δεύτερη Βουλγαρική Κατοχή η οποία διήρκησε από το 1916 έως το 1918.

Αυτό γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο, γιατί οι ιστορικοί δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει την ακριβή ημερομηνία της τελετής μνήμης της Δεύτερης Βουλγαρικής Κατοχής. Γι’ αυτό πάντα προσδιορίζεται αυτή την εποχή».

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Ζαρόγλο, ότι «τα θύματα της Δεύτερης Βουλγαρικής Κατοχής στην Κοινότητα Χωριστής, ανέρχονται στα 623. Τα περισσότερα από τα οποία, άφησαν την ψυχή τους στο Κίτσεβο. Εκεί όπου ο μακαριστός Παύλος Μητροπολίτης Δράμας, είχε επισκεφτεί την περιοχή και με τον εκεί επίσκοπο είχαν έρθει σε μια συνεννόηση, ώστε να στηθεί ένα μνημείο των Χωριστιανών, οι οποίοι έμειναν ως όμηροι και άφησαν εκεί την ψυχή τους.

Με το θάνατο όμως του μακαριστού έχει παγώσει αυτή η υπόθεση. Ελπίζουμε ότι το ζήτημα αυτό θα συνεχιστεί από τον νυν Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο ώστε να στηθεί το μνημείο αυτό. Νομίζω ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι».

Η Β΄ Βουλγαρική Κατοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Β΄ Βουλγαρική Κατοχή ήταν χειρότερη από την πρώτη και την τρίτη αντίστοιχη κατοχή, καθώς τα θύματα της περιόδου αυτής, ανέρχονται τουλάχιστον στα 45.000 άτομα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει με στοιχεία του ο Δραμινός ιστορικός και συγγραφέας κ. Δημήτρης Πασχαλίδης, το παράδοξο μ’ αυτή την περίοδο είναι ότι, «καμιά επίσημη τελετή δεν πραγματοποιείται μέχρι σήμερα για την τραγωδία του 1916 -18 και σε κανένα μνημείο δεν καταθέτονται στεφάνια για τα χιλιάδες θύματα εκτός από τη Χωριστή».

Και όπως ο ίδιος εξηγεί απαντώντας σ’ αυτό το ερώτημα, «η ελληνική ιστοριογραφία, αλλά και η επίσημη πολιτεία αποσιωπούν τα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Ανατολική Μακεδονία».

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «όλες οι πόλεις και τα χωριά της Ανατ. Μακεδονίας υπέστησαν δεινές καταστροφές και μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.  Κανένας  όμως οικισμός του σημερινού νομού Δράμας δεν έχασε το ένα τέταρτο (1/4) του πληθυσμού του όπως η Χωριστή.  Και το λέγω αυτό μετά  λόγου γνώσεως, γιατί ύστερα από κοπιαστικές έρευνες στα αρχεία του Υπουργείου των Εξωτερικών στην Αθήνα, κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις ονομαστικές καταστάσεις των ομήρων, οι οποίες στάλθηκαν μετά την ανακωχή από τη Δράμα και τους οικισμούς της στο Υπουργείο όπου και διασώζονται στα αρχεία του. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τα δεδομένα της Χωριστής με τα δεδομένα των άλλων οικισμών». Το Κίτσεβο για τους Μακεδόνες, ήταν τότε το Άουσβιτς της εποχής, όπου εκατοντάδες Χωριστιανοί και όχι μόνο άφησαν εκεί τη ζωή τους υπό άθλιες συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το μνημείο για τα θύματα της Δεύτερης Βουλγαρικής Κατοχής στη Χωριστή, είναι το μοναδικό που υπάρχει και βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία».